În timp ce Putin distruge Rusia în lupta pentru „corectitudinea morală şi istorică”, populaţia Rusiei nu se mai simte motivată de acest război

9

Dimensiune font:

| 09-01-2023 15:29

Războiul lui Putin a ajuns în impas. Nici măcar mica localitatea Bachmut nu poate fi cucerită de armata Rusiei, deşi ar fi un trofeu pentru Putin. Ucrainienii atacă baze militare aeriene din interiorul Rusiei, şi anunţă că dezvoltă rachete cu rază lungă de acţiune cu care ar putea ataca Moscova. Occidentul trimite masiv ajutoare militare şi umanitare în Ucraina, în schimb economia Rusiei este pusă la pământ de sancţiunile economice occidentale, pe care Putin n-a fost în stare să le anticipeze. Aceste sancţiuni afecteza inclusiv industria de război a Rusiei, care nu mai are piese şi subansamble să construiască rachete şi drone, după ce a epuizat stocurile.

Congresul american a votat 40 de miliarde de dolari ajutor militar şi umanitar pentru Ucraina în anul 2023.

Armata rusă trebuie să trimită valuri de rachete şi drone în Ucraina, pentru că 70% dintre aceste arme de atac sunt interceptate şi distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei. De aici și epuizarea stocurilor armatei Rusiei.

Putin ar urma să declare legea marţială, mobilizarea generală şi închiderea graniţelor Rusiei

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Renznikov, susţine că Rusia se pregătește să introducă legea marțială la începutul lunii ianuarie și intenționează să închidă granițele pentru bărbații ruşi.

Şi Kirilo Budanov, șeful Direcției de informații militare din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat BBC că Rusia plănuiește un nou val de mobilizare începând cu 5 ianuarie.

Deşi nu este clar dacă oficialii ucrainieni vor doar să sperie populaţia Rusiei, de la un asemenea nivel nu faci declaraţii sperietoare. Suportul logic al acestor declaraţii este şi faptul că Putin nu mai are soluţii să susţină un război pornit acum 10 luni, şi care urma să dureze doar câteva zile.

S-a văzut cum s-a soldat mobilizarea parţială anterioară. Cu un exod masiv al cetăţenilor ruşi capabili şi bogaţi, care nu voiau să devină carnea de tun a lui Putin. Este vorba de circa un milion de ruşi de când a început războiul cu Ucraina. Au existat violenţe şi atacuri armate la centrele de recrutare, soldate cu morţi şi răniţi.

De data aceasta, fiind vorba de mobilizare generală, şi închiderea graniţelor, protestele vor fi generalizate şi de mare amploare. Iar celor mobilizaţi, generalii ruşi, corupţi şi hoţi, n-au avut de unde să le asigure arme şi echipamente militare.

Ce vrea Putin

Vrea să conducă de unul singur întreaga Rusie, prin decrete prezidenţiale. Să desfiinţeze Duma de Stat, să-şi pună un guvern şi o conducere militară formate din apropiaţi care să-l asculte fără crâcnire. Să dirijeze resursele economiei, atâtea câte mai sunt, spre frontul din Ucraina pentru, nu-i aşa, „corectitudinea morală şi istorică”. Nu contează că nivelul de trai al ruşilor s-a deteriorat drastic, şi o să cadă şi mai jos. Nu contează că circa 1000 de companii vestice au părăsit Rusia, condamnând-o la înapoierea economică de acum 20 de ani şi lipsind ruşii de produse necesare de înaltă tehnicitate.

Mai presus de orice, Putin vrea să îngenuncheze Ucraina inclusiv cu arme nucleare tactice, lansate cu decret prezidenţial. Nu contează că în momentul următor Rusia devine un „animal” periculos închis într-o cuşcă, cu o cortină de fier, cu zero comunicaţii economice, financiare, comerciale, diplomatice, cu lumea civilizată.

Şi China şi India l-au avertizat pe Putin să nu se joace cu armele nucleare, deci nu va avea niciun sprijin, de nicăieri.

Dar Putin nu înţelege aceste lucruri. Vrea respect, apreciere şi teritorii ocupate doar pentru că Rusia are arme nucleare. Deşi o putere mondială se califică astfel prin forţa economică, financiară, de inovare tehnologică şi abia apoi prin forţa nucleară. Şi multe alte ţări au arme nucleare şi nu se autocalifică puteri mondiale.

Elita politico-militara de la Moscova se distanțează de Putin

Putin este din ce în ce mai singur. Cu excepţia unor fanatici, gen Aleksandr Lukașenko, preşedintele Belarusului şi Evgheni Prigojin, şeful armatei independente Wagner.

O analiză a publicaţiei americane Washington Post descrie pe larg acest fenomen, după contacte cu oameni reprezentativi din elita rusă.

„Există o mare dezamăgire printre oamenii din jurul lui. Cu siguranță nu știe ce să facă”, a spus un miliardar rus, care întreține legături în cercurile Kremlinului.

„Întrebările cresc în rândul elitelor ruse despre tactica lui Putin în 2023, după retragerile militare umilitoare din toamnă. Există o divizare din ce în ce mai mare între cei care vor ca Putin să oprească măcelul și cei care cred că ar trebui să escaladeze în continuare ”, a scris Washington Post, citând un oficial rus sub anonimat.

Un miliardar rus, un oficial și mai mulți analiști au indicat că Putin și-a amânat discursul anual, în timpul căruia își expune, în mod tradițional, planurile pentru anul următor. El a anulat și conferința de presă anuală, pentru ca, pur și simplu, nu știe ce să spună.

Tatiana Stanovaya, specialist în ştiinţe politice, a declarat pentru Washington Post:

„A devenit o persoană care pare să nu poată răspunde la toate întrebările. Elita nu ştie ce să creadă. Le este frică să se gândească la ziua de mâine. Există un sentiment puternic că nu există nicio ieșire, că situația este iremediabilă. Și că toți sunt complet dependenți de o singură persoană și este imposibil să influențezi ceva ”.

Este posibil ca declararea legii marţiale să constituie declicul pentru schimbarea lui Putin. Un dictator care conduce o ţară imensă ca Rusia, prin decrete prezidenţiale, nu mai poate garanta securitatea nimănui. În schimb, poate arunca Rusia înapoi cu zeci de ani, economic, militar, financiar, cu suferinţe incalculabile pentru poporul rus. Şi toate acestea pentru „corectitudinea morală şi istorică”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Cum a reușit Marcel Ciolacu să distrugă mituri de netrecut în România: Cifrele care lasă băncile și companiile fără replică
23/05/2024 00:14

Premierul Marcel Ciolacu a luat o serie de măsuri, criticate initial de către mediul de afaceri, in special de către bănci si marile companii. După implementarea măsurilor, băncile si marile companii au ...

Tîlvăr: Situaţia de securitate actuală ne impune să acordăm o atenţie deosebită domeniului achiziţiilor pentru apărare
23/05/2024 00:12

Ministrul apărării naţionale, Angel Tilvăr, a afirmat, miercuri, că situaţia de securitate actuală impune acordarea unei atenţii deosebite domeniului achiziţiilor pentru apărare. Potrivit unui comuni ...

Tensiuni nucleare în creștere. Kremlinul dă vina pe Occident: 'Situaţia necesită un dialog aprofundat'
23/05/2024 00:11

Kremlinul a declarat miercuri că un "dialog aprofundat" reprezintă calea pentru reducerea tensiunilor in creştere intre Rusia şi Occident, inclusiv in sfera nucleară, dar că "Occidentul colectiv" refuză ...

Teorie-șoc lansată de spionajul Rusiei după tentativa de asasinare a prim-ministrului Slovaciei
23/05/2024 00:08

Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a transmis miercuri că "elitele globaliste totalitar-liberale" s-ar afla in spatele tentativei eşuate de asasinare a premierului slovac Robert Fico. SVR susţ ...

 „Vom investi în infrastructură și în servicii publice, pentru a-i convinge pe cei plecați să revină acasă”
23/05/2024 00:01

* dialog cu Bogdan Cojocaru, liderul Organizatiei Judetene Iasi a Partidului Social Democrat, candidatul acestui formatiuni politice la functia de presedinte al Consiliului Judetean Iasi - Domnule Cojocaru, as ...

Iohannis: „România nu va trimite combatanți în Ucraina”. Ce spune despre cedarea unui sistem Patriot
22/05/2024 14:09

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat, miercuri, in cadrul unor declaratii de presă, că Romania nu va trimite soldati in Ucraina. Decizia privind cedarea unui sistem Patriot va fi luată in CSAT, după anal ...

Șeful Armatei avertizează că există riscul escaladării conflictului din Ucraina și că România trebuie să se pregătească
22/05/2024 14:00

Seful Armatei Romaniei, Gheorghită Vlad, a declarat că există riscul escaladării conflictului din Ucraina si că tara noastră trebuie să accelereze inzestrarea fortelor de apărare. „Prognoza pe care ...

Premierul Ciolacu, în 'cursă contracronometru': 'România nu-și mai permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise'
22/05/2024 11:18

In contextul conflictului din Ucraina, revitalizarea industriei de apărare a devenit o prioritate, spune Marcel Ciolacu. El afirmă că Romania „nu-si mai permite să facă greselile din trecut, cand uzinele ...

„Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult”
22/05/2024 01:01

* dialog cu Florin Rascu, candidatul Partidului Social Democrat pentru un post de consilier in Consiliul Local Municipal Iasi - „Iasul merită mai mult”, obisnuiti să spuneti, adesea. Ce anume mer ...

Cornel Nistorescu: Turcia și România – modelul și fraierii
22/05/2024 00:14

Războaiele si afacerile noastre cu Turcia insumează nenumărate cărti de istorie. Pe la noi si peste, turcii au iesit in Europa, iar prin Bosfor, noi am iesit in Marea Mediterană. Am cunoscut o familie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei