„E foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare”

diana4

Dimensiune font:

| 24-09-2021 11:47

 * dialog cu ieșeanca Diana Mititelu, regizor la Teatrul de Stat Constanța, câștigătoare, în acest an, a Premiului UNITER pentru DEBUT

E foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare

Nu peste mult timp la Iași se va deschide cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), manifestare organizată de către Teatrul Luceafărul”. FITPTI nu este doar un festival de marcă recunoscut inclusiv pe plan internațional, ci și un spațiu de expresie pentru mulți tineri. Unul dintre invitații ediției din acest an este regizoarea Diana Mititelu, care în acest an a câștigat Premiul UNITER pentru DEBUT. Am discutat cu ieșeanca Diana Mititelu, regizor la Teatrul de Stat de la Constanța, despre tineri, despre scena care poate deveni un spațiu sigur în care oamenii pot împărtăși lucruri foarte dureroase pentru ei, și despre lucrurile care o bucură.

- 2021 a fost, până acum, un an grozav pentru tine, Diana. Premiul UNITER pentru DEBUT, un spectacol selecționat la festivaluri de anvergură - „Jocuri în curtea din spate”, de la Sibiu și în curând Iași. Cum a fost primită piesa de către public?

- Spectacolul a fost primit frumos, dar a fost și mai frumos ce a generat. Am avut câteva sesiuni de dezbateri după reprezentații, extrem de interesante, unde câteva tinere au povestit, cu foarte multă deschidere și emoție, experiențele lor și asta m-a atins foarte tare. Am văzut cum teatrul poate să devină un spațiu sigur, în care oamenii pot împărtăși lucruri foarte dureroase pentru ei și cred că asta contează cel mai mult.

- Ce te-a determinat să alegi textul?

- A fost un context mai degrabă. Producătorul spectacolului, Teatrul de Stat Constanța, își dorea un spectacol dedicat unui anumit segment de public, care să poată atrage colaborarea între instituții, între școli și teatru, și m-am gândit la textul Ednei Mazya. Un text extrem de popular, în sensul bun, cu partituri excelente pentru actori, dramaturgie interesantă, subiect puternic și incomod, care mă preocupa foarte tare.

- Unele aspecte violente din viața reală se regăsesc în piesă. Ce ar trebui făcut pentru a fi eliminate?

- WOW, e copleșitoare întrebarea. Nu știu în ce măsură pot fi eliminate. Cred că violența, agresivitatea, răul în general, fac parte din natura umană, nu știu dacă vor putea fi vreodată anihilate. Nu știu dacă există vreun buton magic de OFF pentru ele, însă mă gândesc că pot fi prevenite sau gestionate mai bine atunci când se manifestă. Probabil că soluția e în educație și dialog, în răbdare și  în curiozitatea de a-l înțelege pe celălalt. Eu cel puțin așa încerc să trăiesc.

- Vorbești despre radiografia psihicului adolescentin. Cum arată? Cât de diferită este de adolescența ta?

- Nu foarte diferită. Nesiguranțe, căutări, poftă de adrenalină, confuzie, energie am și aveam și eu. Cred ca diferențele între generații sunt chestiuni de nuanță, dar, în fond, psihologic vorbind, trecem aceleași praguri, adolescența rămânând perioada primelor  experiențe: prima țigară, primul sărut, primul mers la mare, prima dezamăgire etc. Nu mi-a fost și nici nu îmi e greu să empatizez cu tineri de 16, 17 ani.  

- Spune-mi, te rog, vin tinerii la teatru? Ce piese preferă? Și dacă nu vin, cum ar trebui atrași?

- Eu îi observ în sălile de teatru. Nu prea ai cum să îi ratezi pentru că tot timpul vin în grup.  Însă, oricum, nu mă raportez la adolescenți ca la o specie misterioasă, de neînțeles. Mă gândesc că le place ce îmi place și mie. Să vadă ceva credibil, convingător, spus, de ce nu? cu umor, racordat la prezent, care să potențeze alte căutări. Și mai cred că, dacă îți place să mergi la teatru, mergi la teatru și ai curiozitatea de a vedea și participa la tot felul de exprimări artistice, indiferent de temă sau estetică.

- Ca regizor, cum alegi piesele pe care le vei monta? Ce ți-ar plăcea să pui în scenă în mod deosebit?

- Am stat mult să mă gândesc la asta și îi admir foarte mult pe colegii mei care și-au găsit un univers sau care și-au formulat un statement artistic. Eu nu am reușit să fac asta și nici nu știu dacă o să o pot face vreodată. Alegerea textelor mele e mai degrabă impulsivă, instinctivă. Dar, dacă ar fi să găsesc un fir roșu, cred că textele care mă interesează și pe care vreau să le montez au problematici extrem de nuanțate, care tensionează relația mea cu adevărul și care mă obligă să dezvolt un pluriperspectivism pe care nu știu dacă aș fi avut răbdare să-l exploatez dacă nu mi-aș fi creat contextul ăsta cu teatrul.

- Cât de curând spectacolul pentru care ai primit Premiul UNITER se va juca la Iași, la FITPTI. Cum e să vii cu o piesă în orașul în care te-ai născut?

- Reprezentația de la Iași e ceva foarte personal pentru mine - pentru prima oară mama va vedea un spectacol de-al meu. Gândul că în sală va fi persoana cea mai importantă din viața mea, cel mai puternic și drept și frumos om din câți știu, e minunat. Plus că e foarte drăguț să particip la un festival pe care în liceu și studenție îl așteptam cu nerăbdare.

- Aș schimba registrul și aș trece în cel personal. Mă întreb ce te-a atras la teatru, la scenă? De ce ți-ai dorit să fii regizor?

- Povestea e foarte simpatică în banalitatea ei. Eram studentă la Psihologie, mă îndreptam spre un curs de statistică, așteptam la trecerea de pietoni. Îmi doream să fac teatru, dar nu aveam curaj să mă fac actriță, mi se părea prea complicat și mi-a încolțit gândul ăsta că aș putea să fiu regizor. Și am luat decizia. Cam așa am ales teatrul, a fost ceva spontan, așteptând semaforul să se facă verde.

A consemnat Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Botoşani: Comuna Cristeşti a intrat de astăzi în carantină zonală
23/10/2021 20:15

Comuna Cristeşti din judeţul Botoşani a intrat incepand de sambătă in carantină zonală, ca urmare a situaţiei epidemiologice, potrivit unui ordin semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urg ...

Creşte numărul persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19
23/10/2021 19:48

Prefectul Marian Grigoraş a informat, sambătă, că in cursul zilei de vineri in judeţul Iaşi au fost administrate 5.591 doze de vaccin, in creştere cu peste o mie faţă de ziua precedentă. Potrivit sur ...

Pericol de explozie la Bârlad
23/10/2021 09:14

Un taxi a intrat vineri intr-o conductă de gaz, in zona Obor din municipiul Barlad, pompierii asigurand măsurile PSI avand in vederea riscul producerii unei explozii. ‘Detaşamentul de pompieri Barlad ...

Situație tragică pe aeroportul din Iași. Un pacient care trebuie să fie transferat, alături de alți trei bolnavi de COVID-19, în Polonia a făcut stop cardiac pe scara avionului
22/10/2021 16:44

  Un pacient care trebuie să fie transferat, alături de alti trei bolnavi de COVID-19, in Polonia a făcut stop cardiac chiar inainte de a fi imbarcat in avion. Echipa medicală care il insotea a incepu ...

Maraton de vaccinare, la Botoșani
22/10/2021 14:45

Un maraton de vaccinare va fi organizat, in weekend, la Uvertura Mall din municipiul Botosani Serurile utilizate vor fi Pfizer, Moderna si Janssen, maine si duminică, de la orele 10.00 pană la orele 19.00, f ...

Două şoferiţe au fost rănite într-un accident rutier în municipiul reşedinţă
22/10/2021 14:27

Două şoferiţe au fost rănite intr-un accident rutier care s-a produs, vineri, intr-o intersecţie din municipiul Piatra-Neamţ. ‘Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că o condu ...

Ambulanță implicată într-un accident la Lețcani
22/10/2021 13:57

Un accident in care au fost implicate trei autoturisme s-a produs vineri la amiază in zona barierei de la Letcani. O ambulantă a fost impinsă in afara carosabilului si a fost avariată in urma impactulu ...

Şoferul unui autoturism încărcat cu ţigări de contrabandă, răsturnat după ce a fost urmărit de poliţiştii de frontieră
22/10/2021 13:45

Un autoturism in care se aflau mai multe colete cu ţigări de contrabandă a fost implicat, vineri, intr-un incident la frontieră, autovehiculul neoprind la semnalele poliţiştilor şi apoi a acroşat o auto ...

Premieră la Opera Națională Iași - „Zâna păpușilor”, un balet pentru copii
22/10/2021 13:31

Opera Natională Romană din Iasi pune in scenă o nouă premieră. Duminică, de la ora 11:00, va avea loc „Zana păpusilor”, un spectacol de balet pentru copii. Regia este semnată de Cristina Tod ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei