„Am făcut ocolul Pământului în 63 de zile, cu rucsacul în spate”

irina1
irina2
irina3

Dimensiune font:

| 30-06-2020 23:53

 Irina Catighera, un cunoscut medic primar de planificare familială la Maternitatea „Cuza Vodă”, poate semna oricând și un atlas geografic, ea fiind foarte pasionată de călătorii. Până acum, a fost oaspete în peste 135 de țări, în unele fiind primul român aflat în vizită.

 - Irina, când a venit în viața ta dorința de a explora? Ce resort s-o fi declanșat?

- Cred că a existat din naștere, am fost cât pe ce să mă nasc în căruță, mama era medic la țară (ulterior a devenit medic radiolog-oncolog la Suceava – n.r.) și făcuse vaccinări pe teren toată ziua. Lăsând gluma la o parte, familia paternă provine din Kefalonia, am intrat în posesia arborelui genealogic, de la 1825, de la mătușa mea Eleonora Katsigeras de Enrique, profesor de matematica la Universitatea din Montevideo, Uruguay. Această familie, Katsigeras la origine, cu diferite variante, a emigrat din nordul Greciei în întreaga lume. Am aflat că am rude, pe lângă Grecia, în USA, Canada, Japonia, Uruguay, iată, până și într-o insulă din Polinezia Franceză. Am avut un dor teribil de ducă acolo și l-am moștenit, numai că eu sunt călător cu bilet de avion dus-întors, am rădăcini adânci în Romania. În plus, în biblioteca mamei se aflau două rafturi cu cărți de călătorie, le-am ros citindu-le, cu mare plăcere, dar și cu mare invidie. Nu exista nici o speranță în copilăria mea de a călători mai departe de țările vecine comuniste, iar eroina familiei era o mătușă care ajunsese la Istanbul, de unde ne-a trimis vederi.

- Între timp, lucrurile s-au schimbat. Ce s-a întâmplat cu cele două vechi rafturi cu cărți de călătorie?

- (râde) Li s-au adăugat două rafturi cu întreaga colecția Lonely Planet, biblia mea în materie de ghiduri de călătorie. Alături de internet, Lonely Planet m-a ajutat enorm să călătoresc singură, după propriile mele programe și cu propriile mele rezervări. Până acum nu am dat greș niciodată. Bine, muncesc cam trei luni la un program pentru că unele sunt complexe, care cuprind toate obiectivele înscrise în patrimoniul UNESCO din țara respectivă. Asta am învățat de la o prietenă, un ghid excepțională, și mă refer la zonele greu accesibile pe care agențiilor de turism nu le includ în trasee, experiențe extreme. Există locuri în lume în care cred că sunt singura, din țara noastră, care a ajuns.

- Mă încearcă un ușor sentiment de invidie. Care să fie acestea?

- Insula Hiva Oa (Atuona) din Marquise Polinezia Franceza, acolo se găsesc spațiile memoriale și mormintele lui Paul Gauguin și Jacques Brel. Apoi ar fi insula Sulawesi (Celebes) din arhipelagul indonezian celebră pentru Tana Toraja, o regiune cu case în formă de barcă pentru că strămoșii lor au ajuns acolo pe calea apei și unde ceremoniile de înmormântare se desfășoară de doar doua ori pe an, morții fiind conservați perioade lungi prin metode doar de băștinași cunoscute. Ar fi și regiunea Chachapoyas („Warriors of the Clouds”) din nordul Peru, departamentul Amazonas, o destinație departe de orice altceva, greu abordabilă din cauza drumurilor neasfaltate, cu multe curbe extrem de dificile, la o altitudine de peste trei mii de metri, cu fortăreața Kuelap, supranumită Machu Pichu al nordului și cu siturile arheologice Revash, Karajia și muzeul mumiilor de la Leymebamba, zona Arica și Parinacota, celebră pentru mumiile și vulcanii săi. Lista ar continua cu Red Lagoon din regiunea Iquitos, precum și Antofagasta, renumită pentru La Portada, un spectaculos arc de piatră în ocean și pentru cea mai mare „mână a deșertului” dintre numeroasele aparținând sculptorului Mario Irarrazabal, toate în Chile. Sunt locuri vizitate doar de localnici, în care nu întâlnești picior de turist european. Ca și recorduri de altitudine nu pot să nu menționez Everest Base Camp (5600 metri, Tibet) și Colca Canyon (4900 m, Peru), acestea fiind însă mult mai turistice decât cele menționate anterior. Până acum am călătorit în circa 135 de țări.

„O femeie călătorind singură nu reprezintă o ciudățenie decât pentru români”

- Cum te-ai defini? Călător sau turist?

- Călător pentru că aleg să folosesc cu mijloacele locale de transport, să mănânc în restaurante tradiționale, să trăiesc efectiv că o localnică, excepție fiind cazarea, la care nu fac rabat, optez întotdeauna pentru hoteluri de 4 și 5 stele. Între cunoașterea superficială, în goana autocarului, și cunoașterea profundă, oricâtă dificultate ar impune, o aleg întotdeauna pe a doua, motiv pentru care călătoriile mele sunt lungi, între 30 și 45 de zile, atât cât îmi permite concediul. Nu am fost întotdeauna călător solitar, am început călătorind în grup și plecând total neinformată. Treptat am descoperit minusurile acestor excursii, faptul că, turiștii fiind extrem de diferiți se ajunge la un compromis vizitare - cumpărături – destindere. Programele au, de regulă, numeroase lipsuri - confortul scăzut al unor camere de hotel pentru că grupurile beneficiază întotdeauna de discount și desigur camerele cele mai bune li se oferă călătorilor individuali, obligația de a tolera comportamente mai puțin adecvate, imposibilitatea de a evada din grup pentru că trebui să te supui unui program comun, incompatibilitatea cu colegul de cameră, însoțitor de grup prost informat/dezinformat. Se întâmplă să optez și acum, pentru porțiuni de călătorie, la asocierea la un grup, de cele mai multe ori sunt însă grupuri de turiști străini sau pentru agenții de turism din alte tari, recomand cu țoață căldură Imaginative Traveller, o firma cu sediul în Londra care organizează excursii în țoață lumea. De altfel, viitorul este al turismului individual, obiceiul de a călători în grup este unul pur românesc și, din punctul meu de vedere, pe cale de dispariție. Străinii călătoresc singuri sau în grupuri de două-patru persoane, familie sau prieteni foarte buni. O femeie călătorind singură nu reprezintă o ciudățenie decât pentru români.

- Prima călătorie unde a fost? Ce a urmat?

- Prima călătorie, și sunt convinsă că nu numai în cazul meu, a fost în Franța, Paris și împrejurimile, în 1995. Uite că anul asta împlinesc 25 de ani de când călătoresc și sper să sărbătoresc, spre sfârșitul anului, călătorind. Era visul meu de-o viață. M-a copleșit, Parisul era fermecător atunci, s-a schimbat mult între timp, dar a rămas, după atâta timp, orașul meu de suflet, în care mă întorc cu drag oricând. A urmat Anglia un an mai târziu, apoi țările nordice. S-a întâmplat apoi să fiu trimisă la un curs de o lună și jumătate în Santa Cruz, California, în vara lui 1998, curs care nu-mi era util profesional, așa că am „evadat” călătorind în lungul și în latul SUA, ajungând până în Hawaii. Așa am înțeles că este strategic să începi cu depărtările atâta timp cât ești tânăr, cât poți să alegi, să-ți asumi dificultăți, privațiuni și riscuri, că apropierea este pentru o altă perioadă a vieții. Europa înseamnă practic acasă așa că am plecat, în toamna aceluiași an, în Mexic. Au urmat Orientul Mijlociu inclusiv Siria înainte de a începe războiul și fermecătorul Iran, întreagă Asie cu excepția Coreei de Nord, a Bhutanului și a Laosului, țări din Africa de nord și Ethiopia, iar acum America de Sud și Centrală. În perioada în care a început pandemia trebuia să plec, de una singura, în Mexic, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica și Panama, am primit voucher valabil un an pentru biletul de avion din partea comapaniei Expedia și aștept cu nerăbdare să pot pleca, planurile mele sunt acum pentru octombrie.

- Unde te-ai simțit cel mai bine?

- M-am simțit bine peste tot, mă adaptez imediat și sunt de acolo, cred că ține de atitudine. Unui comportament prietenos, deschis, i se răspunde la fel, nu trebuie să intri în panică, nu trebuie să lași să se simtă frica, trebuie să fii politicos și să respecți obiceiurile locului, nu ești decât un musafir în marea lor casă. Asta chiar dacă tradițiile impun, de exemplu, veșminte care te acoperă din cap până în picioare, ca în Iran, sau interdicția consumului de alcool, în majoritatea țărilor musulmane. De altfel, atunci când nu te abați de la legile elementare ale prudenței, când ai bani și când știi să vorbești câteva limbi străine nu are ce să ți se întâmple ca și călătoare solitară.

- Trebuie să fi avut și experiențe mai puțin plăcute…

- Cel mai greu, nici într-un caz groaznic - pentru mine o călătorie, prin ineditul său, nu poate fi groaznică -, mi-a fost în India, unde am călătorit în toată jumătatea nordică timp de o lună și fac planuri să vizitez și partea de sud. India este incredibil de frumoasă, dar foarte greu de descoperit din cauza mizeriei incredibile și indescriptibile. Am spus-o de multe ori în interviuri, mizeria din India este unică, nu se poate compara, iar atitudinea localnicilor este, cu excepții, ostilă. Am călătorit ore întregi cu rucsacul în spate, în picioare, în autobuze locale laolaltă cu capre, găini și bărbați desigur așezați. Am fost îmbrâncită, poate fară intenție și mi s-a spus că „această stradă nu este pentru ca să filmezi tu, ci pentru ca să circulăm noi”, am asistat la o tentativa de asasinare a unui câine cu pietre și am intervenit riscând să fiu linșată de părinții copiilor care făceau asta. Am călătorit o noapte întreagă, între Mumbai și Aurangabad, în vagonul comun al unui tren în care șobolanii colcăiau nestânjeniți, iar în chiuveta de la capătul vagonului, unde m-am dus dimineața ca să mă spăl pe dinți, se învârteau că nebunii zeci de gândaci. Am avut norocul să pierd un tren care a deraiat, în accident murind peste o sută de oameni și pot să continuu. Dar așa ceva se poate întâmpla în India doar atunci când călătorești singur, cu rucsacul în spate, și nu în grup, într-un autocar de 5 stele. Și doar atunci când clasicului triunghi de aur New Delhi Agra Jaipur îi adaugi încă 19 orașe și 12 mari situri arheologice.

„Mi-am propus să ajung în viață asta în toate țările vizitabile, în jur de 200”

- Dacă ar fi să faci ocolul lumii de unde ai porni? Ce repere ți-ai trasa în timpul călătoriei?

- Am făcut ocolul Pământului în 63 de zile în 2008, tot cu rucsacul în spate, „cheltuind” două concedii. Am plecat în februarie și m-am întors în aprilie, pe traseul București - Paris - Sri Lanka - Malysia - Singapore - Indonesia (Java, Bali, Sulawesi) - Brunei - Phillippine - Hong Kong - Guangzhou (Canton) - Macao - New Zealand - Tahiti - Hiva Oa (Atuona) - Los Angeles - Paris - București. Un program la care am muncit câteva luni, un bilet de avion cuprinzând 26 de zboruri cumpărat printr-o agenție americană, Air Treks, specializata în around the world. Nu am avut nevoie decât de două vize obținute din țară, China și USA. A fost cea mai lungă călătorie. Dacă aș face un top trei pe locul doi ar fi India - Nepal - Tibet, 45 de zile și Thailanda - Cambodgea - Vietnam, 43 de zile, tot propriile programele mele. Călătoriile mele nu includ „timp liber”, este risipa de bani și plictiseala, dar includ uneori nopți petrecute în trenuri și autobuze, privare de somn (recordul absolut 84 de ore fără somn, acum 2 ani, în Peru), schimbare frecventa a fusului orar, mâncăruri tradiționale care necesită un stomac robust. Oricât de dificilă pare a fi o călătorie este, de fapt, odihnă activă, cunoaștere, învățare. Îmi testez rezistența și capacitatea de a acumula averi de inedit, uluire și splendoare, sunt singurele averi care nu se risipesc, bogății pe care nu mi le poate fura nimeni. Călătorind am evoluat, am simțit cum mă mulez după lume și cum lumea se mulează după mine, am înțeles că aș putea să supraviețuiesc oriunde. Mi-am propus să ajung în viață asta în toate țările vizitabile, în jur de 200, datele diferă. Sigur, există țări deocamdată închise, Yemen, Mali, Arabia Saudita, Irak (am aplicat pentru a pleca în Irak ca medic în timpul războiului, dar a fost selectat un bărbat), însă și țări mult timp închise care se deschid treptat turismului, Sudan, Coreea de Nord, Algeria. Mă gândeam zilele astea că s-ar putea să existe și un al doilea ocol al Pământului în viața mea, dar nu de la vest la est, ci de la nord la sud. Nu știu dacă se poate zbura deasupra Polului Sud, peste Polul Nord există companii aviatice care au primit acceptul de zbor pentru scurtarea distanțelor. Fotografii din călătoriile mele sunt postate, parțial, pe profilul de Facebook iar integral fară a reuși însă să actualizez pe pagina de călătorii "Irina Catighera, @farawayonmyway":https://www.facebook.com/farawayonmyway/?eid=ARCnVt8x0agSMRzhlGcMpHz2O_cLvqTi5VXE1NeNUdcGBqAqDZGlg-81DQ_KtLcR0dIjoZDTvkyDKunF

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Coadă la pește!
26/04/2024 15:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Pescării închise de autorități, în Iași
26/04/2024 15:27

Mizerie ascunsă sub ghiveci, gresie spartă si pătată de cateva zile…sunt doar cateva dintre problemele găsite de inspectorii de la Directia Sanitară Veterinară din Iasi veniti in control in pescă ...

CJ Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune
26/04/2024 13:26

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Sute de cupluri care aniversează „nunta de aur” vor fi premiate, la Iași
26/04/2024 09:50

650 de cupluri care sărbătoresc in acest an 50 de ani de la căsătorie vor fi premiate de către Primăria Municipiului Iasi in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc pe 12 mai, in Parcul Expozitiei ...

Biletele de călătorie CTP vor fi înlocuite cu carduri
26/04/2024 09:45

* in prima etapă vor fi tipărite aproximativ 50.000 de carduri electronice * acestea vor putea fi incărcate prin intermediul aplicatiei mobile a CTP Iasi, precum si de la automatele de bilete si punctele de ...

La Iași va funcționa un centru regional pentru tratarea infertilității
26/04/2024 09:06

* acesta va oferi servicii medicale si consiliere psihologică pentru cuplurile din toate judetele Moldovei, care pană acum nu au putut avea copii, urmand să fie deservit de cei mai buni specialisti in domeni ...

„Mama din spatele copilului cu autism”, experiment inedit desfășurat printre ieşeni
26/04/2024 09:00

* timp de 11 ore, echipa asociatiei „Zbor de fluturi”, impreună cu terapeuti, voluntari si colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experientă unică, mai exact să fie martori la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
26/04/2024 07:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Suferința unui copil de 6 anișori: de la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător
26/04/2024 07:45

Un accident banal a dezvăluit o boală cruntă pentru un copil de numai 3 anisori. Matias a căzut de pe scări in timp ce se juca impreună cu alti copii si s-a ales cu un ochi vanăt. Părintii s-au alarmat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei