Secretele aplicării eficiente a erbicidelor

agricover

Dimensiune font:

| 21-12-2023 12:19

 Prezența buruienilor este considerată o problemă, indiferent că apar în propria grădină sau pe terenuri agricole. Astfel de plante erbacee care cresc spontan în diverse locuri împiedică dezvoltarea armonioasă a culturilor și, prin urmare, trebuie să fie eliminate. 

Erbicidele au fost create ca antidot pentru buruieni, fiind utilizate pe scară largă atât pentru curățarea preventivă a terenului, cât și pentru eliminarea buruienilor care au apărut deja. Cu condiția de a fi dozate corect, aceste substanțe chimice distrug buruienile fără a dăuna culturii principale. 

Tipuri de erbicide

În funcție de buruienile pe care care le pot distruge, erbicidele au fost incluse în două categorii: erbicide selective și erbicide neselective. Un erbicid selectiv poate fi utilizat pentru a distruge doar anumite tipuri de plante. În cazul utilizării acestui tip de substanță chimică este foarte important să se identifice corect buruienile care trebuie să fie eliminate. Pe de altă parte, un erbicid neselectiv, cunoscut și sub denumirea de erbicid total, este utilizat pentru a distruge toate tipurile de buruieni cu care intră în contact. 

Secrete care susțin eficiența aplicării erbicidelor

Eficiența unui erbicid depinde în mare măsură de condițiile meteorologice în care se aplică, de modul în care arată solul, de echipamentul utilizat și de recomandările producătorilor. 

În ce condiții meteorologice se poate aplica erbicidul?

Erbicidele sunt optim de utilizat când umiditatea este de 70% sau mai mare. Când vremea este secetoasă, cuticula frunzelor are tendința de a se îngroșa, împiedicând astfel pătrunderea erbicidului în plantă. Pe de altă parte, din cauza vântului, erbicidul poate fi aplicat departe de zona țintă, context în care usucă suprafața frunzelor. În ceea ce privește temperatura optimă, erbicidele vor fi mai eficiente aplicate la 5 - 20°C. De asemenea, umiditatea solului trebuie să fie suficientă pentru a favoriza absorbția. Nu în ultimul rând, trebuie să se evite zilele ploioase – minim două ore după aplicarea erbicidului, nu trebuie să plouă. 

Cum trebuie să fie solul?

În primul rând, solul pe care se aplică erbicide nu trebuie să aibă bulgări - în mod special,  erbicidele de preemergență sunt foarte dependente de starea fizică a solului. Pe de altă parte, dacă solul este mult prea îmbibat cu apă, va exista riscul de fitotoxicitate. 

Care sunt condițiile care facilitează aplicarea erbicidului?

Eficiența unui erbicid depinde de doza aplicată, care poate să varieze în funcție de planta țintă și de perioada de aplicare. De asemenea, pentru pulverizarea erbicidelor este important să se utilizeze echipament adecvat. Calibrarea echipamentului trebuie verificată în mod regulat, pentru a corecta eventualele erori – umane sau tehnice. Cei care fac erbicidarea trebuie să stăpânească bine tehnica de aplicare, fiind esențial ca pulverizarea să fie distribuită uniform pe suprafața tratată. 

Nu în ultimul rând, pentru o erbicidare eficientă trebuie să se respecte recomandările producătorului. La amestecarea produselor în timpul aceleiași aplicații trebuie să se țină cont de caracteristicile fiecăruia dintre ingredientele active utilizate, pentru a evita combinațiile inutile sau chiar contraproductive și pentru a adapta dozele care urmează să fie aplicate. Este recomandat să se verifice recomandările de utilizare chiar și în cazul produselor cunoscute. 

De asemenea, erbicidarea corectă presupune respectarea perioadei de aplicare recomandată. De exemplu, produsele de preemergență nu trebuie aplicate pe plantele care au răsărit deja. Erbicidele de postemergență se aplică în funcție de stadiul de dezvoltare a buruienilor, în special dacă au acțiune de contact. 

În concluzie, pentru o utilizare optimă a erbicidelor, este necesară o bună cunoaștere a buruienilor și a modului de înmulțire a acestora pentru a evita dezvoltarea rezistenței sau utilizarea unor erbicide necorespunzătoare. Este esențial ca produsele să se aplice la momentul potrivit și să se dozeze corect, pentru a se evita afectarea culturilor sau poluarea excesivă a mediului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Huse de scaune și canapea pentru reîmprospătarea designului bucătăriei tale
29/04/2024 10:53

Huse de scaune si canapea pentru reimprospătarea designului bucătăriei tale Dorinta de a face o schimbare in locuintă poate apărea adesea, insă această schimbare poate presupune costuri destul de mari. ...

Accesorii la modă pentru primăvara și vara 2024
29/04/2024 10:52

 Sezonul cald din acest an se anuntă a fi un carusel fascinant de culori, texturi si forme in lumea modei, aducand in prim-plan accesorii captivante care vor infrumuseta, cu sigurantă, orice tinută. Ace ...

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii
29/04/2024 09:28

Ghid util pentru alegerea salopetelor overall pentru copii Salopetele overall pentru copii sunt o piesă vestimentară esentială in garderoba celor mici, oferind confort si protectie indiferent de activita ...

Mărul negru diamant: se vinde doar la bucată iar prețul este exorbitant/FOTO
28/04/2024 14:51

 Mărul negru este un fruct foarte rar, care creste in locuri indepărtate din lume. Este foarte costisitor, deoarece productia sa este foarte limitată. Mărul negru diamant se găseste foarte rar si cre ...

Biroul viitorului: 4 elemente care îl definesc și cum se adaptează ele nevoilor actuale ale pieței
28/04/2024 10:41

Biroul viitorului: 4 elemente care il definesc si cum se adaptează ele nevoilor actuale ale pietei Piata muncii de astăzi se caracterizează prin diversitate, provocări, tehnologie si adaptabilitate. La ...

Mesaje de Florii în 2024. Urări, felicitări, mesaje și SMS-uri prin care să le spui „La mulți ani!” celor care-și serbează numele
27/04/2024 20:37

 În fiecare an, de sărbătoarea Floriilor, peste 1,6 milioane de romani isi serbează ziua onomastică. Astfel, in Duminica de Florii obisnuim să transmitem mesaje, urări si felicitări de „ ...

Vrei să te deconectezi de la problemele tale zilnice măcar două, trei zile? Iată de ce trebuie să alegi un city break pentru puțină relaxare
26/04/2024 12:29

  Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová pe Pexels.com Vacantele de tip city break au devenit o optiune tot mai accesată, mai ales prin randul tinerilor, care doresc să s ...

Vezi aici top 3 investiții în bucătăria ta, care vor merita toți banii!
26/04/2024 12:23

  Fotografie de la  Christa Grover pe Unsplash.com   Bucătăria este, pentru multi, cea mai importantă incăpere din casă, deoarece petrec majoritatea timpului acolo, fiind pasionati de g ...

Skechers – o aventură de neuitat
26/04/2024 11:19

Skechers – o aventură de neuitat Pe străzile aglomerate ale Los Angelesului, locuiau doi pantofi sport Skechers pe nume Dash si Dazzle. Erau asezati pe un raft prăfuit, intr-un magazin de incăltămin ...

  Minciuna, o rețea complexă de avere și dezastre
25/04/2024 15:02

În istoria umanitătii, minciuna a fost un companion constant al interactiunilor noastre sociale. De la cele mai mici neadevăruri de circumstantă pană la cele mai elaborate scheme de inselăciune, minc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei