Reteta osso buco milanez
Dimensiune font:
Osso buco (sau ossobuco), o specialitate milaneza, pentru prima data atestata in Italia secolului al XIX-lea, este o tocana italiana delicioasa, cu bucati de carne de vitel (rasol, sau mai concret felii de picior de vitel, taiate pe latime ), aromata cu dafin, cimbru si vin. Fiind o reteta italiana, se serveste cu risotto alla milanese si decorata cu gremolata.
Aceasta reteta a fost gatita si la Masterchef Australia.
Ingrediente mancare
- 4 felii de rasol de vita (mai groase)
- 3 linguri cu varf de faina
- 100 ml ulei de masline extravirgin
- 2 cepe medii
- 4-5 catei de usturoi
- 4 rosii mari, frumoase si bine coapte, curatate de coaja si taiate cuburi, sau o cutiuta de rosii in bulion cuburi
- 4 morcovi
- o radacina telina (100 g)
- 5-6 tije de telina (partea verde, fara frunze)
- 200 ml vin rosu sec
- 1 l supa de vitel
- 2 foi de dafin
- cimbru
- piper
- sare
- 2 cuburi concentrat de vita
Pentru gremolata:
- o legatura de patrunjel verde tocat
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- coaja de la o lamaie mica
Mod de preparare reteta
Rasolul se spala si se lasa in apa rece 30 de minute. Apoi se leaga sub forma de felii de tort (ca sa nu se imprastie osul prin fiertura), se pune in apa calda si se da 2 clocote in foc pentru a iesi toata spuma.
Se trece printr-un jet de apa rece si se pune din nou la fiert intr-un litru si jumatate de apa, pentru circa 20-25 de minute, timp in care supa de vitel scade la 1 litru (adaugam 2 cuburi de concentrat de vita la fierbere).
Scoatem apoi rasolul si il lasam sa se racoreasca. Pastram supa.
Intr-o farfurie se amesteca faina cu o lingura de sare si piper negru, dupa gust, iar feliile de rasol se imbraca in aceasta faina aromata.
Intr-o cratita de tuci se incinge uleiul si se rumenesc pe rand pe ambele parti feliile de rasol de vita, dupa care se scot si se pun deoparte.
Intre timp, se curata si se spala legumele, mai putin rosiile, care se adauga mai tarziu.
Ceapa se toaca, usturoiul se zdrobeste, morcovul se taie rondele mai groase, telina bastonase, tijele de telina se taie rondele.
In uleiul ramas, se calesc legumele (3-4 minute) si se sting cu vin rosu. Se mai lasa 1-2 minute.
Intr-o tava, se pun aceste legume, rasolul si supa, dupa care se introduce la cuptorul incins la 180 de grade circa 30 de minute.
Se adauga apoi rosiile, cimbrul si foile de dafin. Se mai lasa la cuptor inca 20-25 de minute.
Se pregateste gremolata cu care, in mod traditional, se orneaza mancarea: se toaca marunt patrunjelul, se zdrobeste fin usturoiul si se rade coaja de lamaie. Apoi se amesteca toate.
Se serveste calda, in mod traditional alaturi de risotto cremos cu sofran, dar merge foarte bine si cu piure de cartofi, o mamaliguta mai moale sau paste scurte, fierte, gen risoni.
Pofta buna!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau