Lăsata secului pentru postul Crăciunului 2023

3

Dimensiune font:

| 14-11-2023 00:40

Lăsata secului este ultima zi înainte de începerea postului unei sărbători mari. Lăsata secului de Crăciun 2023 este sărbătorea care marchează ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce. După această zi, urmează una dintre cele mai importante posturi, adică Postul Crăciunului 2023.

Lăsata secului de Crăciun 2023

În 2023, lăsata secului de Crăciun este marţi, 14 noiembrie. În această zi se lasă sec pentru Postul Crăciunului, care este, alături de Postul Mare, cel mai important din tot anul.

În 2023, lăsata secului de Crăciun este marţi, 14 noiembrie. În această zi se lasă sec pentru Postul Crăciunului, care este, alături de Postul Mare, cel mai important din tot anul.

Postul Nașterii Domnului va începe miercuri, pe data de 15 noiembrie 2023 și se va termina pe 24 decembrie, după miezul nopții. Creștinii vor putea, în ziua de 25 decembrie, de Nașterea Domnului, să se înfrupte din bucățile de dulce după ce au ținut un post care nu se referă doar din abținerea de la mâncăruri, ci și la purificarea spirituală și apropierea de Dumnezeu.

Perioada de post este de 40 de zile. În aceste zile, creștinii postesc ca un semn de efort în memoria sacrificiilor făcute de Iisus pentru oameni. În afara faptului că oamenii trebuie să se abțină de la carne, brânză, pește, ouă, ulei și multe alte alimente, aceștia trebuie să se roage zilnic, să fie mai aproape de Dumnezeu, să își iubească aproapele mai mult și să fie în conexiune cu divinitatea.

În timpul acestui post, prima mare sărbătoare este celebrată pe 21 noiembrie, ziua când Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim. Până la această dată și în perioada 20-24 decembrie, postul devine și mai aspru.

Adică, dacă în restul perioadei de post, în zilele de sâmbătă și duminică, este dezlegare la pește, ulei și vin, în aceste două săptămâni nu există dezlegare.

De fapt, bătrânii țin postul cu încă o regulă: luni, miercuri și vineri postesc fără ulei și vin. Dacă în aceste zile se sărbătorește vreun sfânt, se face dezlegare.

Istoria postului de Crăciun

În primii ani ai creștinismului, acest post dura doar câteva zile, iar Crăciunul nu era sărbătorit pe 25 decembrie, ci pe 6 ianuarie, împreună cu Teofania.

Acest lucru s-a schimbat în secolele al IV-lea, din motive pe care Biserica le-a considerat importante la acea vreme.

S-a hotărât că trebuie să coincidă cu o anumită sărbătoare, pentru a evita confuzia și o situație înșelătoare în rândul creștinilor din acea vreme, unii dintre ei simțindu-se încă atrași să celebreze o sărbătoare a soarelui, alături de păgâni.

Biserica a sfințit data în acest fel, motiv pentru care, în imnul de despărțire, Hristos este numit „Soarele dreptății”.

Biserica a adoptat această perioadă de patruzeci de zile până la Crăciun – perioada celor patruzeci de liturghii pentru a veni în ajutorul creștinilor. În mod ideal, Sfânta Liturghie este celebrată în fiecare zi, în această perioadă, astfel încât credincioșii să poată participa cât mai mult posibil la rugăciune

Este greu de spus cât de importantă și benefică pentru suflet este această participare frecventă la Liturghie pentru fiecare dintre creștini, dar ar trebui să ne amintim de ea ca de o masă zilnică, în care Trupul și Sângele lui Hristos sunt oferite ca hrană și băutură pentru credincioși, pentru ca aceștia să se poată împărtăși pentru iertarea păcatelor și pentru viața veșnică.

În această perioadă de luptă spirituală, creștinii sunt învățați să practice milostenia față de ceilalți, atât în ceea ce privește ajutorul material, care este întotdeauna necesar, mai ales având în vedere problemele financiare cu care se confruntă atât de mulți oameni, dar și în ceea ce privește caritatea spirituală, care de multe ori se dovedește a fi mai importantă decât ajutorul material, deoarece necesită iubire și, de multe ori, o anumită cantitate de timp.

De regulă, cuvântul sec, din sintagma precum „lașatul secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitatea însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, pentru că secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că rostul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru domolirea poftelor și pornirilor trupești, notează crestinortodox.ro. În zadar vom ţine post, dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, grăire în deşert etc.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

În această zi, oamenii au câteva tradiții și obiceiuri pe care le practică din cele mai vechi timpuri. În primul rând, mulți fac o masă festivă pentru a celebra intrarea în post. La această masă se servesc tot felul de bucate care sunt interzise în post.

Tot de Lăsata Secului, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin. Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa. Se serveșc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Se mai spune că pieptul găinii gătite de Lăsata Secului va prevesti cum va fi iarna. Dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă lejeră și plină de rod.

De asemenea, vasele trebuie puse cu gura în jos, ca să fie ferite de spiritele rele.

Apoi, o altă tradiție este să se spele toate vasele în care s-au gătit produse de dulce, în ziua de dinaintea începerii postului Crăciunului. Având în vedere că acestea vor fi folosite pe perioada postului, ele trebuie să fie curate și pregătite pentru mâncăruri de post.

După această masă, toate resturile, oasele și rămășițele de la cină se pun într-o față de masă și se aruncă afară, spre răsărit, în timp ce rostesc aceste cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Totodată, în Covasna se practică obiceiul focurilor purificatoare. La lăsarea serii, se aprind focuri pe dealuri pentru a se purifica locul și a alunga spiritele rele.

În această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele.

Se spune că în această zi se mănâncă struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.

Femeile au obiceiul de a spăla așternuturile și fețele de masă în această zi, ca ele să rămână curate tot anul.

În postul Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie, credincioșii trebuie să se abțină de la carne, brânză, ouă și produse care le conțin. În zilele de luni, miercuri și vineri nu se consumă ulei sau vin.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tradiţii şi obiceiuri de Florii 2024. De ce este bine să avem salcie în casă pe 28 aprilie
27/04/2024 16:13

Tradiţii şi obiceiuri de Florii 2024. Sărbătoarea de Florii se numără printre cele mai importante zile din calendarul creştin ortodox şi are loc pe 28 aprilie. Salcia, simbolul sărbătorii de Florii, e ...

Papa Francisc va participa la summitul G7 pentru a discuta despre inteligența artificială
27/04/2024 09:37

 Papa Francisc va participa la summitul G7 din acest an pentru a discuta despre provocările pe care le ridică inteligenta artificială (IA), a declarat, vineri, premierul italian Giorgia Meloni, relateaz ...

HOROSCOPUL ZILEI
27/04/2024 05:00

BERBEC: Nu prea mai esti dispus să tolerezi orice afront venit din partea celorlati preferand să alegi oamenii care chiar merită să facă parte din viata ta.   TAUR: Esti mult mai preocupat de car ...

HOROSCOPUL ZILEI
25/04/2024 05:18

BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu rudel ...

Serviciile de pompe funebre - ajutor garantat în cazul evenimentelor nefericite
24/04/2024 14:58

În situatia tragică in care pierdeti un membru al familiei, este nevoie să puteti apela la un ajutor de incredere care să vă ofere suportul fizic si moral necesar pentru a trece mai usor peste zilele ...

Tradiții de ziua Sfântului Gheorghe
23/04/2024 10:04

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox, sărbătorit in fiecare an pe 23 aprilie În calendarul popular, Sfantul Ghe ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/04/2024 04:50

 Berbec Cei născuti in zodia Berbec se pot astepta de azi inainte la o deblocare a orizonturilor profesionale, la o nouă viziune despre directia in carieră pe care trebuie să o urmeze. Unii nativi vor ...

Horoscopul zilei
22/04/2024 04:27

  CAPRICORN Poate o s-aveţi o discuţie - de principiu - referitoare la locuinţa şi o să vă decideţi fie acum dacă vă luaţi alta, ori o renovaţi doar, fie in ianuarie - februarie. E posibil s ...

HOROSCOPUL ZILEI
21/04/2024 05:34

BERBEC  Creativitatea ta este la cote maxime acum, deci profita de acest fapt. Este o zi ideala sa creezi orice cum ar fi sa scrii, sa pictezi, sa compui sau sa faci mici mestesuguri cu mainile tale dibac ...

Baba Vanga și Nostradamus profețesc Al Treilea Război Mondial: ce oras va arde din temelii la inceputul conflagratiei
18/04/2024 20:57

 Baba Vanga este renumită pentru serie sa de previziuni, unele dintre ele extrem de tulburătoare. Multe dintre acestea au fost consemnate de presă incă din timpul vietii ei. Chiar si după moartea sa i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei