Mihai Chirica: „După 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS!”

1viceprimari2

Dimensiune font:

| 29-03-2021 09:30

O nouă tentativă de alegere a viceprimarilor: acesta va fi punctul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local programată miercuri * PNL consideră că unul dintre posturi îi revine „de facto”, aşteptând nominalizarea celui de-al doilea viceprimar din partea celorlalte formaţiuni politice din Consiliul Local * „Vreau să fiu clar şi ferm: nu va mai exista nicio negociere politică odată ce bugetul va intra în plenul Consiliului Local Iaşi!”, a anunțat primarul Mihai Chirica

 

 

După șase luni de la alegerile locale, municipiul Iași ar putea să aibă viceprimari. Un proiect de hotărâre în acest sens figurează pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de miercuri, 31 martie. În documentul menționat nu sunt nominalizate persoanele care ar putea să ocupe această funcție.

Conform Codului Administrativ, viceprimarul este ales prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor Consiliului Local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a Consiliului Local. La deliberarea și adoptarea hotărârilor care privesc alegerea sau eliberarea din funcție a viceprimarului participă și votează consilierul local care candidează la funcția de viceprimar, respectiv viceprimarul în funcție a cărui schimbare se propune.

În situația în care se aleg doi viceprimari, sunt declarați aleși candidații care au obținut votul majorității absolute. În această situație, Consiliul Local desemnează, prin hotărâre, care dintre cei doi viceprimari exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului. Eliberarea din funcție a viceprimarului se poate face de Consiliul Local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele șase luni ale mandatului consiliului local.

Juravle, unul dintre viceprimari

Referitor la cei care vor ocupa această funcţie, încă de după alegerile locale,

primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat că este deschis pentru o colaborare cu oricare dintre partidele care au reprezentanţi în Consiliul Local. Chirica a reiterat faptul că PNL-ului îi revine de „de facto” unul dintre posturi, pentru care a fost desemnat Daniel Juravle. „Opţiunea noastră este clară pentru un post de viceprimar. Este vorba despre Daniel Juravle. Dacă vor dori să ne dea şi al doilea post de viceprimar o să îl luăm şi o să îl folosim în slujba oraşului nostru. Dacă vor dori (n.r. – USR-PLUS) să nominalizeze un viceprimar, o să-l acceptăm”, a spus edilul-şef.

Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut, fiindu-i aplicabile incompatibilitățile specifice funcției de viceprimar prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare. Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local înainte de expirarea duratei normale de patru ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate.

Reluarea negocierilor, „gest de curtoazie şi generozitate”

Posibila alegere a viceprimarilor a fost precedată de o nouă întrunire a  Biroul Politic Local (BPL) al PNL Iaşi, care a decis, sâmbătă, reluarea negocierilor cu alianța USR-PLUS pentru realizarea unui parteneriat privind guvernarea locală. Din comisia de negociere fac parte primarul Mihai Chirica, preşedintele interimar al filialei Iași a PNL, Marius Dangă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, consilierii locali Daniel Juravle, Ciprian Bostan, Alin Andrieş, Eduard Boz și Liliana Pintilei şi Mihai Dorin. „Aşa cum se întâmplă în restul marilor oraşe, unde partidele de dreapta au câştigat alegerile, şi la Iaşi ar trebui să existe o alianţă politică care să susțină proiectele de dezvoltare ale comunităţii. Modul şi perioada în care s-a format alianţa de guvernare la Bucureşti ar trebui să fie un model pentru colegii de la USR-PLUS Iaşi. Mai mult, după discuţiile pe care le-am avut cu conducerea centrală a PNL, am decis împreună cu colegii din filală să facem un gest de curtoazie şi generozitate și să reluăm negocierile cu USR-PLUS Iaşi. Să fie foarte clar, propunerea noastră nu este una de conjunctură şi nu are în vedere capriciile unor persoane, ci vizează o alianţă pragmatică, prin care se doreşte o susţinere politică cât mai largă pentru o serie de proiecte absolut necesare pentru dezvoltarea comunităţii ieşene pentru un timp cât mai lung”, a declarat primarul Mihai Chirica, preşedintele Organizaţiei Municipale Iaşi a PNL, care a precizat că proiectele propuse de PNL Iaşi au fost deja făcute publice şi au diferite perioade de implementare, o parte dintre acestea regăsindu-se şi în lista de propuneri ale Municipiului Iaşi pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Alianţa pe care o propune PNL Iaşi trebuie să depăşească orgoliile personale. Ştiu că este greu să construieşti un proiect politic între două forțe politice care s-au confruntat în campanii electorale, dar colegii de la USR-PLUS trebuie să înţeleagă că ieşenii își doresc o alianță de dreapta, nu ceartă sau polemici sterile. Campania electorală s-a încheiat de mult, iar oamenii aşteaptă de la noi fapte. Cred că pierdem timp preţios, căci trebuie să luptăm pentru proiectele Iaşului atât aici, pe plan local, cât şi la Bucureşti, unde aceste proiecte au nevoie de o cât mai largă susţinere politică”, a mai declarat primarul Iaşului.

După 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS

Preşedintele Organizaţie Municipale Iaşi a PNL crede că şi colegii din alianţa USR-PLUS Iaşi au atât înţelepciunea, cât şi dorinţa politică pentru a se face utili comunităţii ieşene prin implicarea activă în implementarea proiectelor propuse în campania electorală şi a subliniat că îşi doreşte ca de săptămâna viitoare să înceapă dialogul politic dintre cele două entităţi politice. „La sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, avem şedinţă de Consiliu Local. Vreau ca până atunci să demarăm deja discuţiile şi îmi doresc să primim un răspuns la propunerea noastră cât mai repede posibil. Îi atenţionez însă pe colegii de la USR-PLUS că PNL Iaşi a decis că mandatul comisiei de negociere pe care o coordonez se încheie odată cu finalizarea dezbaterii proiectului de buget al municipiului Iaşi pentru anul 2021, adică pe 15 aprilie. După data de 15 aprilie nu va mai exista nicio negociere cu USR-PLUS Iaşi! Intrăm, deja, în a şaptea lună de când noi, liberalii, încercăm să construim o alianţă politică în favoarea ieşenilor. Din acest motiv, vreau să fiu clar şi ferm: nu va mai exista nicio negociere politică între aceste formaţiuni politice odată ce bugetul va intra în plenul Consiliului Local Iaşi!”, a conchis primarul Iaşului. Lucian STATE

 

* * *

„La sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, avem şedinţă de Consiliu Local. Vreau ca până atunci să demarăm deja discuţiile şi îmi doresc să primim un răspuns la propunerea noastră cât mai repede posibil. Îi atenţionez însă pe colegii de la USR-PLUS că PNL Iaşi a decis că mandatul comisiei de negociere pe care o coordonez se încheie odată cu finalizarea dezbaterii proiectului de buget al Municipiului Iaşi pentru anul 2021, adică pe 15 aprilie” – primarul Mihai Chirica

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
A fost reluat programul de dezinsecție
30/04/2024 06:35

Primăria a reluat in această săptămană programul de dezinsectie, larvicidare si tratamente impotriva căpuselor pe domeniul public al municipiului Iasi. Astfel, in cursul serii de luni, 29 aprilie, echipe ...

Lovitură pentru DNA - Dumitru Buzatu câștigă spectaculos în instanță: probele esențiale sunt excluse
29/04/2024 19:39

Cel mai mare si mai mediatizat flagrant al DNA, realizat in dosarul de mare coruptie in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost trimis in judecată sub acuzatia de a fi pre ...

Accident mortal la Flămânzi
29/04/2024 13:23

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit in urma unui accident rutier produs in noaptea de duminică spre luni pe un drum judeţean care leagă oraşul Flămanzi de comuna Prăjeni, au anunţat reprezentan ...

Dublă surpriză a Romanian Creative Week pentru comunitatea artistică: magazin offline și platformă online pentru vânzarea lucrărilor artiștilor invitați
29/04/2024 13:06

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE, si partenerii săi au pregătit, odată cu cea de-a patra editie, două surprize speciale pentru comunitatea art ...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 10 și 17 mai!
29/04/2024 12:45

Vineri, 10 mai 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: RADU POSTĂVARU Solist: DRAGOS MÂNZA - vioar ...

Temperaturile mari din aprilie nu ridică semne de întrebare
29/04/2024 11:45

Încălzirea record cu care se confruntă lumea nu depăşeşte limitele modelelor climatice, chiar dacă mai sunt unele "lucruri ce trebuie explicate", a declarat pentru AFP climatologul Robert ...

Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei