Ce este bine sa știm despre performanța energetică a clădirilor și despre certificatul energetic?

certificat-energetic

Dimensiune font:

| 03-11-2022 11:48

 În ultimul timp se vorbește tot mai mult despre economia de energie, costurile energiei și se caută soluții pentru a reduce consumul.

Vom prezenta în continuare câteva informații utile despre performanța energetică și certificatul de performanță energetică a clădirilor (mai cunoscut sub numele de certificat energetic).

Legislația din domeniul performanței energetice a clădirilor

Principala reglementare legală din acest domeniu este Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Ea a fost modificată și adăugită ulterior prin alte reglementări legale:

· Legea nr. 159/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor;

· Ordonanța nr. 13/2016 a Guvernului României pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor;

· Legea nr. 101/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Ce sunt performanța energetică și certificatul energetic pentru clădiri?

Aceste noțiuni sunt definite astfel de Legea nr. 372/2005. Vom prezenta mai jos câteva definiții utile:

· performanța energetică a clădirii - energia calculată conform metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.

· certificat de performanță energetică a clădirii - document elaborat conform metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor, prin care este indicată performanța energetică a unei clădiri sau a unei unități de clădire și care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.
Pentru clădirile existente, certificatul cuprinde și măsuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum și pentru creșterea ponderii utilizării surselor regenerabile de energie în total consum.

· unitate a clădirii - o parte a unei clădiri (un etaj sau un apartament dintr-o clădire), care este concepută sau modificată pentru a fi utilizată separat.

· renovare majoră - lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Când este obligatoriu să se întocmească un certificat energetic?

Acest document este necesar sa existe când o clădire sau o unitate de clădire (un apartament, de exemplu) se vând, se închiriază sau i se face o renovare majoră.

La fel, el este obligatoriu pentru clădirile noi, ce se construiesc (nu se poate obține recepția la terminarea lucrărilor în lipsa lui) și pentru clădirile aflate în proprietatea și / sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, precum și cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

Accesați link-ul pentru a vedea un model de certificat energetic. Veți găsi și alte detalii în site-ul www.certificatulmeu.ro aparținând companiei Reflex Architecture SRL București. Această companie are în componență auditori energetici atestați cu gradul I profesional (cel mai înalt grad).

Care sunt categoriile de imobile pentru care este obligatoriu și cele pentru care nu este necesar acest document?

Este mai simplu să enumerăm categoriile de imobile pentru care nu este necesar acest document, pentru că sunt mai puține.

El este necesar pentru următoarele categorii de imobile:

· clădiri cu rol rezidențial - colectiv sau individual (blocuri de apartamente, case/vile);

· birouri;

· imobile de învățământ;

· sănătate;

· hoteluri și restaurante;

· activități sportive;

· comerț;

· imobile cu alte funcțiuni.

Doar câteva categorii sunt exceptate datorită unor cauze logice:

· clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;

· clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;

· clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;

· clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;

· clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.

Certificatul energetic și anunțurile imobiliare

Este necesar să obțineți acest act înainte de a posta anunțuri imobiliare (de închiriere sau vânzare a clădirilor sau unităților de clădire) dacă nu doriți să plătiți amenzi destul de consistente.

Astfel de anunțuri este obligatoriu să conțină informații extrase din certificat:

· clasa energetică;

· consumul total specific de energie primară;

· indicele de emisii echivalent CO2;

· consum total specific de energie din surse regenerabile.

Auditorii energetici atestați, certificatul energetic și auditul energetic

Auditorii energetici atestați pentru clădiri sunt singurii care au dreptul să elibereze un certificat energetic, iar doar auditorii energetici atestați având gradul I profesional pot emite un alt act legal pentru imobile, numit audit energetic, mai complex decât certificatul de performanță energetică.

Legea nr. 372 din 2005 cu modificările și adăugirile ulterioare, definește auditorul energetic pentru clădiri ca o persoană fizică atestată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care are dreptul să elaboreze rapoarte de audit energetic și/sau certificate de performanță energetică pentru clădiri/unități de clădire, în conformitate cu metodologia specifică adoptată la nivel național aprobată prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației. Auditorul energetic pentru clădiri este specialistul care își desfășoară activitatea ca persoană fizică autorizată sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale în vigoare.

Auditul energetic al clădirii (că tot vorbim despre el) reprezintă totalitatea activităților specifice prin care se obțin date și elemente tehnice despre profilul consumului energetic real al unei clădiri/unități de clădire existente, urmate de identificarea soluțiilor de creștere a performanței energetice, de cuantificarea reducerii consumurilor energetice rezultate din soluțiile propuse, de evaluarea eficienței economice a implementării acestora prin indicatori economici și finalizate cu raportul de audit.

Acești specialiști atestați pot avea două grade profesionale:

· gradul I - pot elibera audit energetic și certificatul de performanță energetică pentru toate categoriile de clădiri;

· gradul II - pot elibera doar certificate energetice pentru clădiri cu rol rezidențial (case și blocuri de locuințe).

Cine trebuie să solicite auditorului certificatul energetic

Proprietarul clădirii sau unității de clădire, respectiv administratorul sau investitorul (după caz) are această obligație. El trebuie să contacteze un auditor atestat, să-i furnizeze specialistului (în copie) o serie de acte ale imobilului pe care acesta i le solicită) și să-i permită acestuia să inspecteze clădirea (toate încăperile), urmând ca la sfârșit să plătească prețul solicitat de auditor.

Fiecare auditor are dreptul să-și stabilească liber prețul și ritmul de lucru, așa că vă recomandăm să alegeți atent cu cine lucrați.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

auditescu

May 20, 2023

o metoda eficienta este si termoscanarea in constructii si poti afla pierderile de caldura

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cursă auto demnă de „1001 de nopți”. Primul raliu auto intercontinental românesc, în 1905: din București până în inima Persiei
19/05/2024 16:40

 La inceputul anului 1905, George Bibescu (25 de ani) planifică o aventură demnă de un print: o călătorie cu masina din Bucuresti pană la Teheran. Tanărul era deja considerat „sportiv emerit&r ...

 Vaze Înnoite: Magia Hârtiei Creponate în Decorul Floral
17/05/2024 14:32

Vaze Înnoite: Magia Hartiei Creponate in Decorul Floral  Cunoscută si sub denumirea de hartie ondulată, este adesea folosită pentru a crea decoratiuni de sărbători, ambalarea cadourilor si real ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei