„Vreau să prind lumina perfectă pentru a oferi și altora ceea ce simt”

1 oana daian
1interviu oana daian

Dimensiune font:

| 21-08-2023 07:15

 Dialog cu Oana Dăian, PR la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și un artist fotograf foarte talentat, care a adus la Iași Gold Winner la European Photography Awards

În spatele rochiei elegante și a tonului asigurat cu care vorbește Oana Dăian, cunoscută ieșenilor ca PR al Teatrului Național „Vasile Alecandri”, vibrează pasiunea nu doar pentru scenă, ci și pentru o  artă profundă și intimă, care a fascinat lumea întreagă: fotografia. Oana Dăian nu s-a mulțumit doar să transmită poveștile altora, ci a ales să creeze propriile sale povești, capturând în imagini momentele trecătoare ale vieții. A îmbrățișat lumea prin lentila aparatului foto, surprinzând emoții, locuri și oameni într-o lumină nouă, inedită. Fiecare fotografie pe care a realizat-o este un poem vizual, o invitație la reflecție și contemplare.

Premiile internaționale pe care le-a câștigat sunt o recunoaștere a talentului, dar și a sufletului său de artist. Oana Dăian ne reamintește că arta nu cunoaște bariere și că, indiferent de mijloacele de expresie alese, esența rămâne aceeași - pasiunea și iubirea pentru frumos. Alături de ea, suntem martori ai lumii văzute prin obiectiv, o lume în care ne-a însoțit din nou într-o călătorie emoționantă.

- Încă trei premii, o nouă recunoaștere a talentului. Aur la un prestigios concurs și bronz la o competiție la fel de importantă. Despre ce a fost vorba?

- Primul câștigat a fost Bronz Winner la concursul Prix de la Photographie Paris, categoria Fine Art/Still Life. Aceeași fotografie a primit Gold Winner la European Photography Awards, la aceeași secțiune, alături de o altă lucrare, care a luat acest premiu la categoria Fine Art/Open Theme. Nu mai participasem de ceva timp la concursuri și m-au tras de mânecă prietenii. Am ales câteva fotografii la care țin mult și le-am trimis. A fost o surpriză plăcută, mai ales că au venit în preajma Zilei Mondiale a Fotografiei (19 august – n.r.).

- De ce te-ai oprit asupra acestor lucrări? Ce semnifică pentru tine?

- Le-am ales pentru că poate am început să simt potențialul unei imagini, dar în primul rând pentru că m-au bucurat. De fapt, tot ce e legat de fotografie este echivalentul unei bucurii profunde, e o vibrație aparte care schimbă realitatea. Această stare începe din momentul în care iau aparatul în mână, apoi trece cu aceeași intensitate prin selecția imaginilor, editarea lor, ajungând până la expunerea acestora în mediul online, în expoziții sau pe masa unui juriu care nu mă cunoaște.

- Nu este primul premiu internațional, nu sunt primele aplauze primite peste hotare. Câte au fost până acum? Și ce au atras?

- Nu pot să spun că sunt extraordinar de multe, dar s-au adunat câteva în acești ani, de la mențiuni până la locul întâi în competiții. Cu ceva timp în urmă am lansat un site cu o structură simplă, dar în care am reușit să organizez oarecum o parte din fotografii și să ofer o cronologie a premiilor și expozițiilor (www.oanadaian.com). În curând, voi mai participa la o expoziție care va avea loc între 5 și 30 septembrie. Voi expune o lucrare într-o galerie din Glasgow, alături de alți artiști fotografi.

- La dialogul nostru anterior te întrebam când vom asista la prima ta expoziție personală, iar răspunsul a fost – „Când voi mai crește. Ei bine, primul vernisaj propriu a avut loc în urmă cu o jumătate de an, deci ai mai crescut, nu? Și până unde vrei să crești? Când ne vom bucura de a doua ta personală?

 - Cresc la braț cu această bucurie despre care am vorbit. Dacă ea se vă desprinde de brațul meu, atunci… Nu mă gândesc încă la a doua expoziție. Nici la prima nu m-am gândit, m-au prins în acel proiect oameni care au crezut în mine și m-au convins să fac acest pas. Și nu am regretat, chiar a fost o experiență frumoasă. Acum vreau doar să găsesc timp pentru fotografie, să am inspirație, să prind lumina perfectă pentru a oferi și altora ceea ce simt.

-  Spuneați mai demult că visați la un proiect fotografic, o colaborare cu mai mulți fotografi din Iași pe tema pădurilor și a Deltei Moldovei. „Îmi doresc mult să promovez frumusețea acestor locuri, este modul meu prin care îi susțin pe cei care luptă să le protejeze”, era visul acelui moment. În ce stadiu sunteți acum?

- (zâmbește) În stadiul de vis. Care poate fi și al altcuiva capabil să organizeze mai bine decât mine acest proiect ce ar include expoziții, proiecții, o revistă online și multe altele. Totul este posibil, mai ales că Iașul are mulți fotografi talentați. Există un clopoțel pentru fiecare vis. Când îi auzim clinchetul, atunci știm că i-a venit timpul să devină realitate.

- Cum sunt văzuți peste hotare artiștii fotografi din România? Ce le place străinilor cel mai mult la arta noastră? Dar dvs la arta colegilor tăi?

-  Am remarcat cu sinceră mândrie că premiile mari sunt luate deseori de artiști români. Mi se întâmplă să le recunosc proveniența fără să mă uit la nume. Se simte acea puternică bătaie de inimă în plus care ne dă nouă, celor de pe aici, un ritm propriu de a simți și a trăi; o nostalgie caldă, crescută între munți, mare, deltă și fluviu. Un sentiment care place și care, de bună seamă, nu trece neobservat.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei