„Mă atrage destinul de a deveni un așa-numit creator al frumosului”

1vilen
x - afis

Dimensiune font:

| 11-09-2021 15:42

 

Iubitorii de artă sunt așteptați la expoziția de pictură „Batic”, semnată de artistul Vilen Maftei, masterand la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Aflat la cea de-a patra expoziție, Vilen Maftei este un plastician care promite și de numele căruia cu siguranță publicul iubitor de artă va mai auzi. Am stat de vorbă cu el despre pictură, despre tot ceea ce îl inspiră și despre planurile sale.

 

- De unde a plecat ideea expoziției? De ce Batic”?

- Întotdeauna am fost atras de frumusețea și complexitatea elementelor prezente în toată creația tradițională. Încă de mic am fost expus la acest gen de artă și prin faptul că bunica mea este neoficial meșter popular, coase și brodează ii. Am copilărit mult alături de ea și era cumva firesc să-i resimt influența. În expoziție am încercat să spun o poveste, cea a originilor portului și tradițiilor populare din zona Moldovei la intersecția cu tradițiile ucrainene și rusești, a relației cu bunicii și strămoșii, a bucuriei pe care o aveau ei în transpunerea frumuseții vieții în motive florale prezente mai ales pe baticurile lor. Tot aici se poate vorbi și despre estetica acestor motive decorative pe care le-am convertit în semne plastice, păstrând autenticitatea reprezentării formale și cromatice, dar generând și o succesiune de planuri și nivele spațiale cu valențe simbolice.

- Câte tablouri vor fi expuse pe simeze? Cât ai lucrat la ele?

- Pe simeze vor fi 19 tablouri, toate diferite ca dimensiune și concepute astfel ca la nivel cromatic și compozițional să se susțină unul pe celălalt. Procesul de elaborarea a acestor tablouri a fost unul îndelungat și complicat. Am lucrat de la mijlocul lunii mai și până la sfârșitul lunii august. Dacă pentru unele persoane vara este o perioadă de concediu, pentru mine este timpul în care sunt susținut de acest anotimp frumos, prin căldură și bogăția de culoare, în așa măsură încât vreau să lucrez mult mai mult decât în decursul anului. În fiecare zi am lucrat între 14 și 17 ore; am pictat și am finisat.

- Din ce te inspiri?

- Nu aș putea spune că am o sursă sigură de inspirație, mă uit la tot ceea ce mă înconjoară pentru a înțelege cât de diferite sunt toate. De la oamenii din transportul public și îmbrăcămintea lor bogată cromatic, care uneori îmi dă idei spectaculoase pe care ulterior le transpun într-o compoziție, până la copaci și flori, cerul și muzica. Nu am doar o sursă de inspirație, ci mai multe. Pentru a fi un artist vizual bun și complex atât în gândire, cât și în propria creație trebuie să ai un bun spirit de observație și să captezi informație vizuală din tot ce te înconjoară

-  Folosești mult motivele tradiționale în tablouri. Ce te atrage la ele? De unde le preiei?

- Motivele tradiționale sunt prezente, mai mult sau mai puțin, în toate lucrările pe care le fac, le folosesc pentru că în mesajul pe care îl transmit mă regăsesc întru totul. Așa poți afla cine suntem și de unde ne tragem, ce era în trecut și ce este în prezent, de unde preluau informația vizuală strămoșii noștri, bunicii, pentru ca ulterior acestea să fie transpuse pe materiale textile și nu doar. Finețea cu care au fost create formele și simbolurile tradiționale este fenomenală. Observând forma naturală a unei flori, de exemplu, ei aveau abilitatea de a sintetiza, simplifica și abstractiza forma până în punctul în care, prin câteva linii, puteai să înțelegi ce floare este în fața ta. O altă sursă din care preiau motivele tradiționale sunt persoanele în vârstă pe care le cunosc. Pe lângă un sfat bun pe care ți-l pot da pentru viață, de la ei pot împrumuta covoare tradiționale, baticuri, țoale, lăicere, ii pe care le aplic în propria creație.

-  Ce te-a atras la pictură? De ce vrei ai vrut să fii artist?

-  În primul rând culoarea m-a atras la pictură. De mic îmi plăcea să lucrez și să mă joc în culori, fie creioane colorate, acuarelă sau guașe. Ulterior, când am început să mă inițializez și mai bine în acest domeniu am prins și mai mare drag, având în spate Școala de Arte, unde am intrat de la 5 ani, apoi Liceul „Alecsandru Plămădeală”, ambele absolvite în Chișinău. Am urmat Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, pe care am absolvit-o cu succes. Sunt masterand în anul II de studii și nu cred că mă voi opri aici pentru că sunt multe taine în artele vizuale care urmează să le descopar. De ce am vrut să fiu artist? Nu cred că aș avea un răspuns concret. Mă atrage destinul de a deveni un așa-numit „creator al frumosului”. E greu să fii artist și să faci artă, dar și mai greu este să încerci să trăiești din penel, însă niciodată nu m-am gândit să renunț la acest vis al meu, poate puțin copilăresc, de a rămâne în istoria artelor vizuale.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Expoziția poate vi văzută la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”

 

„Din recuzită, personaj principal, marasma, supusă transformării şi dislocării în timp, adusă într-o stare de repaus prin repetiţia şabloanelor vegetale întipărite pe suprafaţă, îşi păstrează ritmicitatea şi astfel, continuitatea. Prezenta serie a artistului Vilen Maftei este mai mult de o etalare a propriei personalităţi, prin ilustratele cromatice şi tinde spre o reprezentare a clipei, atât prin curgerea timpului dar şi atemporalitatea acestuia, accentul fiind pe tranzitoriu, fiindcă, umbra fiecărui obiect însufleţit stă în însăşi perenitatea existenţei”, spune Maria Bilașevschi, critic de artă .

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Detalii șocante în cazul tentativei de suicid a grefierei de la Vaslui. Ce a împins-o la acest gest
21/05/2024 10:47

Apar detalii socante in cazul grefierei din Vaslui care a incercat să isi pună capăt zilelor. Femeia ar fi dat foc mai multor dosare in biroul in care lucra, iar apoi a incercat să se spanzure. Potrivit an ...

Medvedev, furibund împotriva lui Zelenski: 'Ar trebui judecat sau lichidat!' / 'E o țintă legitimă pentru noi'
21/05/2024 10:37

Vicepresedintele Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a avut o nouă iesire surprinzătoare, foarte dură impotriva presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care spune că ar ...

Viitorul sună bine pentru tinerii din Moldova!
21/05/2024 08:39

Gura Humorului a găzduit in week-end unul dintre cele mai complexe si dinamice evenimente dedicate tinerilor din zona Moldovei, Tabăra RYLA Med+ Moldova — Rotary Youth Leadership Awards. Evenimentul, or ...

Consilierii locali, la ultima şedinţă!
21/05/2024 08:11

Unanimitate pentru toate proiectele * consilierii locali s-au intrunit luni, 20 mai, in ultima şedinţă ordinară din acest manadat, pe a cărei ordine de zi s-au aflat 26 de proiecte de hotărare * in mai p ...

Au fost depuse primele oferte pentru lucrările la Cinematograful „Tineretului”
21/05/2024 07:54

* potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane de lei * in prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţio ...

Centura Ușoară de Ocolire, blocată la Schitul Tărâța
21/05/2024 07:45

* Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune -Popricani, Rediu, Letcani, Voinesti, Ho ...

Iaşul va avea un centru regional de gimnastică artistică
21/05/2024 07:30

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iaşi 2020 şi-ar putea mări, de anul viitor, numărul de secţii, prin infiinţarea celei de gimnastică artistică. Astfel, la propunerea consilierului local Liviu Gavril, memb ...

Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de apă și de canalizare, modificat
21/05/2024 07:18

Luni,  contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă  si de canalizare incheiat intre Asociatia Regională a Serviciilor de Apă – Canal Iasi (ARSACIS) si ApaVital ...

Tragedie înainte de cununie. Ionela și George, cei doi motocicliști morți în accidentul de lângă Iași, urmau să se căsătorească
20/05/2024 20:01

Ionela si George, cei doi tineri din judetul Galati, care si-au pierdut viata in groaznicul accident rutier produs duminică, 19 mai 2024, pe drumul ce leagă Iasiul de Vaslui, trebuiau să se căsătorească i ...

Cum arde la buzunare lipsa colectării selective în România. De vină este toată lumea, iar penalitățile sunt uriașe
20/05/2024 19:36

Indiferenta si slaba gestionare a deseurilor costă scump. Romania este repetentă la colectarea selectivă a deseurilor, din perspectiva normelor europene, mai ales in mediul rural. Neindeplinirea cerintelor U ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei