Regulile anuntate de Guvern, odata cu inceperea scolii: elevii cu simptome sa nu vina la ore. Trei masuri esentiale

00000  ultima-ora

Dimensiune font:

| 12-09-2020 18:06

 Grupul de Comunicare Strategica a transmis vineri, 11 septembrie, cu trei zile inainte de inceperea scolii, o lista cu reguli si recomandari pentru elevii ce revin la clasele de curs, astfel incat riscul de transmitere a noului coronavirus sa fie minimalizat.

Autoritatile subliniaza faptul ca purtarea mastii, distantarea fizica si spalatul pe maini raman cele trei lucruri esentiale pentru reducerea riscului de infectare. De asemenea, autoritatile detaliaza conditiile in care elevii ar trebui sa ramana acasa, dar si "momentele cheie", cu risc ridicat de transmitere a virusului.


Masca, distantarea fizica si spalatul pe maini, cele trei lucruri esentiale



1. Masca trebuie purtata astfel incat sa acopere atat nasul, cat si gura. Masca reduce masiv riscul de raspandire a virusului. Atunci cand e purtata atat de catre persoana potential infectata, cat si de catre persoana neinfectata, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe. Utilizarea mastii in spatii inchise (ex: o sala de clasa) previne transmiterea virusului atunci cand mai multe persoane se afla simultan intr-o incapere. Tot masca face sa poata fi redusa distanta minima dintre persoane la cel putin 1 metru in interior. Masca trebuie purtata si in aer liber atunci cand distanta dintre persoane nu poate fi mentinuta la cel putin 1,5 metri sau atunci cand un numar mare de persoane se afla in aceeasi zona.

➔ Nu inlaturati masca si nu o purtati sub barbie, in special atunci cand vorbiti in apropierea unei alte persoane sau in sala de clasa. Masca este individuala si nu se ofera propria masca utilizata sa fie purtata de o alta persoana.

 
 



2. Distanta fizica trebuie pastrata la cel putin 1 metru in interior, cu obligatia purtarii mastii, si cel putin 1,5 metri in aer liber, atunci cand nu este purtata masca. Pastrand distanta fata de celelalte persoane aria de raspandire a virusului este redusa la minimum. Din cauza ca particulele care pot fi infectioase sunt raspandite prin simpla vorbire, purtarea mastii si distanta fizica fac ca aceste particule sa nu ajunga la celelalte persoane.

➔ In sala de clasa, trebuie mentinuta distanta atat fata de colegi, cat si fata de profesori, in timpul orelor, in pauze sau in momentul sosirii/plecarii de la cursuri. In cazul orelor de educatie fizica vor fi evitate acele activitati care presupun contactul direct intre elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipa cu mingea)

3. Mainile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de cate ori atingem o suprafata care ar putea fi infectata (ex: clante, manere, balustrade, butoane de lift). E important sa ne gandim cine ar fi putut atinge respectiva suprafata inaintea noastra, intrucat cu ajutorul mainilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Daca mainile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie sa ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe maini si in acest mod sa ne infectam. Mainile trebuie spalate cel putin 20 de secunde cu apa si sapun sau dezinfectate. Trebuie sa avem grija sa dezinfectam nu doar mainile, dar si obiectele pe care le purtam frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil.  


➔ In sala de clasa, asezati-va intotdeauna in acelasi loc si evitati sa atingeti obiectele colegilor, scaunele si bancile ocupate de acestia. Dezinfectati-va mainile de fiecare data dupa ce atingeti obiecte sau suprafete comune (ex: creta, burete, tabla). Aveti grija unde plasati ghiozdanul astfel incat sa fie cat mai ferit de o posibila contaminare.


"Tinerii sunt afectati intr-o mai mica masura in cazul infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), DAR ei pot raspandi virusul, chiar fara sa-si dea seama, catre persoanele varstnice si/sau cu boli cronice (ex: parinti, bunici, profesori, persoane cu deficiente imunologice) in cazul carora infectarea poate avea consecinte extrem de grave", se arata in comunicatul oficial al Grupului de Comunicare Strategica.


➔ Din acest motiv, este foarte important ca tinerii sa respecte masurile de protectie sanitara si sa avertizeze imediat atunci cand prezinta simptome (ex: febra, tuse, nas infundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseala, etc).

➔ Elevii cu simptome de boala NU trebuie sa se prezinte la scoala, iar parintii au obligatia de a anunta unitatea de invatamant, precum si medicul de familie.
➔ Parintii/ insotitorii care conduc elevii la scoala NU pot intra in institutia de invatamant decat in situatii exceptionale, cu aprobarea prealabila a conducerii scolii.
➔ Elevii care fac parte din grupe de risc in ipoteza infectarii cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se afla in grupele de risc, pot face scoala online, pe baza unei solicitari din partea parintilor, in urma unei adeverinte medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.
➔ In cazul absentei de la scoala pentru cel putin 3 zile consecutive, elevul va trebui sa prezinte in momentul revenirii la scoala o adeverinta medicala din partea medicului de familie.
➔ La fel ca si in anii precedenti, elevii care intra in noul ciclu de invatamant (ex: gradinita - grupa mica, primar - clasa I, gimnaziu - clasa IV, liceal - clasa IX, postliceal) trebuie sa prezinte o adeverinta de intrare in colectivitate care poate fi eliberata de medicul de familie in cursul primei saptamani de scoala, daca nu se regaseste in dosarul de inscriere.


Momente cheie pentru elevi in afara orelor


● Drumul pana la scoala. Daca este posibil, optati pentru deplasarea pietonala si evitati folosirea mijloacele de transport in comun. Daca trebuie sa utilizati transportul in comun, purtati obligatoriu masca, pastrati distanta fata de celelalte persoane, evitati atingerea suprafetelor comune si dezinfectati-va mainile imediat ce ati parasit transportul in comun.

● Recreatia alaturi de colegi. Daca purtati masca, pastrati distanta de minimum 1 metru fata de colegi. Daca va aflati in aer liber si nu purtati masca, atunci mentineti o distanta de cel putin 1,5 metri. Evitati sa faceti schimb sau sa atingeti obiectele personale pe care au pus mana si alte persoane (ex: telefoane mobile, manuale, rechizite, etc) si dezinfectati-va mainile dupa orice contact cu suprafete comune).

● Timpul petrecut dupa scoala. In cazul in care, dupa orele petrecute la scoala, mai ramaneti alaturi de colegi/prieteni, aveti grija sa respectati aceleasi reguli sanitare, indiferent daca persoanele alaturi de care va aflati prezinta sau nu simptome de infectare. Este de preferat ca petrecerea timpului liber sa aiba loc in aer liber, daca este permisa de conditiile meteorologice.

● Intoarcerea acasa. Atunci cand reveniti acasa aveti grija ca, dupa ce lasati incaltamintea la intrare, sa va spalati pe maini, sa dezinfectati obiectele personale (ex: chei, telefon mobil), sa schimbati imbracamintea folosita afara si sa o asezati separat de imbracamintea folosita in casa. Inainte de a imbraca noile haine, spalati-va/dezinfectati-va mainile. Acordati atentie sporita ghiozdanului, respectiv zonelor in care il plasati si riscul de contaminare.

● Interactiunea cu persoane varstnice. Persoanele in varsta sunt vulnerabile in fata noului coronavirus, in multe cazuri infectarea fiindu-le fatala. Este motivul pentru care trebuie protejate cu prioritate, prin evitarea contactului direct (ex: imbratisari) si prin mentinerea distantei fizice de 1,5 metri. In cazul in care va intalniti cu persoane varstnice, si nu puteti pastra distanta de siguranta, este recomandata purtarea mastii.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Liceanul genial care s-a calificat la patru olimpiade naționale a câștigat medalia de aur la Fizică. Mario Scurtu face zilnic naveta la școală
27/04/2024 11:13

Mario Scurtu, liceanul din Gorj care s-a calificat la patru olimpiade nationale, a reusit să castige medalia de Aur la Fizică si mentiune din partea Ministerului Educatiei Nationale. La Olimpiada Natională ...

România a obținut aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
21/04/2024 07:51

​Lotul Romaniei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfăsurată anul acesta in Georgia a obtinut rezultate spectaculoase. Locul 2 in clasamentul ...

Vacanța de primăvară începe în 27 aprilie / Calendar Evaluare Națională și Bacalureat 2024
20/04/2024 14:15

 Elevii si copiii de grădinită vor intra in vacanta de primăvară incepand din 27 aprilie si pană in 7 mai, a treia zi de Paste, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Premierul Ciolacu anunță că finanțează programul școlar „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev
05/04/2024 00:24

Marcel Ciolacu a anuntat la inceputul sedintei de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărarea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finantarea in scoli a programului „Să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei