În plină pandemie, cazurile sociale dau peste cap activitatea de la Urgențe

1UPU

Dimensiune font:

| 02-11-2021 23:11

Mai bine de jumătate din capacitatea Unității Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului „Sf. Spiridoneste ocupată de pacienţi COVID care nu au loc în celelalte spitale suport. Pe lângă astfel de cazuri, medicii de aici se confruntă şi cu pacienţii nimănui, acei pacienţi care reprezintă cazuri sociale. Astfel de pacienţi încep să apară tot mai des la UPU, ei nefiind primiţi nici de sistemul de asistenţă medicală socială, nici de rude.  

Fiecare pat dedicat zonei COVID este ocupat şi la UPU, nu doar în spitalele COVID sau suport. La noi, toate paturile ATI sunt ocupate de 13 pacienţi care au nevoie de terapie intensivă. Sunt pacienţi în situație gravă, cu vârste între 50 şi 85 de ani. De asemenea, sunt ocupate toate cele 12 locuri din zona COVID cu oxigen. Pentru aceşti pacienţi se vor găsi locuri pentru internare deoarece în cursul acestei zile se fac externări la Spitalul de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, Recuperare şi sperăm că vor fi alte două locuri libere şi la Spitalul Militar. Cei care ajung la Urgenţe sunt cazuri severe, cu nevoie de oxigen de peste 5 litri, şi cu afectare pulmonară în general de peste 50%, a spus dr Diana Cimpoeşu, coordonator UPU

Consum record de oxigen

Mai mult, din cauza numărului mare de pacienţi aflaţi în UPU în stare gravă şi care necesită oxigenoterapie, s-a ajuns la un consum record de oxigen. Necesarul de oxigen în spitalul nostru este în continuare foarte mare. Nu au existat momente fără oxigen. Întotdeauna am avut suportul şi cu tuburi şi cu stocator, dar toate se fac cu mari, mari eforturi. Consumul de oxigen, evident, este la cele mai mari cote din istoria acestui spital, de 270 de ani, a spus dr. Cimpoeşu.  

Cel mai mare necesar de oxigen este la pacienţii ventilat mecanic noninvaziv, care sunt intubaţi oro-traheal, şi la care fracţia de oxigen este de 100%. Nu administrăm oxigenul pentru că vrem să facem rău cuiva, ci pentru că aceşti pacienţi au nevoie de oxigen. Starea lor este cea care o impune. Sunt nişte date de laborator, date din gazele arteriale care ne arată care este oxigenarea celulelor iar maximum pe care îl putem furniza este atunci când avem un pacient intubat pe ventilaţie mecanică iar ventilatorul este setat la sută la sută. Acesta este maximum de oxigen pe care îl putem da. Am avut mulţi pacienţi cu necesar de oxigen de sută la sută la care parametrii de ventilaţie sunt setaţi la maximum. Asta nu pentru că echipa medicală vrea, ci pentru că aşa arată datele pacientului şi e singura modalitate în care putem să administrăm oxigen şi să-l ţinem în viaţă. Fiinţele umane sunt nişte fiinţe care au nevoie de oxigen. De obicei, când suntem bine, sănătoşi, 20% din aerul atmosferic, când sunt forme grave, 100% pe ventilaţie mecanică", a spus dr. Cimpoeşu.  

75% din activitatea UPU, dedicată pacienţilor COVID

În acelaşi timp, la UPU de la Spitalul Sf. Spiridoncontinuă să apară urgenţele de orice tip, nu doar COVID, în special cazurile sociale. Adică acele persoane în vârstă pe care nici rudele şi nici societatea nu şi-i mai doreşte. Din fericire, sunt mai puţine cazuri de traumă, şi asta e un lucru bun. Dar anotimpul rece aduce în Urgenţe, ca în fiecare an, mai multe cazuri sociale. Persoane care nu au casă, care locuiesc în mediul exterior şi care în mod evident suferă atunci când vremea rece apare. Ei nu sunt pacienţi care să fie internaţi într-un spital de urgenţă, cu atât mai mult cu când mai mult de jumătate din activitate este dedicată pacienţilor COVID. Aş putea spune că zilele din octombrie au însemnat 70-75% din activitate dedicată pacienţilor COVID. În ultima săptămână au fost, în medie, două cazuri sociale pe fiecare gardă, unii dintre aceştia rămânând la noi timp de 4-5 zile. Este o grijă în plus şi reprezintă un risc pentru ei să se afle aici în această perioadă când avem foarte multe cazuri COVID”, spune dr. Cimpoeşu. 

Medicul ridică neputiincios din umeri şi spune că nu are ce face atunci când aceste persoane sunt pasate de la unii la alţii, de la rude la instituţii şi invers. În situaţia în care o familie, nişte vecini sau autoritate locală consideră că dacă solicită ambulanţa prin serviciul de urgenţă 112 şi trimite pacientul la spital problema e rezolvată. Dar de fapt acel pacient e o persoană cu nevoi sociale, şi nu de îngrijire în urgenţă, poate are şi o boală cronică, caz în care putem să-l internăm. Am avut ieri un pacient care are un picior într-un aparat ghipsat şi a rămas la noi. Un astfel de pacient în mod obişnuit stă acasă şi este îngrijit de cineva. Toţi cred că un spital de urgenţă rezolvă toate problemele, însă nu facem decât să ne aglomerăm. Nu este bine nici pentru pacient şi nici pentru echipa medicală de urgenţă. Ajutorul trebuie să vină de la cei din exterior, de la cei responsabili cu rezolvarea problemelor sociale şi medicale cronic, opinează dr. Cimpoeşu. 

La UPU se administrează anticorpi monoclonali

De ieri a început administrarea de anticorpi monoclonali şi la pacienţii COVID din UPU de la Spitalul „Sf.Spiridon”. Primul pacient este un bărbat de 68 de ani. „Am început şi administrarea de anticorpi monoclonali la pacienţii din Urgenţe care îndeplinesc criteriile. Asta se referă la pacienţii fără necesar de oxigen şi fără afectare severă, care vin în primele 7 zile. Avem un astfel de pacient. E bine ca pacienţii să se adreseze medicilor de familie. DSP şi Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi a creat un mecanism de rezolvare a cazurilor cât mai precoce”, a spus dr. Diana Cimpoeşu.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. Aceşti anticorpi monoclonali sunt similari cu cei pe care corpul uman i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecţie. Aceşti anticorpi ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei