Povestea vinurilor rose: cum se obțin, mituri, calorii și recomandări

kevin-kelly-PPneSBqfCCU-unsplash

Dimensiune font:

| 29-09-2023 20:00

 Unul dintre cele mai populare tipuri de vin din prezent este vinul rose și nu o spunem doar noi, trăgând cu ochiul pe la terase, dar și cifrele: consumul lui a crescut de două ori mai mult decât cel al altor tipuri de vinuri. Deși avem tendința de a le asocia cu vremea bună, adevărul e că ne putem bucura de vinuri rose rafinate în orice moment al anului. Pe lângă faptul că sunt ușor de băut, vinurile rose sunt mai versatile decât vinurile roșii și cele albe, ceea ce le face să fie perfecte pentru orice tip de mese, de la aperitive la deserturi.

Originea vinurilor rose

Vinurile rose provin din regiunea franceză Provence, care se laudă cu cele mai bune soluri, climă și soiuri de struguri, iar toate acestea o fac locul ideal pentru producerea acestui tip de vin. Cu toate că datorită îmbunătățirilor tehnologice, vinurile rose se produc în prezent în întreaga lume, Franța nu este doar țara în care acest tip de vin este cel mai cunoscut, ci și principalul producător mondial, cele mai renumite vinuri rose fiind produse în Provence. În România, vinurile albe rămân în continuare cele mai consumate pe plan local, urmate de vinurile roșii (30% din canitatea consumată) și, pe ultimul loc, vinurile rose (20%). Dar acestea vin tare din urmă și la noi în țară, cu o evoluție semnificativă în ultimii 5 ani. Ca fapt divers, România se află pe locul 13 în lume la consumul de vin: un român consumă în medie circa 2,5 sticle de vin pe lună (23,5 litri pe an).

Cum se produc vinurile rose?

Vinul rose se obține prin combinarea strugurilor roșii și albi, dar se poate folosi și o varietate de struguri roșii în mod exclusiv. Cu excepția unor soiuri roșii, marea majoritate a soiurilor de struguri roșii au pulpa albă, iar vinul roșu se obține doar atunci când strugurii fermentează cu pielița (pelicula) și se impregnează cu culoarea sa. Tonalitatea vinurilor rose va depinde, prin urmare, de timpul în care mustul (care este practic incolor) și pielița strugurilor sunt în contact în timpul macerării. Cu cât sucul și pielița sunt în contact mai mult timp, cu atât culoarea vinului va fi mai închisă.

Un alt mit foarte răspândit este acela că a face vinuri rose bune este mai ușor decât un vin roșu bun, ceea ce nu este adevărat, deoarece vinificarea unui vin rose este probabil una dintre cele mai complexe și mai dificile activități în tehnologia vinului. Producerea vinurilor rose are propriile particularități, atât în ceea ce privește alegerea corectă a soiurilor de struguri (în principal datorită proporțiilor și a gradului de maturitate al acestora), cât și în ceea ce privește producerea acestui tip de vin, deoarece trebuie să se extragă din struguri un minim de culoare și un maxim de arome într-o perioadă limitată de timp.

Macerare

Contactul sucului cu pielița strugurilor este cea mai tradițională metodă de obținere a vinurilor rose. În timpul macerării, elementele care contribuie la culoare, precum și multe componente ale aromei, rămân în contact cu mustul. Vinurile roșii au, de obicei, o macerare de mai multe zile (chiar mai multe săptămâni), dar pentru producerea unui vin rose, macerarea este mai scurtă (între 2 și 24 de ore), ceea ce va duce la această culoare deschisă.

Vin gris

Spre deosebire de metoda de macerare, care oferă mustului timp, chiar dacă foarte scurt, pentru a intra în contact cu pielițele, vinul gris este un vin obținut prin presarea imediată a strugurilor roșii, fără timp de macerare. În ciuda denumirii de vin gris, sucul rezultat nu este de fapt gri, ci de un roz foarte deschis, mult mai deschis decât rose-urile obținute prin macerare sau prin metoda saignée.

Metoda saignée

Metoda saignée (sângerare în limba franceză) constă în eliminarea unei părți din suc din must pentru a concentra mai mult fenolii (acei compuși chimici care influențează produsul final) și a da mai multă culoare și aromă vinurilor. Această metodă este utilizată de mult timp în regiunile viticole franceze Bordeaux și Burgundia, deși nu a fost întotdeauna folosită pentru producerea de vinuri rose. De fapt, utilizarea sa în producția de vinuri rose este considerată tardivă și, la început, a avut ca scop doar adăugarea la un vin roșu primar a unui vin rose care să poată fi lansat mult mai devreme pe piață. Acesta este motivul pentru care unii experți au putut constata că utilizarea rose-ului în producția acestui tip de vin nu este foarte frecventă.

 

Cu ce sunt aromatizate vinurile rose? Următoarele ingrediente sunt folosite pentru a da aromele tipice ale vinurilor rose:

· Migdale.

· Banane.

· Zmeură.

· Căpșuni.

· Coacăze roșii.

· Fân tăiat.

· Mure.

· Grapefruit.

· Tei.

Se recomandă să bem vinurile rose atunci când sunt încă tinere, de 1-3 ani. Pivnițele de vinuri rose bune care au câțiva ani pot fi un adevărat răsfăț. Să ținem cont și că toate băuturile alcoolice îngrașă, iar vinul nu face excepție, chiar dacă nouă ni se pare mai ușor. Între tipurile de vin de pe piață, caloriile variază și ele. Astfel, pornind de la o cantitate de 100 de mililitri, vinurile rose și cele albe par cea mai bună variantă: au între 110 și 170 de calorii, în timp ce vinurile spumante au între 120 și 160 de calorii, iar vinurile roșii oferă între 120 și 180 de calorii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
01/05/2024 21:39

Obiceiul de a naviga seara pe retelele de socializare ar putea fi fatal - cel putin pentru viata ta amoroasă. Conform expertilor, această practică de a petrece seara cu ochii in telefon in timp ce stai intin ...

De ce dărâmă pisicile lucrurile din casă. Explicația la care nimeni nu s-a gândit până acum
01/05/2024 21:21

Pisicile sunt animale de companie fascinante, dar uneori comportamentul lor poate părea misterios sau chiar frustrant pentru proprietari. Unul dintre comportamentele care poate deranja este obiceiul pisicilor ...

Ritualul spălării picioarelor, un exercițiu de compasiune și smerenie
01/05/2024 14:46

În inima traditiei si spiritualitătii crestine, Joia Mare este un moment de profundă reflectie si ritualuri speciale. Printre acestea se numără si obiceiul milenar al spălării picioarelor, o practic ...

Tainele pelinului. O călătorie prin misterele vindecării și dragostei
01/05/2024 14:14

În lumea fascinantă a naturii, există plante care ascund secrete vechi si puteri nebănuite. Printre acestea, pelinul se distinge prin misterul său ancestral si valentele sale multiple, care ii confer ...

5 abilități de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat
29/04/2024 15:02

5 abilităti de care ai nevoie pentru a face o carieră din videochat Videochatul este un domeniu avantajos din multe puncte de vedere, factorul financiar fiind de departe principalul motiv pentru care tot mai ...

Smerenia și recunoștința, piloni ai călătoriei interioare
29/04/2024 14:30

  În tumultul vietii cotidiene, adesea uităm să reflectăm asupra valorilor simple, dar esentiale, care ne indrumă călătoria interioară. Printre acestea, smerenia si recunostinta stau ca p ...

 Huse de scaune și canapea pentru reîmprospătarea designului bucătăriei tale
29/04/2024 10:53

Huse de scaune si canapea pentru reimprospătarea designului bucătăriei tale Dorinta de a face o schimbare in locuintă poate apărea adesea, insă această schimbare poate presupune costuri destul de mari. ...

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii
29/04/2024 09:28

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii Salopetele overall pentru copii sunt o piesă vestimentară esentială in garderoba celor mici, oferind confort si protectie indiferent de activita ...

Mărul negru diamant: se vinde doar la bucată iar prețul este exorbitant/FOTO
28/04/2024 14:51

 Mărul negru este un fruct foarte rar, care creste in locuri indepărtate din lume. Este foarte costisitor, deoarece productia sa este foarte limitată. Mărul negru diamant se găseste foarte rar si cre ...

Biroul viitorului: 4 elemente care îl definesc și cum se adaptează ele nevoilor actuale ale pieței
28/04/2024 10:41

Biroul viitorului: 4 elemente care il definesc si cum se adaptează ele nevoilor actuale ale pietei Piata muncii de astăzi se caracterizează prin diversitate, provocări, tehnologie si adaptabilitate. La ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei