Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, la mâna Guvernului

ibcv

Dimensiune font:

| 26-07-2022 08:06

 Consiliul Județean Iași a trimis un memoriu către Ministerul Sănătății prin care vine cu o serie de propuneri legate de finanțarea Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) de la Miroslava.


 Ministerul Sănătăţii a publicat, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care IBCV Iași nu s-ar încadra în finanțare. Având în vedere faptul că proiectul este deosebit de important pentru întreaga regiune, CJ Iași speră că se va putea obține finanțare prin PNNR.

Conform autorităţilor, într-o primă etapă vor fi selectate doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi depăşeşte suma, din păcate, fiind estimat la peste 300 milioane euro. De etapa a doua de selecţie vor trece doar spitalele care au deja elaborat studiul de fezabilitate (SF), documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) sau proiect tehnic (PT), după caz, finalizat până la data de 31 august 2022. În etapa a treia, intervin criterii de selecţie care avantajează investiţiile naţionale. Acestea primesc 10 puncte comparativ cu cele regionale, care beneficiază doar de 5 puncte. Un alt criteriu este cel al patologiei. În realitate, nu vor fi finanţate decât cele de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.

Procentele de cofinanţare pot fi revizuite

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155 din septembrie 2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, s-a aprobat alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor de infrastructură publică din domeniul sănătății din PNRR, în valoare maximă de 500.000 mii lei, în funcție de valoarea estimată a proiectului de investiții, dar nu mai mult de 3% din valoarea estimată a acestora. Având în vedere că valoarea preliminară agregată a tuturor solicitărilor depășește 200% din valoarea totală alocată acestei investiții, Ministerul Sănătății ia în calcul finanțarea parțială prin PNRR a proiectelor propuse, în funcție de valoarea totala a proiectului propus. Finanțarea parțială presupune acoperirea prin fonduri PNRR a unei cote de 60% până la 95% din valoarea totală a proiectului, urmând ca restul costului proiectului, până la 100%, să fie acoperită prin alte surse de finanțare (în funcție de sursele disponibile administratorului unității spitalicești în cauză)”, a transmis CJ în memoriu.  

Rata de cofinanțare din valoarea bugetului proiectului, fără TVA, este de 40% pentru proiectele cu o valoare de peste 300 mililoane de euro, însă pot fi revizuite. „Procentele de cofinanţare sunt preliminare, iar acestea pot fi revizuite în cazul în care evoluția proiectelor în ceea ce privește calendarul, dar si clasificarea acestora în baza metodologiei de prioritizare va permite o altă alocare. Această rată de cofinanțare are ca obiectiv abilitatea de a susține cat mai multe proiecte din lista celor care vor fi considerate ca eligibile din punct de vedere al criteriilor de prioritizare. Reiterăm că, valoarea totală a proiectului nu poate fi criteriu de eligibilitate, venind în contradicție cu documentele de programare și angajamentele operaționale ale PNRR”, au mai transmis reprezentanții CJ.

Propuneri bazate pe realitatea medicală

Tot în documentul oficial emis de minister se precizeză că, pentru selecția investițiilor se vor aplica următoarele criterii de ierarhizare pentru spitalele de interes național, regional și local, fiecare dintre ele obținând un punctaj. Și aici, Institutul de Boli Cardiovasculare ar urma să piardă din punctaj fiind clasat la nivel regional. Acest tip de clasificare nu există, din cunoștințele noastre,  în legislația națională.  Propunem modificarea și completarea criteriului ținându-se cont fie de clasificarea prevăzută la art. 169 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv: spitale regionale, spitale judeţene, spitale locale, spitale clinice cu secţii universitare, institute sau clasificarea  în funcție de competență: categoria I - nivel de competenţă foarte înalt, categoria II - nivel de competenţă înalt, categoria III - nivel de competenţă mediu, categoria IV - nivel de competenţă bază și categoria V - nivel de competenţă limitat. Opinăm că o structură spitalicească nouă, care își propune dezvoltarea de specilizări unice la nivel național,  va trebui considerată o investiție de interes național”, se arată în memoriu.

Punctaje se vor oferi și în funcție de patologiile tratate în cadrul spitalelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR. Aici, IBVC ar trebui să primească zece puncte.

„Ar trebui ca modul în care se acordă punctele, precum și patologiile primare prioritizate să aibă la bază documente strategice adoptate deja în domeniul sanitar sau studii precum, ca exe,plu, cel realizat anual de OECD, respectiv State of Health in the EU - Romania - Country Health Profile 2021. Astfel, patologia de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară generează morbiditate și mortalitate mai mare decât toate celelalte patologii cumulate. În consecință nu este corect să fie evaluată cu același punctaj”.

Probleme ar fi și la clasificarea unităților care funcționează în centre universitare. Surprinzător sau nu, cele din București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș; Dolj ar urma să primească un punctaj mai mic decât cele din alte localități. „Propunem modificarea modului în care se acordă punctajul prin inversare pentru a stimula apariția de structuri medicale acolo unde resursa umană de specialitate există și se formează în continuare. Altfel, există riscul major ca structurile medicale înființate să nu poată fi puse în funcțiuni din lipsă de personal dispus să facă deplasarea în alte centre decât cele universitare medical. Astfel de exemple există deja în spațiul public (vezi Spitalul Mioveni), iar penuria generală de cadre medicale este deja o realitate acre nu poate fi contestată”, au mai transmis reprezentanții CJ Iași.

Structura funcțională  a Institutului de Medicină Cardiovasculară este proiectată cu 500 de paturi pentru toate specialitățile. Având în vedere faptul că în cadrul spitalului vor fi operate cele grave cazuri din toată Moldova, proiectul institutului prevede 19 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație.

Spitalul va fi construit pe o suprafață de teren de 120.000 metri pătrați, în comuna Miroslava. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei