Justitia se pregateste de revenirea valului pandemic. Propunerile unui judecator: investitii in instante, pledoarii prin videoconferinta si dosarul electronic

ciocan  5x215

Dimensiune font:

| 22-07-2020 15:14

 Investitii serioase in baza materiala a instantelor, trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic, a desfasurarea sedintei de judecata prin videoconferinta si modificarile necesare la codurile civile, sunt doar cateva dintre propuneri pe care le face un judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a adapta judecarea procesulor in timpul pandemiei.

Studiul "Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", publicat miercuri, 22 iulie, in cel mai recent numar al revistei online a Facultatii de Drept -Universitatea Bucuresti- AUBD- Forum Juridic, este semnat de judecatorul Liviu Gheorghe Zidaru.

Una dintre propunerile inedite: instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu 
instanta judecatoreasca.

Revine pandemia

Potrivit magistratului, revenirea valului pandemic si primele cazuri de 
coronavirus printre judecatori si personal ul instantei ne arata ca suntem inca foarte departe de o desfasurare in conditii normale a activitatii de judecata si ca opriri fie si temporare ale activitatii unor instante devin posibile, daca nu chiar probabile.

"Prima masura si care ni se pare in afara de orice discutie, fiind subinteleasa, priveste luarea unor masuri permanente de protectie sanitara: masti, vizete, manusi, dezinfectant pt personalul instantei si pentru justitiabili, dezinfectare periodica si frecventa.

Totodata, la unele instante s-au adoptat masuri precum montarea de plexiglas la pupitrul judecatorilor, respectiv cele ale avocatilor, care se pot dovedi eficiente in conditiile unor investitii minimale (e drept, chiar si acestea greu de obtinut). Acestea ar trebui generalizate. Purtarea mastilor in incinta instantelor de catre toate persoanele trebuie impusa si urmarita cu strictete," scrie Zidaru.

Potrivit studiului, ar trebui extinse cauzele care pot fi solutionate si fara citare, la aprecierea instantei, ar trebui sa cuprinda si o seama de incidente procedurale, precum: stramutarea, discutarea cererii de suspendare a executarii hotararii atacate pana la judecarea caii de 
atac, reexaminarea impotriva amenzii judiciare, reexaminarea impotriva solutiei de anulare a cererii de chemare in judecata in procedura de regularizare etc.

Dosarul, exclusiv electronic

"O alta modificare de esenta care reclama insa cu precadere investitii serioase in baza materiala a instantelor si doar subsecvent reglementari legale cu un termen realist de punere in aplicare (2-5 ani) este trecerea completa la un sistem de dosar electronic, inteles ca un sistem in care dosarul nu mai exista fizic (decat eventual ca varianta printata pentru uzul propriu al instantei, respectiv al partilor, care vor avea fiecare exemplare pentru studiu mai facil, daca doresc), ci este administrat exclusiv electronic," arata judecatorul Ziadaru.

O alta problema ridicata, cea a persoanelor fizice care in procedura civila pot sesiza direct instanta, fara un avocat, si pot participa personal la procedurile judiciare.

Detinerea unui e-mail, obligatorie

Potrivit judecatorului, la prima vedere, poate parea excesiva obligativitatea folosirii unor mijloace informatice in cazul unei persoane fizice. Pe de alta parte, ele sunt folosite oricum in practica (in cvasitotalitatea cauzelor fiind depuse cereri tehnoredactate si imprimate si foarte rar cereri olografe), iar o adresa de e-mail detin probabil majoritatea cetatenilor romani.

"Sugeram asadar instituirea unui termen mai lung (2023-2025) pana la care persoanele fizice sa fie obligate sa detina o adresa de e-mail pentru comunicarile cu instanta judecatoreasca," se arata in studiu.

Totusi, in aceasta materie, legiuitorul va trebui sa mentina alternativa sesizarii instantei in forma clasica, pentru a nu restrange accesul la 
justitie al celor care nu detin ori nu pot folosi computerul, pastrand astfel si obligativitatea depunerii cererii semnate olograf, in original, de catre cei care nu detin semnatura electronica.

"Trecerea la dosarul tinut si administrat in totalitate electronic implica un efort organizatoric si financiar notabil, poate de nivelul sutelor de milioane de euro.

Totusi, economia realizata pe termen lung, prin eliminarea utilizarii unor cantitati impresionante de hartie, a comunicarilor prin 
posta clasica, a stocarii dosarelor in format fizic, a transportului dosarelor intre instante, instante si parchete etc., castigul incontestabil de timp - dosarul fiind bunaoara transferat la instanta superioara printrun simplu click - si nu in ultimul rand protectia mediului (prin eliminarea consumului urias de hartie, toner etc.) si a sanatatii (nu mai exista un dosar fizic cu microbi, potential contagios) sunt argumente care fac ca acest efort sa apara drept unul dezirabil si chiar necesar," explica judecatorul.

Concluziile

Magistratul Zidaru arata ca in loc sa celebram zile instituite pur formal intru amintirea faptului ca exista justitie in tara noastra, in locul unor discursuri politicoase si de circumstanta, factorii de decizie, de la Ministerul Justitiei si pana la Consiliul Superior al Magistraturii, "sa se angajeze energic in reformarea modului in care justitia functioneaza in concret, pentru a imbunatati conditiile si siguranta la locul de munca, respectiv calitatea serviciului public pentru justitiabili."

"Reformele legislative schitate mai sus sunt doar o secventa dintr-un program care poate si trebuie sa fie mult mai amplu si sa cuprinda si aspecte foarte prozaice, dar esentiale precum modernizarea, extinderea, construirea sediilor de instanta (mult clamatul "Cartier al Justitiei" devenind o gluma similara celor cu metroul din Drumul Taberei, in lipsa oricaror demersuri reale precum exproprieri, planuri de urbanism, concursuri de arhitectura etc.), informatizarea instantelor pentru a trece cu adevarat la dosarul administrat electronic intr-un orizont de aproximativ 5 ani.

Abia dupa ce toate aceste etape vor fi fost parcurse vom avea, poate, ceva de sarbatorit, anume ca am reusit sa ducem mai departe ceea ce inaintasii nostri au conturat inca din secolele trecute, respectiv, cu prea putine modificari de substanta, modul de functionare a justitiei noastre," conchide studiul.


"Adaptarea activitatii de judecata in materie civila in contextul pandemiei si ulterior acesteia", poate fi accesat pe site-ul Facultatii de Drept- Universitatea Bucuresti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Turcia suspendă toate relaţiile comerciale cu Israelul
03/05/2024 11:22

Turcia a suspendat joi relaţiile sale comerciale cu Israelul, după ce a restrans deja exporturile către această ţară in aprilie, ca răspuns la războiul din Faşia Gaza, a anunţat Ministerul turc al Com ...

Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin
03/05/2024 06:09

Un grup de polonezi, imbarcaţi in 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu in munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegandu-se şi ...

Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
01/05/2024 21:52

Schelete infiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite in „Barlogul Lupului", unde a locuit candva un apropiat de top al lui Hitler, relatează The Sun. Arheologii germani si polonezi au făcut această d ...

Armele ghidate de precizie ale SUA cad rând pe rând pradă războiului electronic al Rusiei. „După șase săptămâni, eficiența a scăzut la doar 6 %“
01/05/2024 21:11

O altă armă americană ghidată de precizie a fost aparent paralizată de războiul electronic rusesc, a declarat un oficial al Pentagonului. Munitia, care a fost rapid dezvoltată si transportată in Ucrain ...

NATO se pregătește de invazia Rusiei: are loc cel mai mare exercițiu militar de aproape 40 de ani, cu 90.000 de oameni
01/05/2024 19:20

 Romania participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional organizat, in luna mai, de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA in Europa şi Africa. SWIFT RESPONSE ...

Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
01/05/2024 16:13

Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis ur ...

Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
01/05/2024 15:31

Cum s-au imbogătit peste noapte sute de mii de romani in anii sărăciei crunte. „Am vandut o vacă si am băgat banii acolo” Sute de mii de familii din Romania s-au imbogătit in anii 90, la scurt timp d ...

Primarul din Băile Herculane spune că taxa de stațiune pe care o plătesc turiștii este prea mică
29/04/2024 19:13

Turistii care vizitează statiunea Băile Herculane de 1 Mai si de Pasti vor fi nevoiti să plătească o taxă de statiune. Primarul Cristian Miclău a declarat la Radio Romania Resita că valoarea actuală a ...

Curtea Penală Internaţională se pregăteşte să emită mandate de arestare pe numele unor oficiali israelieni şi Hamas
29/04/2024 12:05

Curtea Penală Internaţională (CPI) se pregăteşte să emită mandate pe numele liderilor israelini şi Hamas in legătură cu Războiul din Faşia Gaza, declară cinci oficiali israelieni şi străini, re ...

Prinţul Paul Phillipe al României a fost depistat de către poliţişti într-un resort din Malta
29/04/2024 07:42

Prinţul Paul Phillipe al Romaniei a fost depistat intr-un resort, in urma activităţilor de cooperare intre Poliţia Romană şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare, duminică pentru News.ro. Fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei