91286250_1281189188888138_1288831252152975360_o

Dimensiune font:

A început numărătoarea inversă pentru spitalul regional mobil de la Lețcani

| 05-04-2020 11:00

* Iașul a alocat deja 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil * consiliile județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Bacău, și 3,2 milioane de euro - Neamț * contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori

 

Consilierii județeni au aprobat astăzi alocarea a 10,3 milioane de euro pentru achiziția spitalului mobil destinat cazurilor diagnosticate cu Covid- 19. Suma reprezintă contribuția Județului Iași la realizarea acestui proiect care va fi implementat împreună cu consiliile județene din Neamț și Bacău. „În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital. Așteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a afirmat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

PNL: „Ne-am fi așteptat la mai multă transparență”

PNL consideră că inițiativa executivului Consiliului Județean, în contextul în care Iașul devine front regional în lupta împotriva răspândirii noului Coronavirus, este absolut necesară, iar implementarea acestui obiectiv trebuie realizată cu celeritate. „Apreciem reacția executivului la solicitările repetate ale grupului consilierilor județeni PNL de a aloca fonduri în direcția sistemului sanitar, insistențe manifestate încă de acum trei săptămâni. Este mandatoriu să luăm masuri pentru a ne pregăti pentru valul de îmbolnăviri estimat la finalul lunii aprilie - începutul lunii mai, cu angajamentul executivului de a face operational spitalul în maxim 30 de zile. Ne-am fi așteptat la mai multă transparență privind informarea consilierilor pe acest proiect important, din acest motiv am atras atenția asupra asigurării transparenței procedurii de achiziție publică, fie ea și accelerată. Euronest si Consiliul Județean Iași vor trebui să obțină sprijinul financiar al județelor vecine care și-au anunțat intenția de a susține realizarea spitalului, precum și toate avizele necesare pentru funcționarea lui. PNL a susținut în Consiliul Județean toate propunerile executivului privind măsurile de combatere a pandemiei, însă nu putem afirma că au fost luate în considerare proiectele noastre privind sprijinirea personalului medical și de specialitate, aflat în prima linie”, a precizat Romeo Vatră, liderul grupului consilierilor județeni PNL Iași.

Spitalul va ajunge la Iași complet echipat

Achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro - Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț. Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori.

Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.

Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.

Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile.

Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect. Daniel BACIU

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Patru ani de la moartea membrilor echipajului SMURD
03/06/2020 00:00

  La Cimitirul „Sfintii Petru şi Pavel” a avut loc ieri o ceremonie in amintirea celor patru angajati ai SMURD Iasi căzuţi in accidentul din urmă cu patru ani, cand un elicopter al ser ...

Elevii nu mai vor la şcoală!
03/06/2020 00:00

    Ieri, foarte mulţi dintre elevii ieşeni nu s-au prezentat la cursuri de teama infectării cu noul coronavirus, mai cu seamă că au apărut informaţii că la o şcoală din oraş a fost depis ...

Monument istoric, lăsat de autorităţi să se degradeze!
03/06/2020 00:00

  Liviu Brătescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, a lansat un semnal de alarmă referitor la stadiul in care se află unul din elementele de identitate ale patrimoniului cultural na ...

Zece zile de asfaltări în Mircea cel Bătrân
03/06/2020 00:00

  Începand de astăzi, 3 iunie, pană sambătă, 13 iunie, intre orele 8.00 si 18.00, echipele Citadin SA vor face reparatii, dacă vremea o va permite, pe strada Cerna, intre intersectia cu str ...

Domeniul public, zonă liberă de rable
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi continuă eforturile pentru a mentine si imbunătăti aspectul civilizat si urban al orasului. Pe langă investitiile in modernizarea infrastructurii, actiunile curen ...

Licitaţii pe Whattsapp, la Primărie!
03/06/2020 00:00

  Primăria Municipiului Iasi organizează luna aceasta mai multe licitaţii pentru inchierea locurilor de parcare in oraş (procedurile au loc utilizand aplicatia WhatsApp). Prima are loc pe 15 iunie ...

 Cel mai mare ţepar din ultimul deceniu insistă să fie pus în libertate
02/06/2020 22:14

De loc din Suceava, Traian Onofrei (acum in varstă de 59 de ani) şi-a făcut ucenicia in escrocherii in urmă cu mai bine de un deceniu, ajungand rapid mana dreaptă a reputatului ţepar Florin Pătlăgică. ...

Academia Română a donat tablete copiilor din 25 de sate vasluiene
02/06/2020 21:14

* beneficiarii au performanţe notabile la invăţătură, sunt olimpici la faze judeţene, regionale şi naţionale sau premianţi la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate ştiinţifică, tehnolo ...

Transport public ecologic și inteligent în Piatra-Neamț
02/06/2020 21:13

Proiectul „Modernizarea statiilor de asteptare pentru transport public (TP)” a intrat in implementare după ce, in luna februarie, a fost semnat contractul de proiectare si executie. Proiectul are v ...

 Bacăul pregăteşte „cel mai modern aeroport din ţară”!
02/06/2020 21:12

Consiliul Judetean Bacău investeste un milion de euro pentru exproprierea unei mari suprafete de teren din apropierea pistei de aterizare/decolare a Aeroportului „George Enescu”. Aici, se vor monta ...