INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere

1interviu gabriela lupsan

Dimensiune font:

| 03-03-2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămâna trecută a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit că mediatorul nu poate încheia un acord de divorţ între soţi, acord care urma să fie prezentat ulterior la instanţă în vederea pronunţării unei hotărâri de expedient, care să consfinţească acordul de mediere ce conţine divorţul. Până la intervenţia ICCJ, mediatorul făcea mai mult decât îi permitea, special, legea. Fără suport legal, el constata acordul de voinţă al soţilor pentru divorţ, acord consemnat în scris şi oferit apoi instanţei de judecată pentru consfinţire prin hotărâre.

Decizia ICCJ va avea drept consecinţe şi costuri mai ridicate în ceea ce priveţte taxa de timbru care va fi de 200 de lei, faţă de 20 de lei cât era în cazul medierii.

Toate aceste modificări legislative au fost explicate în detaliu, pentru cititorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, de către prof. univ. dr. Gabriela Lupşan, avocat în Baroul Iaşi.

- Doamna profesor, ce a hotărât, de fapt, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin decizia nr. 33/2019, publicată în Monitorul oficial din 24.02.2020, cu privire la divorţul prin mediere?

- Nu este vorba despre interzicerea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a divorţului prin mediere, ci de intervenţia instanţei supreme în clarificarea unei probleme de practică judiciare neunitară în ţară, în sensul că unele instanţe din ţară luau act de acordul de mediere care conţinea acordul soţilor de a divorţa, altele, dimpotrivă, îl respingeau, pentru că divorţul – care ţine de statutul personal - nu poate face obiectul medierii. Or, instanţa supremă a interpretat art. 2 alin. (4), art. 59 alin. (2) şi art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator şi a dispus ceea ce era de altfel evident nu numai din textele indicate. Astfel, în faţa mediatorului soţii nu pot conveni divorţul prin încheierea unui acord de mediere, aşa cum aceştia pot face cu privire la situaţia copiilor rezultaţi din căsătorie sau cu privire la lichidarea comunităţii de bunuri şi partajul, ci şi din poziţia mediatorului în arhitectura procedurala a divorţului, cu competenţe exclusive şi limitative prevăzute de lege numai pentru notarul public, ofiţerul de stare civilă şi instanţa de judecată.

- Care va mai fi rostul mediatorului în situaţiile iminente de desfacere a căsătoriei?

- Soţii se pot adresa mediatorului pentru a se negocia prin intermediul şi cu ajutorul mediatorului forma (divorţ prin acord, divorţ din culpă comună, divorţ fără culpă) şi felul divorţului (divorţ administrativ, notarial sau judiciar), însă rezultatele acestei negocieri/mediere nu vor fi concretizate într-un acord semnat de părţi şi de mediator, care să mai poate fi depus la instanţă în vederea încuviinţării lui. În lumina acestei decizii a ICCJ, soţii, lămuriţi deplin de către mediator asupra aspectelor ce ţin de desfacerea căsătoriei, vor merge în faţa notarului sau a instanţei de judecată pentru a-ţi manifesta în mod direct şi liber consimţământul la divorţ, realizând astfel acordul pentru divorţ. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a convenit la mediere, prin efortul mediatorului şi prin concesiile unuia sau a ambilor soţi, respectiv ca soţii să realizeze un divorţ judiciar pe baza acordului, se va menţine în faţa instanţei, prin exprimarea acordul atunci când judecătorul va verifica dacă soţii stăruie sau nu în realizarea unui divorţ amiabil.

- Practic, ce efecte va avea această măsură?

- Măsura nu are impact major asupra activităţii mediatorului şi nici a instanţei de judecată. Mediatorul poate să consemneze decizia soţilor de a divorţa pe una dintre cele trei căi: administrativă, notarială sau judecătorească, eventual modalitatea de a divorţa cu sau fără culpă, însă sub nici o formă mediatorul nu poate redacta acordul de mediere ce conţine divorţul pe baza acordului soţilor. În ceea ce priveşte instanţa investită cu o cerere de divorţ, aceasta va verifica în fiecare caz consimţământul soţilor prezenţi în sala de judecată sau reprezentaţi în condiţiile legii de un mandatar avocat sau nu, şi ea va constata acordul de voinţa la divorţ, pe baza căruia apoi pronunţă desfacerea căsătoriei, a mai spus avocatul.

- Se complica procesul când este vorba de minori, în urma modificărilor legislative?

- Deloc, procedura rămâne aceeaşi. Situaţia minorilor rezultaţi din căsătoria supusă desfacerii este lăsată de legiuitor la înţelegerea soţilor, care pot să apeleze la mediator pentru a fi rezolvate problemele legate de locuinţa copiilor, autoritatea părintească (întotdeauna în comun, altfel acordul de mediere nu se poate încheia), stabilirea contribuţiei părinţilor la suportarea cheltuielilor de creştere şi educare a copiilor, stabilirea unui program de legături personale dintre copii şi părintele nerezident. Aţa fiind, dacă soţii se înţeleg, mediatorul redactează textul acordului de mediere cu privire la situaţia copiilor, acord care va fi prezentat instanţei judecătoreşti, în vederea consfinţirii lui prin hotărârea de expedient.

- Ce aţi observat în practică? Era divorţul prin mediere o soluţie bună pentru ambele părţi?

- Dacă se are în vedere divorţul, adică modalitatea de desfacere a căsătorie, mediatorul are un rol important, alături de avocat, în consilierea soţilor în tot ce înseamnă procedura divorţului, efectele divorţului cu privire la soţi, la copiii minor, folosirea locuinţei şi altele. Mediatorul are timpul necesar pentru a se ocupa de respectivul caz, are pregătirea necesară pentru a obţine concesii, pentru ca în final să se realizeze un acord. Sigur, mai este vorba şi despre încrederea soţilor în mediator. Suspiciunea (întemeiată sau nu) a unuia dintre soţi face ca medierea să se finalizeze fără a se ajunge la vreun acord. În practică, se poate constata că sunt reduse ca număr cazurile în care soţii încheie un acord de mediere pe tot ceea ce înseamnă divorţul. Prin aplicarea deciziei ICCJ, medierea rămâne valabilă pentru cererile accesorii divorţului, cu privire la relaţiile dintre soţi (lichidarea comunitate de bunuri, partaj, de exemplu), precum şi la relaţiile dintre părinţi şi copii, fiind exclusă încheierea acordului de mediere privitor la acordul soţilor de a divorţa astfel.

Ruxandra CAŞU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei