A doua crimă i-a adus unui ieşean detenţia pe viaţă

1vietas

Dimensiune font:

| 17-07-2022 23:59

 * prima victimă, fosta soacră, acum 17 ani * anul trecut a venit rândul concubinei * femeia a fost stâlcită în bătaie cinci zile la rând * gelozia şi înstrăinarea maşinii au dus la omor * făptaşul nu recunoaşte nici acum * sentinţa are şi o doză de cinism, i se scade din pedeapsă perioada petrecută în arestul preventiv


 Sentinţa nr.288 dată vineri, 15 iulie, de Tribunalul Iaşi e una rarissimă în întreg peisajul magistraturii româneşti. Ovidiu Moroşanu (57 de ani) a fost condamnat la detenţie pe viaţă, după ce a comis o a doua crimă.

Primul omor l-a făptuit în 2005, atunci când locuia în Medgidia şi lucra la şantierul naval din Constanţa. În seara de 10 ianuarie, Moroşanu a venit beat acasă, s-a enervat subit văzând că soacra lui, Ana Doboş, o femeie bolnavă şi imobilizată la pat, îşi făcuse nevoile în aşternut. Bărbatul, cu o constituţie robustă, atletică, a lovit-o pe bătrână cu brutalitate, aceasta decedând în cursul nopţii respective.

Moroşanu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, dar n-a executat decât două treimi din pedeapsă. A fost liberat condiţionat pe 3 martie 2015, rămânând un rest de 1.774 zile. Anii de puşcărie i-au şubrezit sănătatea, s-a întors la Iaşi şi a început demersurile pentru a se pensiona pe caz de boală. Din acest motiv, s-a şi internat la Spitalul Clinic de Urgenţe „Prof. Dr. N. Oblu”. Acolo a cunoscut-o pe Isabelle, una din asistentele medicale care-l îngrijeau. S-a îndrăgostit de ea şi reciproc. Femeia era căsătorită, avea şi un copil, dar atracţia faţă de fostul puşcăriaş a fost prea puternică. A divorţat, a renunţat la apartament, n-a mai făcut partaj, locuind cu chirie împreună cu iubitul ei.

După 27 de ani petrecuţi în spital, i-a fost desfăcut contractul de muncă

Isabelle nu era deloc teafără la minte, suferea de tulburarea „borderline”. Însă, în loc să urmeze tratamentul, s-a apucat de băut cot la cot cu Moroşanu. Atât de mult, încât nu le mai ajungeau banii. Chiria o plătea tatăl femeii.

Relaţia dintre cei doi concubini a devenit rapid una cu năbădăi. Când se „aghezmuia” peste măsură, Moroşanu o lua la palme. Ea nu riposta că n-avea cum, la cele doar 50 kg ale ei. Nici nu se plângea părinţilor sau vecinilor. Spunea mereu că totul e perfect în relaţia lor. Că certurile sunt doar în glumă, ca să alunge monotonia. Dacă se alegea cu vânătăi, le camufla prin machiaj, ochelari de soare sau eşarfă. Devenise total dependentă de Moroşanu, solicitase conducerii spitalului ca salariul să-i fie virat pe cardul lui. Şi-a vândut telefonul la amanet, folosind apoi aparatul iubitului. Păreau fericiţi în beţivăneala lor eternă.

Din cauza excesului de alcool, Isabelle a început să lipsească tot mai des de la locul de muncă. A fost avertizată, dar în zadar. În luna ianuarie a anului trecut, femeia n-a mers nicio zi la lucru. Consecinţa: după 27 de ani petrecuţi în spital, i-a fost desfăcut contractul de muncă.  Nu i-a păsat, a continuat cu păhărelul. La fel şi el. De voie, de nevoie, tatăl Isabellei îi sponsorizare. Aşa se face că, la începutul lunii mai 2021, Moroşanu a cumpărat o maşină, o Dacie albă, dar n-a mai finalizat actele. El nu avea permis, stabilise că va conduce Isabelle.

Un presupus amant şi înstrăinarea maşinii, motive de măcel

S-a răzgândit în aceeaşi zi. A ras câteva pahare, s-a urcat la volan şi a fost tras pe dreapta de un echipaj de la Rutieră. Conducere fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice egal 30 zile de arest preventiv. Plasat apoi în arest la domiciliu, Moroşanu a recidivat. S-a urcat, din nou, beat la volan, Isabelle era pe scaunul din dreapta, cei doi au parcurs câţiva kilometri, până ce au intrat într-un gard. La sosirea poliţiştilor, bărbatul a susţinut că femeia condusese. Aceasta, la fel de beată, a negat. Fostul deţinut s-a trezit, iarăşi, în arestul preventiv.

De acest fapt a profitat tatăl Isabellei. Bătrânul şi-a convins fiica să se interneze la Socola şi să reia tratamentul împotriva tulburării „borderline”. Înainte de asta, de-acum fosta asistentă, a înstrăinat automobilul ce le adusese atâta ghinion. Fără să ceară acordul iubitului. S-a externat pe 30 iunie, fiind condusă acasă de tatăl ei. A făcut o baie şi s-a aşezat în pat, a desfăcut un pet de bere şi a început să bea. Câteva ore mai târziu a apărut şi Moroşanu. Nevăzând Dacia albă în faţa blocului, a întrebat-o pe Isabelle dacă ştie ceva.  Femeia i-a spus că a renunţat la autoturismul ce le adusese numai belele, că nu vrea ca el să mai stea în puşcărie, că e spre binele lui...

Efectul a fost invers decât cel scontat. Moroşanu a stâlcit-o în bătaie. Între două pahare, o serie de pumni. Auzeau toţi vecinii, dar nimeni n-a îndrăznit să intervină. Aşa a trecut noaptea, iar dimineaţă, Moroşanu a luat-o de la capăt. În plus, i s-a năzărit că Isabelle îl înşelase cu alt bărbat în timp ce el era după gratii. Încă o suită de „dupace”.

Bătăile au continuat, sistematic, în următoarele patru zile. Isabelle era complet desfigurată. Chiar el avea să declare la proces că avea faţa atât de boţită, încât nu mai avea unde lovi. Şi, de ciudă că l-ar fi înşelat, i-a dat câteva şuturi în vagin. Dar şi băutură cât încape.

În scurt timp, Isabelle a ajuns o epavă. N-a mai mâncat altceva decât bătaie. Asortată cu înghiţituri de bere. De pe 2 iulie, ea nu s-a mai putut da jos din pat, nici măcar pentru a merge la toaleta care se află pe holul imobilului. „După acel moment, nu am lovit-o pe victimă întrucât arăta urât, adică era inflamată la faţă şi aveam nevoie de ea peste două zile, să meargă cu mine la Casa de pensii”, avea să declare Moroşanu al audieri.

Realitatea a fost alta, bătăile au continuat până la amiaza zilei de 4 iulie. Moroşanu tocmai îi administrase o nouă serie de pumni şi picioare, a ieşit la un grătar în faţa blocului, a stat la taclale şi la un pahar cu un vecin, iar pe la ora 14.30 s-a întors în garsonieră. Isabelle nu mai sufla. Panicat, a sunat la 112, solicitând urgent o salvare, pentru că soţia nu mai respiră şi este inconştientă. Cei de pe ambulanţă n-au putut face altceva decât să constate decesul şi să cheme poliţia.

Împotriva tuturor probelor şi evidenţelor, asasinul nu-şi recunoaşte nici acum fapta

Încătuşat pentru a treia oară în decurs de două luni, Moroşanu a negat permanent că ar fi provocat moartea Isabellei. „Era fiinţa pe care o iubeam cel mai mult pe lume”, zice el, dând vina pe medicii care i-au dat prea multe pastile şi pe faptul că ea a refuzat să mai mănânce. Cât despre bătăile pe care i le-a administrat în acele zile de groază, el afirmă cu seninătate că „am început să o lovesc cu pumnul mâinii drepte pe concubina mea în zona inghinală, deoarece a întreţinut relaţii sexuale şi mă răzbunam, în sensul că îi loveam vaginul. Menţionez faptul că am lovit-o de trei-patru ori cu toată puterea mea. Pun aceste fapte în faţa unei crize de gelozie, deoarece în trecut nu am lovit-o”.

Magistraţii nu i-au luat în seamă poveştile, ci trecutul său infracţional. Fiind la a doua crimă (şi tot asupra unui membru al familiei), a fost condamnat la detenţie pe viaţă. Sentinţa are şi o doză de cinism în ea: „scade din durata pedepsei principale a detenţiunii pe viaţă aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive”. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei