„Este nevoie ca părinții să reseteze softurile instalate în creierul copiilor. Doar așa pot fi fericiți”

1iuliana sosu

Dimensiune font:

| 03-11-2022 11:10

 Dialog cu trainerul Iuliana Șoșu despre educația bazată pe neuroștiințe

De ceva timp, în câteva școli din Iași au îceput să apară și ore de neuro-științe, predate fie de traineri specializați, fie de cadre didactice care își doresc mai multe de la copii. Sau, altfel spus, își doresc ca elevii să fie smart, să absoarbă mai ușor informațiile, săe fie creativi, curajoși și să-și gestioneze corect emoțiile. Unul dintre ei este Iuliana Șoșu, care a pornit un proiect similar cu gândul la cei doi feciori ai ei.

- Cum a început această nouă poveste a ta, Iuliana? Lumea te cunoștea ca antreprenor până nu demult... Unde ai făcut primul pas?

- Primul loc unde am început să transmit (evit termenul de predare) noțiunile de neuroștiință a fost chiar clasa copilului meu mai mare, adică a IV-a, cu îngăduința doamnei învățătoare. Cu ei am mai făcut ore de lucru manual sau de lectură și cu alte ocazii, deci eram familiarizați.  

În lungile noastre drumuri spre și de la școală (că avem un trafic minunat pentru așa ceva), îl ascultam împreuna pe Paul Olteanu și podcasturile despre elefant și călăreț. A început să-mi pună întrebări, să oprească podcastul ca să-i explic unii termeni și, surpriza cea mai mare s-a petrecut când, după o deturnare emoțională gen Offf, ce mă enervează căpcăunul ăsta, cu mașina lui, cu tot, copilul spune: Hopa, ți-a căzut elefantul, mami!

Și, ca să sintetizez un răspuns pentru întrebare, motivul principal este chiar copilul meu la care am observat că poate înțelege ușor despre ce-i vorba și se folosește de aceste noțiuni pentru a-și explica situații, pentru a le comunica și mai ales, pentru a folosi tips&tricks-urile ajutătoare.

- De ce este nevoie de astfel de informații?

- Uite: noi avem instrucțiuni de utilizare pentru fiecare nou device care intră în viețile noastre. Ca să mergă bine, trebuie să înțelegem pe ce butoane trebuie să apăsăm, cand trebuie pus la încărcat, când trebuie curățat și la ce să nu-l folosim. Și ce facem cu el când nu mai funcționează cum trebuie. Treburile stau cam la fel și cu creierul din dotare, doar că nu avem niciun manual și mai e și al naibii de complex. Partea bună este că, având un pic de cunoaștere despre cum funcționează, ne dăm seama cum îl putem pune la treabă în mod conștient, benefic și mai ales sănătos. Și asta este valabil pentru toată lumea, din fericire. 

-  Ce spun copiii?

- Prin definiție, ei sunt niște curioși și experimentatori. Dacă le adaptăm conținutul nivelului lor de înțelegere și îl livrăm într-un cocktail de emoție și implicare, feedback-ul nu va întârzia să apară. Copiii mai vor, le place și pun întrebări. Multe! Sunt fantastici!

- Ce îi înveți, mai exact? Și cum?

- Eheee, ceea ce le transmit eu este o poveste. Cel mai adesea o poveste cu personaje care trăiesc tot spectrul emoțiilor omenești și prin ale căror caractere ei se pot lesne regăsi. Dar, dincolo de povești, ei pot înțelege multe noțiuni care au o puternică încărcătură abstractă. Și urmează câteva exemple: de ce suntem noi așa de deștepți și ce anume ne face să fim așa; de unde vin emoțiile și de ce nu există emoții rele; cum putem scoate partea bună din fiecare emoție și instrumente prin care să le controlăm noi pe ele și nu invers. În plus, aflăm ce este bullyingul, de ce apare, de ce se manifestă așa, ce se ascunde sub masca agresorului, ce trăiește victima dar și cei de pe margine, ce putem face din aceste poziții și mai ales cum să combatem fenomenul acesta. De ce suntem agresivi, de ce suntem demotivati sau lipsiți de energie, ccum să ne ponderăm și raportăm în raport cu tehnologia, ce importanță are gașca și cum rămâne cu familia. Vorbim despre importanța viselor, dorințelor și cât de grozav este să îți iei repere bune în viață, aflăm despre mentori. Învățăm despre instrumentele de îmblânzire a fricilor și a agresivității, dar și despre comunicarea și formele ei care sunt atât de multe și minunate sau periculoase. Lista este mult mai lungă deoarece fiecare lecție o determină pe cealaltă. De fapt, copiii sunt cei care solicită abordarea următorului subiect și de aceea implicarea este mai mult decât uimitoare.

- Informațiile nu sunt prea grele pentru ei? Ce rezultate ați obținut?

- Rezultatele nu sunt precum niște foi de hârtie pe care să le punem într-o expoziție. Ele sunt subtile și solicită timp și înțelegere. Creierul și implicit comportamentele nu funcționează ca un hard de pe care putem șterge oricând o aplicație pentru a instala alta nouă. Este un proces magic care, în mod special la copii și adolescenți, are nevoie de foarte multă răbdare și suport din partea adulților. De aceea, dacă până acum am pus accent pe introducerea neuroștiinței la clasă, în viitor mă voi îndrepta și pe captarea atenției din partea adulților. Pentru că ei sunt cei care au instalat o mare parte din softurile copiilor lor și pot face în continuare niște setări la care doar ei pot avea acces. 

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei