Ieşenii cer inventarierea copacilor din oraş!

1Copaci1

Dimensiune font:

| 18-09-2022 13:59

Activiştii de mediu susţin că Iașul se confruntă deja de mulți ani cu o importantă problemă de mediu urban, reprezentată de declinul arborilor stradali, astfel că este vital ca arborii să fie gestionați corect, pe baza unor informații înglobate de un instrument de tip registru verde


În bugetul local 2022, la propunerea celor de la Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iași a fost inclusă suma de 70.000 lei pentru actualizarea Registrului spațiilor verzi, în care ar trebui să se regăsească și situația la zi a stării copacilor din jurul blocurilor și de pe aliniamentele stradale din municipiu. „Ar trebui inventariați arborii după specie, caracteristici, cu evaluarea stării lor de sănătate și recomandări de tratament, acțiune (copaci bolnavi, uscați, rupți). Este un proces laborios, dar în care un rol important l-ar putea avea mediul academic ieșean. În perioada următoare, odată cu începerea anului universitar, ne dorim să avem întâlniri cu reprezentanți de la Universitatea de Ştiinţele Vieții Ion Ionescu de la Brad Iaşi, pentru a discuta implicarea în inventarierea arborilor urbani din municipiu”, spun membrii alianţei. Aceştia mai susţin că Iașul se confruntă deja de mulți ani cu o importantă problemă de mediu urban, reprezentată de declinul arborilor stradali, astfel că este vital ca arborii să fie gestionați corect pe baza unor informații înglobate de un instrument de tip registru verde.

Scurt istoric

În urmă cu doi ani, plenul Consiliului Local al municipiului Iași a dezbătut şi votat un proiect de hotărâre privind aprobarea Registrului local al spaţiilor verzi din. Registrul local al spaţiilor verzi din Iași este constituit dintr-un sistem informațional de tip GIS, care cuprinde datele tehnice ale tututor spațiilor verzi, conform indicilor de calitate și cantitate, compus din planurile și hărțile, în format digital ale terenurilor definite ca spații verzi, date și informații privind speciile de arbori și vegetația existentă, arbori izolați și ocrotiți precum și terenurile degradate, lista centralizatoare a suprafețelor incluse - spații verzi/terenuri degradate - în registrul local al spaţiilor verzi. Potrivit acestui document, Iaşul dispune de o suprafaţă totală de spaţii verzi de 6.941.778 metri pătraţi. Vorbim aici de spaţii verzi cu acces nelimitat (parcuri, scuaruri, fâşii plantate), spaţii verzi publice de folosinţă specializată (grădini botanice, parcuri expoziţionale, zone ambientale şi de agrement), spaţii verzi aferente dotărilor publice (creşe, gradiniţe, şcoli, unitati sanitare sau de protecţie socială, instituţii, edificii de cult, cimitire, baze sau parcuri sportive pentru practicarea sportului de performanţă), spaţii verzi pentru agrement (baze de agrement, complexuri şi baze sportive), spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă. Raportat la cei 370.000 de locuitori ai judeţului, rezultă o suprafață de 18,76 metri pătraţi de spații verzi pe cap de locuitor, cifră inferioară normelor impuse de Uniunea Europeană. Scriptic, însă, lucrurile stau diferit întrucât funcţionarii Primăriei raportau suprafaţa verde la o cifră mult mai mică de locuitori. „Registrul Spațiilor Verzi din municipiul Iași, prevede că suprafața verde este de 695,8 ha. Numărul de locuitori din municipiul Iași, conform recensământului din 2011, este de 290.422 locuitori.  Împărțind suprafața verde a municipiului Iași la numărul de locuitori, rezultă o suprafață de 23, 95 mp spațiu verde/cap locuitor”, se arăta într-un document al municipalităţii.

Un procent prea mic

Nu-i mai puţin adevărat că s-au întreprins eforturi pentru creşterea suprafeţei verde, în condiţiile în care dezvoltarea urbanistică a oraşului părea să sufoce acest lucru. Există, în acest moment, un proiect de hotărâre privind aprobarea reglementării suprafețelor minime de 30% - spații verzi aferente terenurilor care sunt transferate din extravilan în intravilan. Pentru construcţii administrative şi financiar-bancare, spaţiile verzi vor trebui să deţină minimum 15% din suprafaţa terenului, iar conformarea şi  dimensionarea  spaţiilor verzi, a plantaţiilor şi a mobilierului urban vor fi aprobate prin planuri urbanistice. La fel, pentru construcţiile de locuinţe vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de tipul de locuire, dar nu mai puţin de doi metri pătraţi de locuitor.

Sunt reglementate spaţiile verzi şi pentru alte tipuri de construcţii. Pentru cele comericale, vor  fi  prevăzute  spaţii verzi şi plantate cu rol decorativ şi  de agrement, în exteriorul clădirii sau în curţi interioare care vor însuma între 2-5% din suprafaţa totală a terenului. În ceea ce priveşte construcţiile culturale spaţiile verzi şi plantate, spaţiile de joacă şi de odihnă, în funcţie de capacitatea construcţiei, vor deţine 10-20% din suprafaţa totală a terenului. În fine, ridicarea unui spital sau a unei clinici medicale realizarea unui parc cu o suprafaţă de 10-15 metri pătraţi.

Proiecte

Facem precizarea că şi Primăria Iaşi implementează proiecte proprii, realizate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional - Axa 4.2. Unul dintre acestea este „Oaza de verdeață din cartierul nostru”, un program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate sau degradate de mici dimensiuni, vizând reconversia și refuncționalizarea a 12.741 metri pătrați de teren neutilizat. Terenurile ce urmează a fi înfrumusețate sunt situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătrați), strada Bradului, nr. 17 A (4.250 metri pătrați), strada Egalității, nr. 27 A (2.519 metri pătrați), strada Butnari, nr. 13 A (1.673 metri pătrați) și strada Romană (1.635 metri pătrați). Valoarea totală a investiției este estimată la 8.081.887 de lei, cu TVA, iar durata de realizare a proiectului la 28 de luni.

Un alt proiect a vizat înfrumusețarea zonei de agrement C. A. Rosetti, acesta incluzând reconversia și refuncționalizarea a 17.912 metri pătrați de teren neutilizat și degradat. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa de 13.942.773 de lei. Lucian STATE

 

* * *

La nivelul Iașului, cartierele considerate cele mai „verzi” sunt Copou, Tătărași, Tudor Vladimirescu, Bucium și Galata. De asemenea, cele mai mari suprafețe de spații verzi sunt atribuite în zona Ciric, Grădina Botanică, Parcul Expoziţiei şi Parcul Copou, numai acestea patru totalizând jumătate din cele aproape 700 de hectare de spaţii verzi.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei