Istoria islamului

egipt_front

Dimensiune font:

| 07-03-2021 15:39

Populaţia de aproximativ 80 de milioane poate fi împărţit în 2 grupuri religioase: 85% de religia islamică, 10% creştini copţi şi 5% de religie mixtă, Greco - ortodoxă, Greco - catolică, evangelică şi câteva familii de evrei.

Religia islamică începe cu profetul Mahomed (570 - 632) un negustor de cămile. Dupa căsătoria lui cu Haridja, o femeie vitrega, el devine cel mai bogat negustor din Mecca. Călătoreşte mult si face cunoştinţă cu mai multe religii. O zi meditând într-o peştera, în visul lui apare arhanghelul Gavril şi îl numeşte profet. Arhanghelul îl arată o eşarfă de mătase cu diferite scrisuri pe ea, cu rugămintea să transmite oamenilor profeţia şi să converteze lumea la credinţa adevarată: islamul.
Cuvantul islam inseamna: devotament, primire, acceptarea vointei Dzeului.Mecset
In primele ani a povestit viziunea numai soţiei şi prietenilor. La inceput era ignorat şi ridicularizat de majoritatea oamenilor. Dupa moartea soţiei în 622 Mohamed se mută în Medina. Eveniment cunoscut în istorie sub numele de Hegira (Emigrare) şi considerată de musulmani data de la care începe calendarul Islamic. Primul pelerinaj include sanctuarul Ka’ba şi implicit Mecca ca prim loc sfânt al islamului. Kaba a fost un sanctuar şi pentru arabii idolatri, dar profetul Mahomed transformă Ka'ba în locul de pelerinaj ritual (hağğ) pentru musulmani. Totodată Ka'ba este punctul spre care trebuie să-şi îndrepte faţa orice musulman în timpul rugăciunii (salāt) rituale. Direcţia, către Ka'ba numită kibla este marcată în orice moschee printr-o nişă aflată în peretele opus uşii de la intrare. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.

Credinţa nouă a lui Mahomed a găsit un pământ fertil atât din punct de vedere religioasă cum şi din punct de vedere politică. Mahomed devine conducătorul triburilor din Medina. După această dată putem vorbi despre un stat arab unit.
Dupa moartea lui Mahomed 4 califi preiau puterea, dintre care califul Omar este cel mai important. Armata lui cucereşte Egiptul in jurul anului 650 şi la ordinul lui se construieşte moscheea mare Al-Masğid al-Harām (Preasfânta Moschee) din Mecca.

Dogmele Islamului:

Cartea sacra în islam este Coranul, care conform tradiţiei islamice, a fost scrisa în cea mai pură limbă arabă. Coranul canonizat, este format din 114 capitole (sure), de lungimi diferite, dispuse după lungime, în ordine aproximativ descrescătoare, începând cu cea de-a doua sură.
Cartea sacră include stâlpi de baza în religia islamică:
1. Mărturisirea: "Nu există alt zeu în afară de Dumnezeu; iar Mahomed este trimisul lui Allah". În arabă, Dumnezeu se numeşte Allah. Nu există nici o imagine vizuală sau reprezentare a lui Allah în islam, deoarece o astfel de imagine artistică ar duce la idolatrie, care este interzisă.
Salah – Rugăciunea. Este dovada practică a credinţei. Musulmanii se roagă de 5 ori pe zi. Inainte de a se ruga, începe ritul de spălare a corpului, prima dată partea dreaptă după aceea partea inimii (partea stangă) de la cap până la picioare. Trebuie dat jos papucii pentru că tălpile sunt murdare. Rugaciunea are 3 etape: prima etapă este poziţia verticală după care urmează ceea aplecată iar în ultima fază credincioşii ating pamântul cu fruntea. Pata pe fruntea barbaţilor musulmani dovedeşte credinţa adevărata a persoanelor. În timpul rugăciuni se întorc cu faţa spre răsărit (Mecca) şi citează din Coran, repetând numele lui Allah (Allah are 99 de nume). Fărâmătând şiragul aleg 3 nume din cele 99 si repetă de 33 de ori.
2. Postul din luna Ramadan. Luna Ramadan a noua lună a calendarului islamic format din 12 luni adică 354 zile, deci cu 10-11 zile mai puţine decât calendarul solar. Ramadanul este calculat pe baza mişcării lunii şi pică între august şi octombrie comemorând luna în care profetul Mahomed a primit revelaţia de la Dumnezeu. In timpul Ramadanului (30 de zile) musulmanii adulţi trebuie să postească din zori până la apusul soarelui. Ramadan inseamnă: Abstinenţă de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii conjugale în timpul orelor de post. Luna Ramadan este considerată o lună a iertării şi a milei.
3. Zakat - Dania rituală. În limba arabă cuvântul zakat inseamnă purificare, curăţire. Religia islamică stabileşte plata daniei ca modul de a păstra averea curăţită de lăcomie şi avariţie. Dania rituala este obligatorie de 2,5 % din valoarea veniturilor.
4. Hajj - Pelerinajul la Mecca. Orice musulman care are capacitate financiară şi o bună stare de sănătate este obligat să efectueze măcar o dată în viaţă acest pelerinaj. Casa lui Allah - Ka'ba, o "piatră neagră”, un monument de formă aproape cubică de 15 m înălţime şi aproape 12 m lâţime se găseşte în incinta marii moschei in Mecca.
Pelerinajul este sarcina cea mai grea pentru credincioşi, pentru că sunt foarte multe familii săraci în Egipt, iar deseori o familie economiseşte banii pentru pelerinaj timp de mai mulţi ani, ca o persoană din familie să poate facă pelerinajul în numele tuturor membrilor.

A doua religie importantă în Egipt este religia creştină coptă.
Stratul cel mai interesant al societăţii egiptene. Sunt descendenţii egiptenilor antici, cu simboluri, rituri, dogme asemănătoare religiei antice. Catolicii copţi din Egipt sunt o comunitate mică. Cuvântul copt este derivat din cuvântul grec aegyptos folosit de greci pentru denumirea băţtinaşilor. Între timp au lăsat numai rădăcina cuvântului: gyptos, care devine cuvântul gypt zis în arabă: copt.
In anul 62 apostolul Marcu începe să provăduiască crestinismul. Porneşte din Alexandria si încearcă să converteze evreii, dar fără succes. În schimb localnicii adoptau noua credinţă ca să se opună Imperiului Roman. Biserica Coptă ortodoxă s-a separat de Roma după Conciliul de la Calcedon din 451. Astăzi ea este condusă de Papa Shenouda al III-lea. În 1741, un Episcop copt din Ierusalim s-a convertit la catolicism şi a fost numit de către Papa Benedict al XIV-lea Vicar Apostolic peste comunitatea coptă. În 1895, Papa Leon al XIII-lea a restabilit Patriarhia Catolică Coptă.
In jurul anului 300 e.n. 90 % dintre localnici erau deja creştini, şi au preluat multe rituri şi simboluri din religia veche, simboluri folosite şi astăzi (crucea, procesiunea, sfânta treime).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Calendar ortodox, 13 aprilie. Sfântul Artemon, cel care a ucis șerpii cu Sfânta Cruce
13/04/2021 09:00

Pe 13 aprilie, Biserica Ortodoxă il prăznuieste pe Sfantul Mucenic Artemon. El a trăit in timpul impăratului Diocletian (284-305), fiind preot in Laodiceea, oras in Asia Mică. A slujit Biserica lui Hristos ...

BANCUL ZILEI
13/04/2021 05:51

În timp ce Alinuta mergea pe stradă mestecand ingandurată se intalneste cu o prietenă care ii spune: - Ce mesteci? - O lamă. - Orbit? - Nu, Gillette. 

HOROSCOPUL ZILEI
13/04/2021 05:50

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

Calendar ortodoxo, 12 aprilie - Sfântul Ioan de la Prislop
12/04/2021 09:00

Pe 12 aprilie, Biserica Ortodoxă il cinsteste pe Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop. S-a născut in Silvasul de Sus, din Tara Hategului, a trăit la inceputul secolului al XVI-lea si s-a nevoit in pestera ...

FOTO/VIDEO - Rugăciune grabnic folositoare către Sfântul Efrem cel Nou
12/04/2021 08:18

Sfinte Mare Mucenice Efrem, ascultă rugăciunea mea, a păcătosului, şi vino in ajutorul meu. Am aflat de minunile tale, am aflat de darurile pe care le-ai primit de la Dumnezeu pentru jertfelnicia ta. Şi ...

LUNA NOUA IN BERBEC SI ZODIILE-12 APRILIE 2021, ORA 5:29, ORA ROMANIEI
12/04/2021 08:14

Luna Noua este asociata cu noi inceputuri. Este cel mai bun moment pentru a reflecta la ceea ce vreti sa schimbati sau la ceea ce vreti sa aduceti nou in viata voastra. Aceasta Luna Noua in Berbec vine cu o p ...

HOROSCOPUL ZILEI
12/04/2021 06:04

Berbec Atat precautia, cat si moderatia trebuie să fie nelipsite astăzi, in ceea ce te priveste. Unde mai pui si faptul că trebuie să acorzi atentie si circumstante atenuante persoanei iubite. Este indicat ...

O statuie a lui Isus mai înaltă decât cea din Rio de Janeiro este construită în Brazilia VIDEO
11/04/2021 20:43

 O nouă statuie a lui Isus este contruită in Brazilia, iar aceasta va avea o inăltime de 43 de metri cu tot cu piedestal, ceea ce o va face a treia cea mai inaltă statuie a lui Isus din lume, relateaz ...

COVID la Patriarhie. Purtătorul de cuvânt s-a infectat chiar înainte de rapel
11/04/2021 10:30

Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Bănescu, a anunţat sambătă că s-a infectat cu SARS-CoV-2 de la un coleg chiar cu o zi inainte de vaccinarea cu a doua doză de ser, avand o formă foarte ...

Calendar ortodox, 11 aprlie. Sfântul Calinic de la Cernica
11/04/2021 10:22

Pe 11 aprilie, crestinii ortodocsi il prăznuiesc pe Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica. El este primul sfant canonizat in Biserica Ortodoxă Romană, in anul 1955. Canonizat de pe vremea comunistilor, sfan ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei