La ce controale ANAF să ne așteptăm anul acesta. Specialiștii spun că vor fi, în mod clar, foarte multe

anaf

Dimensiune font:

| 20-03-2021 12:25

 Inspecțiile fiscale s-au reluat destul de în forță și sunt destul de multe, a declarat Bianca Vlad, tax partner la Mazars, în cadrul TaxEU Forum. „Am observat că obiectivul este să încheie controalele cât mai repede. Dacă până acum ne confruntam cu controale care durau un an sau mai mult, acum încearcă să termine exact în termenul acela din Codul de procedură ca să nu mai aibă, probabil, alte probleme din punct de vedere procedural”, a spus ea.


Foarte pe scurt:
  • ANAF ar urma să se concentreze pe firmele care au beneficiat de rambursare TVA cu control ulterior
  • Controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate
  • În viitor vor fi probleme legate de exporturi
  • Anul 2021 va fi unul fierbinte, atât ca intensitate cât și ca număr de controale
  • Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic
  • Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor
  • Fiscul continuă controalele pe zona tichetelor cadou, iar acum ar fi început pe voucherele eMag
  • ANAF va continua controalele pe zona comerțului electronic
  • ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos
  • Fiscul dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale


"Sfatul meu pentru companii este să se pregătească pentru astfel de control, dacă nu l-au avut în ultimul timp, mai ales cei care în perioada asta au obținut TVA rambursat fără control", a afirmat Bianca Vlad.

  • Aș putea spune că mai mult de 90% din companiile care au cerut TVA în perioada asta, au primit fără control. Parte din ei vor fi subiect de inspecție și atunci ar trebui să se pregătească, să se uite pe tipul de operațiuni pe care le fac. Dacă au operațiuni scutite, să se asigure că au documentele justificative și că sunt organizate cum trebuie, astfel încât când vine inspecția să nu le fie foarte greu să le colecteze


La rândul ei, Mariana Vizoli, consultant independent pe taxe, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor a spus că, din câte a văzut în ultimele opinii care i s-au solicitat, controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate.

„În viitor vor fi probleme legate de exporturi. Exportul a suferit niște modificări semnificative începând din 2020 (modificări legislative n.r.). Dacă până atunci oricine făcea un export știa că dacă este înscris în caseta 2 va beneficia de scutirea TVA la export, acum lucrurile stau cu totul diferit”, a precizat ea.


Potrivit acesteia, în cazul acesta, Ministerul Finanțelor nu a redactat decât o adresă către Camera Consultanților Fiscali.

„Nu a elaborat o circulară sau să includă niște exemple într-un ordin. Birourile vamale acționează total diferit și părerea mea este co operatorii economici trebuie să ia la cunoștință de modul în care Ministerul a abordat problema exporturilor pentru că vor avea destul de multe surprize legate de acest subiect în ce privește persoana care poate să aplice o scutire de TVA la export”, a explicat Vizoli.

Alex Milcev, partner ― Tax & Law Leader, EY România a afirmat că mulți contribuabili au constatat că au fost suspendate controalele începute.

"Nu toate, dar multe au fost din lipsă de resurse, de circulație și a fost un factor care a amânat acest efort pentru anul 2021. Deci, atenție, anul 2021 va fi unul fierbinte, atât ca intensitate cât și ca număr", a spus el.

La ce controale se așteaptă el:

  • Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic sau aranjamente neautentice.
"Reprezentanții ANAF au în general tendința de a contesta mai multe tranzacții și acest focus va fi și în 2021. Recomandarea pentru contribuabili: să fie foarte atenți la documentarea tranzacțiilor, mai ales a celor în grup", a precizat Milcev.

  • Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor. Ne așteptăm ca controalele în această zonă să fie întărite.
Conform datelor EY România, în 2020 ar fi fost circa 36.000 de controale, în condițiile în care în 2019 au fost 45.918.

Din informațiile oferite de specialiștii care au participat la TaxEU Forum, ANAF continuă controalele pe zona tichetelor cadou, iar mai nou a început pe voucherele eMag.

Comerțul electronic va continua să fie controlat de ANAF. Informații în acest sens găsindu-se chiar în raportul care însoțește bugetul pe 2021. Conform acelui document, Direcția Comerț Electronic va continua Operațiunea “Mercur" în ritm accelerat.

Conform strategiei ANAF pentru următorii 4 ani, ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos, cât și identificarea și verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă și de mutare a profiturilor în alte jurisdicții.

De asemenea, instituția dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale.

"Având în vedere faptul că din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală, din punct de vedere al acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale și în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, acțiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice care au calitatea de asociați, administratori până la beneficiarul real, în condițiile legii", se arată în strategie.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Germaniul, mai valoros decât aurul! Planurile României pentru Roșia Montană
18/05/2024 00:23

Tribunalul Arbitral de la Centrul International de Reglementare a Disputelor privind Investitiile (ICSID) a dat castig de cauză statului roman in dosarul Rosia Montană. Această victorie importantă permite ...

Trenurile soarelui pleacă spre Litoral din iunie
17/05/2024 09:12

CFR Călători va da startul programului estival de transport „Trenurile Soarelui” in 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe di ...

România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei