Anii pierduti ai lui Iisus . Unde a fost si ce a facut Iisus intre varsta de 12 si 30 de ani?

default

Dimensiune font:

| 28-04-2013 21:22

Anii pierduti ai lui Iisus

 

 

 
Anii pierduti ai lui Iisus
 
 
 
 
Unde a fost si ce a facut Iisus intre varsta de 12 si 30 de ani? Legendele care au fost menite sa umple "vidul narativ" din cele patru evanghelii au fost interzise in dogma oficiala a bisericii crestine estice si vestice, dar se mai pastreaza inca in surse copte, din Georgia sau Armenia.

Nu se stie nimic precis, iar speculatiile il plaseaza pe Iisus fie in Galileea, fie in Britania, fie chiar in indepartata Indie.

Dezbaterile si variantele romantice au pornit de la o singura prezumtie: un simplu tamplar nu putea ajunge una dintre cele mai marete figuri ale spiritualitatii umane; ca sa ajunga Mesia, Salvatorul, adolescentul trebuia initiat in marile taine ale legaturii nemijlocite cu divinitatea.

Ce spune Noul Testament

Referirea evanghelistului Luca la "perioada pierduta" se rezuma la o singura fraza: "Si Iisus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca, 2:52), iar aceasta fraza este singura din toate cele patru evanghelii.

Interpretii recunosc faptul ca afirmatia este absolut neutra din punct de vedere informativ si ca este doar o incercare stangace de a spune o banalitate ca sa umple un spatiu gol, despre care nu stia nimic.

Iisus reapare brusc in jurul varstei de 30 de ani. Marcu (6:3) spune "Oare nu este acesta tamplarul, Fiul Mariei si fratele lui Iacov, Ioan, Iuda si Simon? Si oare nu locuiesc surorile Lui aici, printre noi? Si astfel ei L-au respins".

Teologii au luat aceasta fraza drept un semn ca Iisus ar fi trait in "anii lipsa" in preajma familiei sale, si ca ar fi dus mai departe mestesugul tatalui sau, tamplaria. Textul lui Matei (13:55) este aproape identic, intarind faptul ca Iisus ar fi fost si el tamplar.

Unde s-a desavarsit Iisus?

In iudaismul celui de-al doilea templu, deci in perioada lui Iisus, un copil era declarat matur la varsta de 12 ani (ceremonia bar mitzvah), dar nu putea accede la preotie decat dupa varsta de 30 de ani, perioada in care trebuia sa invete si sa practice dogma.

Dupa descoperirea sulurilor de la Marea Moarta, romancierul Edmund Wilson lanseaza in 1955 ipoteza ca Iisus ar fi putut studia la scoala eseniana. Desi a prins aproape imediat, teoria lui Wilson poate fi combatuta prin aceea ca, in Iudeea, fariseii erau secta majoritara si ca la ei s-ar fi scolit Iisus; de altfel, El insusi vorbeste despre legaturile pe care le are cu fariseii. Pe de alta parte, un alt galilean - Iosif - a studiat si cu unii si cu ceilalti, dar si cu saduceii.

Varianta Britania

Unele legendele arthuriene il dau pe Iisus copil drept calator, impreuna cu Iosif, in Britania, unde s-ar fi stabilit la Priddy, iar mai apoi si-ar fi construit primul bordei din nuiele la Glastonbury.

Poetul William Blake s-a inspirat din aceasta legenda, scriind poemul "And Did Those Feet in Ancient Time". Unele variante ale legendei spun ca Iosif, care era negustor de cositor, i-ar fi luat cu el pe Iisus si Maria in Britania. Scriitorul Gordon Strachan (2009) crede ca tanarul Iisus ar fi ajuns in insula pentru a studia cu preotii druizi.

Varianta India

Scriitorul Louis Jacolliot lanseaza in 1869 cartea "Biblia in India. Viata lui Iezeus Christna" (1869); fara a sustine ca Iisus ar fi calatorit in India, Jacolliot face o comparatie consistenta intre viata lui Krishna si cea a lui Iisus.

Francezul sugereaza ca povestile sunt intr-atat de asemanatoare, incat identitatea dintre cei doi nu ar fi exclusa.

Un ziarist rus pe nume Nicolas Notovici lanseaza o alta bomba: el sustine ca ar exista, in manastirea Hemis din Ladakh, un manuscris intitulat "Viata sfantului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor". Notovici isi publica povestea in 1894, impreuna cu o traducere a manuscrisului, dar este desfiintat drept "mincinos patologic" cativa ani mai tarziu.

Un alt scriitor, Levi Dowling, publica in 1908 "Evanghelia varsatorului a lui Iisus Hristos", despre care spune ca i-a fost dictata de o fiinta supranaturala numita Memoria Akashica. Dowling il plimba pe tanarul Iisus intr-o calatorie initiatica prin India, Tibet, Asiria, Grecia si Egipt.

Care este adevarul?

Savantii crestini resping toate "aventurile exotice" ale tanarului Iisus ca fiind simple fantasmagorii, fara niciun suport documentar. Teologii admit asemanari semnificative intre vietile si invataturile lui Iisus, Krishna, Buddha, Mithra, dar desfiinteaza orice identitate intre personaje.

Adevarul este ca nici macar savantii nu pot pune nimic in perioada "anilor lipsa".

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Comentarii

bicu

Jul 01, 2013

oameni dragi si buni,daca sfanta scriptura nu lamureste cu nimic obiectiv,ne putem da seama subiectiv ce a facut iisus in acea perioada si anume ,foarte corect ar fi sa spunem ca inainte sa-i soseasca momentul de a intra in lucrare si anume varsta de 30 de ani,acesta a studiat foarte bine cartea vechiului testament,si de ce sustin aceasta ipoteza.deoarece,atunci cand a fost ispitit,de satan in pustie,a fost ispitit cu profetiile vechiului testament si anume,"porunceste pietrelor sa se faca paini caci este scris,arunca-te caci este scris...el va porunci ingerilor sai sa te pazeaca ca nu cumva sa te lovesti cu piciorul de vreo piatra,la care iisus raspunde tot cu ajutorul cartii vechiului testament si anume este scris omul nu traieste doar cu paine si din nou sa nu ispitesti pe domnul dumnezeul tau.apoi,ce asa mare astampar a curiozitatii sa vezi ce a mai facut iisus privind la perioada respectiva?adik ce putea sa faca decat sa lucreze impreuna cu iosif si sa se avante in cunoasterea lui dumnezeu tatalin profunzime.

birlic

Apr 29, 2013

bine ai mai grait " sfinte petre "!!! m_au "uns pe suflet cuvintele tale ( intelesul lor !) cu cat mai multi care gandesc ca tine cu atat mai mult o sa scada numarul escrocilor si mafiotilor din politica ,afaceri si , mai ales din "biserica" !!! un sincer bravooooo !!!

petru

Apr 29, 2013

daca si in zilele noastre se mai crede in escrocheriile religioase inventate de niste (baieti smecheri) care au simtit bine cum poate fi manipulata ,indobitocita si exploatata masa mare a prostimii, nu trebuie sa ne mire ca traim prost si ca o adunatura de escroci conduc lumea si ajusteaza fiecare popor in functie de interesele lor economice si politici bancare.a ajuns omenirea sa fie manipulata de jidani dupa cum au ei interese,fiindca prin siretenie ,escrocherie si minciuna au acaparat tot ce inseamna sistem bancar in lume si manipuleaza economiile tarilor dupa cum au ei interese.

iulian

Apr 27, 2013

ce nevoie avea fiul lui dumnezeu de calatorii initiatice ? el era dumnezeu si stia totul oricum (si exista si istoric)

birlic

Apr 27, 2013

iisus "insusi" este o legenda !!!

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:37

BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
HOROSCOPUL ZILEI - 28 noiembrie
28/11/2020 04:35

BERBEC Berbecii sunt tot mai tentati să-si asume riscuri, fiind dispusi chiar să intoarcă relatii aparent stabile cu susul in jos doar pentru a se simti mai vii. Însă, cu astfel de comportament, ar t ...

Secretar de stat: Slujbele de Crăciun se pot desfășura în interiorul și în exteriorul bisericilor
27/11/2020 21:28

 Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, anuntă că slujbele de Crăciun se pot desfăsura atat in interiorul, cat si in afara bisericilor cu respectarea măsurilor de protectie sanitară. Tăn ...

FOTO/VIDEO - Cum ne putem indeplini toate dorintele folosind puterea mintii
27/11/2020 09:30

 Se intampla deseori sa avem probleme in ceea ce facem, sa obtinem rezultate foarte greu. Ei bine, noi suntem vinovati de tot ceea ce se petrece in jurul nostru, iar maestrul Risvan Vlad Rusu ne explica to ...

Eclipsa partiala de Luna in Gemeni. Patru zodii vor fi foarte afectate
27/11/2020 07:45

“ Omul bun scoate lucruri bune din vistieria buna a inimii lui; dar omul rau scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui. Va spun ca, in ziua judecatii, oamenii vor da socoteala de orice cuvant ne ...

HOROSCOPUL ZILEI - 27 noiembrie
27/11/2020 06:00

BERBEC Sunt in pericol azi relatiile profesionale, nu aveti răbdare si considerati că totul se poate rezolva prin absenta de la locul faptei. Apar multi adversari care dau cărtile pe fată si vor să vă do ...

HOROSCOPUL ZILEI - 26 noiembrie
26/11/2020 06:00

BERBEC Chiar daca din pricina oboselii faceti greseli dupa greseli, sunteti salvat de rutina, iar sefii va apreciaza in continuare. Pot aparea insa surprize sentimentale cam neplacute. TAUR Foarte energic, i ...

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Lucrările „la roșu” au costat 110 milioane de euro
25/11/2020 13:23

Catedrala Mantuirii Neamului, cu hramul principal „Înăltarea Domnului” si hramul secundar Sf. Apostol Andrei, este una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Anul acesta se implin ...

Rugaciunea
25/11/2020 11:51

Rugaciunea "Tatal Nostru" se modifica din 29 noiembrie, prima duminica a noului an liturgic dupa ritul roman sau latin. Versetul "Nu ne duce in ispita" va fi inlocuit cu "nu ne abandon ...

HOROSCOPUL ZILEI - 25 noiembrie
25/11/2020 06:31

BERBEC Relatiile parteneriale devin din ce in ce mai problematice, tocmai acum cand este absolut necesar să plecati intr-o călătorie importantă. Lipsa de intelegere a persoanei iubite este doar aparentă. ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei