„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”

1interviu petru movila1

Dimensiune font:

| 08-07-2020 21:12

 

* dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş


 - Domnule deputat, ce simte inițiatorul unei legi privind realizarea unei autostrăzi în momentul în care conştientizează că, deși au trecut aproape doi ani de la aprobarea respectivului act legislativ, nu s-a mișcat aproape nimic pentru punerea în practică a acestui proiect fundamental pentru Moldova?

- Mi-am pus toate speranţele în acest proiect şi în schimbarea clasei politice. După doi ani de la promulgarea legii iniţiate de mine, am aceleaşi frustări care m-au determinat să iniţiez această propunere. Am făcut demersul pentru că, din 2012, nimeni nu a mişcat un deget. Sătul de plimbat prin ministere, fără un răspuns concret, am făcut acest pas, deşi este neobişnuit ca o autostradă să aibă o lege proprie. Însă, la doi ani de zile de la promulgare şi după doi ani în care am avut bani alocaţi pentru studii de fezabilitate, ca urmare a amendamentelor mele la legea bugetului de stat, pot să vă spun că suntem încă la un nivel incipient, în ciuda demersurilor consistente făcute în jurul investiţiei.

„Autostrada Iaşi – Târgu Mureş este singura care corespunde cerinţelor noastre şi nu cred că poate exista o alternativă. Să nu uităm că în masterplanul de transport (MPGT), Iaşi – Târgu Mureş era printre primele locuri ca necesitate, în timp ce Bacău – Braşov era în coada clasamentului, pe locul 11, coridor european secundar”.

- Pe 3 mai 2007 era publicat anunțul de participare pentru licitația „Elaborare Studiu de Prefezabilitate pentru AutostradaTârgu Mureș - Iași – Sculeni”. Astăzi, după 13 ani, suntem în același stadiu. Cine credeți că este marele vinovat pentru acest eșec ?

- Chiar dacă o astfel de investiţie majoră are nevoie de câţiva ani ca să se concretizeze, cred că, după aproape 13 ani de încercări, puteam circula deja pe această autostradă. Din punctul meu de vedere, principalul vinovat este Guvernul, indiferent de cine l-a condus din 2012 în prezent, pentru că, până la urmă, Parlamentul face legile, iar Guvernul se ocupă de implementarea proiectelor. Au fost şi premieri bine intenţionaţi, însă instabilitatea politică i-a scos din prima linie şi toate demersurile au fost sistate.

- S-a tot vorbit de restricții, despre imposibilitatea traversării Carpaților pe la Ditrău din cauza unor zone protejate, dar și a dificultăților în a construi, fiind necesari nu mai puțin de șapte ani de muncă pentru a trece munții. Pot constitui aceste argumente piedici în realizarea Autostrăzii Unirii?

- Aceste argumente au fost fix piedicile pentru care autostrada nu există. Să nu uităm că acestea au fost preferatele guvernului PSD, care în 2012 a blocat tot. Dacă atunci nu se oprea proiectul la APM, la avizare, acum am fi fost în alt stadiu. În România e mai uşor să spui nu. E mai simplu, nu te stresează nimeni, nu munceşti. Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească.Eu cred că dacă exista voinţă, oameni determinaţi, care ştiu ce înseamnă să muncească, astăzi autostrada era gata.

- Aveți idee când va intra primul uilaj pe traseul autostrăzii A8?

- Dacă toate studiile îşi păstrează traseul normal, eu cred că, înspre finalul anului 2021 putem vedea primul utilaj pe autostrada Unirii.

- PSD a dat vina pe lipsa banilor, PNL... caută alternative. Poate fi autostrada Bacău – Brașov o asemenea alternativă, viabilă?

- Din punctul meu de vedere, una nu o exclude pe cealaltă, dar de la Bacău la Prut mai sunt încă 150 km. Orice autostradă este binevenită, mai ales în Regiunea de Nord-Est. Însă, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş este singura care corespunde cerinţelor noastre şi nu cred că poate exista o alternativă. Să nu uităm că în masterplanul de transport (MPGT), Iaşi – Târgu Mureş era printre primele locuri ca necesitate, în timp ce Bacău – Braşov era în coada clasamentului, pe locul 11, coridor european secundar.

„Dacă avea un cuvânt de spus, cred că până acum Comisia Europeană se implica deja, pentru că Autostrada Iaşi – Tg. Mureş face parte din coridoarele principale paneuropene de transport... Singurul moment în care aceştia pot controla subiectul este după ce se depune proiectul la ei, pentru finanţare”.

- Tot PNL promite acum autostrăzi prin nordul țării, prin sud, prin multe alte zone. Este.credeți, doar o strategie electorală, sau există voință politică și resurse pentru a a pune în practică planul unei Moldove înțesate cu autostrăzi și drumuri expres?

- Într-o Românie normală, subiectul autostrăzilor nu ar trebui să fie subiect de campanie. Pentru o dezvoltare economică susţinută, acestea nu ar trebui să fie opţionale şi doar subiect de discutat din patru în patru ani. Din păcate, după atâţia ani, noi încă suntem la nivelul la care încă ne plângem de calitatea drumurilor, de lipsa toaletelor în şcoli, de apă şi canalizare la sate. Pe lângă acestea, noi, ieşenii, trebuie să ne luptăm pentru fiecare dram de atenţie financiară din partea guvernelor. Fără tam-tam se pare că Iaşul nu atrage atenţia guvernanţilor. Toţi au promis autostrăzi în campanie, în pliante şi în broşuri, uitate mai apoi prin diverse sertare. Am propus acum ceva timp un pact naţional pentru construcţia de autostrăzi pentru că până ce nu există un consens general pe acest subiect nu vom reuşi să urnim un pai în direcţia potrivită.

- Poate avea un cuvânt de spus Comisia Europeană în privința tranșării acestor dispute politicianiste privind A8?

- Dacă avea un cuvânt de spus, cred că până acum Comisia Europeană se implica deja, pentru că Autostrada Iaşi – Tg. Mureş face parte din coridoarele principale paneuropene de transport. De-a lungul timpului am fost într-un dialog şi cu ei pentru că am încercat toate variantele posibile şi am căutat soluţii peste tot. Singurul moment în care aceştia pot controla subiectul este după ce se depune proiectul la ei, pentru finanţare.

„Fără modestie, cred că sunt singurul parlamentar care se duce în ministere şi la instituţiile centrale pentru a bate monedă pe proiectele Iaşului. Însă, ştiţi cum se spune, cu o floare nu se face primăvară... Istoria clasei politice locale ne-a arătat un adevăr trist: trebuie să ai şi cu cine să faci parteneriat, nu doar să fie o mână în plus ridicată la vot”.

- Cât de mult va conta viitoarea configurație parlamentară în dezvoltarea infrastructurii rutiere în Moldova?

- În condiţii politice normale, cu o clasă politică locală unită, putem pune piciorul în prag. Însă, fără modestie, cred că sunt singurul parlamentar care se duce în ministere şi la instituţiile centrale pentru a bate monedă pe proiectele Iaşului. Însă, ştiţi cum se spune, cu o floare nu se face primăvară. Dar cu un grup de parlamentari, care să condiţioneze voturile din Parlament, s-ar putea ajunge la un compromis pe proiecte, într-o conjunctură politică potrivită. Totuşi, istoria clasei politice locale ne-a arătat un adevăr trist: trebuie să ai şi cu cine să faci parteneriat, nu doar să fie o mână în plus ridicată la vot. Aceeaşi teorie se aplică şi liderilor de partide locale care conduc instituţii. Cel mai potrivit exemplu este al lui Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi, care nu a mişcat un deget şi nu a avut nicio acţiune comună în susţinerea autostrăzii.

- Ce-i lipsește Iașului pentru a conta, din nou, cu adevărat, în politica românească?

- Oameni cărora într-adevăr le pasă de Iaşi şi care nu îşi urmăresc doar propriul interes. Oameni politici determinaţi, cu viziune pe termen mediu şi lung, îndreptaţi spre soluţionarea problemelor judeţului, nu care se tânguie de pe margine. Oameni politici care sunt capabili să ducă la bun sfârşit în cele mai bune condiţii o achiziţie cum este cea a spitalului mobil de la Leţcani.

- Veți candida la președinția Consiliului Județean din partea PMP?

- O foarte bună întrebare la care nu am încă răspuns oficial, dar care tinde să fie da.

Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
07/03/2024 21:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
04/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
04/03/2024 07:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
03/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
03/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
03/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
03/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Dacă vrei cu adevărat să aduci valoare în exterior și să ajuți oamenii, începe prin a te uita în interiorul tău pentru a te înțelege și a rezolva ceea ce este nevoie”
03/03/2024 10:39

În lumea in care trăim, in care schimbările sunt constante si adaptarea este esentială, meseria de business architect se ridică ca o punte intre visele si realitătile organizationale. Este o artă de ...

„Nimic și nimeni nu e mai presus decât liberul nostru arbitru”
25/02/2024 09:16

„De ce ar trebui să-si antreneze creierul adultii aflati in plină maturitate?”, este una dintre intrebările pe care le auzim frecvent si la care am căutat răspunsuri alături de psihoterapeutul ...

  „Sper ca într-o zi, nu prea departe, să fiu în sală la debuturile elevilor mei pe marile scene ale lumii!”
25/02/2024 08:19

Ori de cate ori apar pe scenă artisti consacrati sau care care promit o carieră fulminată se vorbeste despre talentul lor, despre destin, har si talantul pe care il vor inmulti. Rareori aflăm cine au fost c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei