Ieşenii vor putea circula pe Autostrada Unirii la sfârşitul anului 2030

1autostrada1

Dimensiune font:

| 09-04-2024 08:11

Preşedintele Asociației civice „Hai că se poate”, Irinel Bucur, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă că, deși pe tronsonul Târgu Mureș - Târgu Neamț al Autostrăzii Unirii au fost deja semnate contractele de proiectare şi execuţie, fiind desemnat inclusiv constructorul, în privinţa segmentului Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni lucrurile stau cum nu se poate mai prost.

Prin urmare, membrii asociației trag un nou semnal de alarmă asupra eforturilor pe care atât Executivul, cât și societatea civilă le are de făcut pentru ca lucrurile să nu degenereze în mai rău, iar proiectul să fie blocat din lipsa finanțărilor. „Pentru segmentele din Ardeal, lucrurile stau bine în acest moment. În cel mult  o săptămână sau maximum două, estimăm noi, va fi emis ordinul de începere a lucrărilor pentru lotul de la Leghin până la Pipirig, un lot destul de greu, care include un viaduct destul de mare la Coada Lacului, după care mai rămân alte patru loturi. Pentru ele se estimează că undeva în jurul datei de 20 aprilie vor fi emise rapoartele de audit pentru siguranța rutieră, urmând ca în perioada următoare să fie lansate la licitație lucrările de proiectare și execuție. Însă, din câte au spus colegii de la celelalte asociații care s-au întâlnit recent cu conducerea CNAIR, s-a tras concluzia că cel mai greu lot, respectiv cel montan (între Miercurea Nirajului şi Leghin – n.r.) va avea perioada de proiectare de 14 luni și perioada de execuție de 48 de luni. Astfel, dacă toate aceste termene ar fi respectate, putem spera că până în 31 decembrie 2030 vom putea circula pe autostradă de la Târgu Neamț și până la Târgu Mureș”, a declarat Irinel Bucur.

Exproprierile au întârziat foarte mult segmentul Târgu Neamţ – Iaşi - Ungheni

Potrivit acestuia, cele mai multe probleme le ridică, însă, tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni al Autostrăzii A8. „Din păcate, pentru acest segment de drum, veștile nu sunt prea bune, în sensul că pentru autorizarea lucrărilor ai nevoie de proiect, care în acest moment nu este finalizat. Acest lucru ar putea fi făcut, cel puțin teoretic, și în această perioadă, însă pentru a putea fi depuse actele necesare în vederea emiterii autorizației de construire este nevoie de un pas intermediar, prin care terenul trebuie să fie trecut în proprietatea statului, adică trebuie făcută exproprierea. Pentru a a face însă exproprierea ai nevoie de emiterea unei Hotărâri de Guvern (HG), procedură care este condiționată, la rândul ei, de aprobarea indicatorilor tehnico economici,  tot printr-o HG. Ca să poți ajunge la această etapă de aprobare a indicatorilor tehnico economici prin HG ai nevoie, automat, de acordul de mediu, care la ora actuală nu a fost emis. Cu alte cuvinte, dacă vrem să avem finalizat până la încheiere anului 2028 tronsonul de la Iași până la Pașcani, așa cum este prevăzut în lege, și, mai departe, până la Moțca, ar trebui ca undeva în jurul datei de 15 mai proiectantul să depună întreaga documentație pentru emiterea acordului de mediu. Ori, la ora actuală, acest lucru pare mai mult decât improbbil de realizat”, a precizat preşedintele Asociaţiei ”Hai că se poate”. Astfel, dacă până pe 15 mai, Studiul de Fazabilitate (SF) pentru segmentul Moţca – Leţcani-Iaşi-Ungheni nu este finalizat şi transmis către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNIR) pentrru a se putea obţine apoi autorizaţia de construire, termenele de începere a lucrărilor, aşa cum sunt ele prevăzute în calendar, ar putea fi date peste cap. ”Pentru a putea obţine autorizaţia de construire este nevoie de emiterea Hotărârii de Guvern privind exproprierile, care să fie publicată apoi în Monitorul Oficial. Pentru ca HG să poată fi publicată în Monitorul Oficial e nevoie, însă, de aprobarea indicatorilor tehnico-economici, iar pentru aceasta de acordul de mediu”, a menţionat Irinel Bucur.

„Următorii patru ani sunt decisivi pentru soarta Autostrăzii Unirii”

Cu alte cuvinte, a precizat preşedintele Asociaţiei „Hai că se poate!”, dacă toate aecste termene nu vor fi respectate este foarte posibil ca ieşenii să circule pe Autostrada A8 între Iaşi şi Moţca abia după anii 2029-2030. „De aceea, trebuie să facem presiuni către autorităţile centrale pentru respectarea acestor termene, pentru că, în caz contrar, vom circula pe tronsonul Iaşi – Moţca cel mai devreme la finalul anului 2029 sau până pe 31 decembrie 2030, în cel mai optimist caz”, a mai spus Irinel Bucur.

Prezent la conferinţa de presă, prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, a declarat că indiferent de funcţia pe care o va deţine după alegerile locale din 9 iunie, va sprijini în continuare demersurile societăţii civile privind finalizarea Autostrăzii A8. „Ne-am propus să nu facem politică atunci când este vorba despre marile proiecte de investiţii ale Iaşului. Indiferent dacă voi fi ales sau nu în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi la alegerile locale din luna iunie, voi susţine în continuare eforturile societăţii civile pentru ducerea la bun sfârşit a acestui deosebit de important proeict al Iaşului şi al întregii regiuni a Moldovei”, a transmis  prefectul Bogdan Cojocaru.

La rândul său, Cătălin Urtoi, membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi fost consilier al ministrului Transporturilor, Sorin Grinbdeanu, prezent, de asemenea, la întâlnirea cu ziariştii, a anunţat că următorii patru ani vor fi decisivi în ceea ce priveşte realizarea Autostrăzii Unirii. „În ultimii doi ani s-au făcut paşi importanţi în privinţa realizării Autostrăzii Unirii, însă pentru a ne încadra în termnele prevăzute în lege (31 decembrie 2028 –n.r.) este nevoie ca ele să fie respectate. De aceea, consider că următorii patru ani sunt decisivi pentru soarta A8”, a afirmat Cătălin Urtoi. Edi MACRI  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei