Bugetul e gata. Viceprimarul lipsește!

1buget

Dimensiune font:

| 02-02-2024 08:52

Primarul Chirica are convingerea că, la următoarea şedinţă, consilierii locali vor vota atât proiectul de buget pentru anul 2024, cât şi noul viceprimar. În mape, consilierii locali vor găsi din nou numele lui Răzvan Timofciuc. El va fi propus pentru a treia oară ca viceprimar al municipiului Iași.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus, joi, că al doilea viceprimar va fi instalat în aceeaşi şedinţă, „ca să nu mai chinuim, să spunem, consilierii locali, şi în felul acesta ne asigurăm o majoritate confortabilă până la sfârşitul actualei legislaturi”. „Că vor fi alegeri în iunie, septembrie, între iunie şi septembrie, o să vedem. Dar mesajul este foarte clar, alegerile sunt comasate. Eu sper să fie Răzvan Timofciuc. Eu l-am văzut destul de implicat în proiecte. O să aibă ocazia să le urmărească. Eu nu am pus nicio oprelişte la niciun viceprimar să-şi ducă gândurile la bun sfârşit. Depinde de el cât de tenace va fi, şi de consecvent faţă de proiectele pe care şi le-a propus. Dar e un proiect bun, şi-l susţin”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul-șef nu crede că vor fi impedimente nici în votarea bugetului, nici în votarea celui de-al doilea viceprimar. „Scena politică s-a tranşat, să spunem. Este Partidul Social Democrat, partenerul nostru la guvernare, care va face în continuare opoziţie pentru că îşi doreşte şi Primăria şi Consiliul Judeţean, şi Bruxelles-ul, şi toate celelalte instituţii publice care sunt pe planetă. Este USR-ul, dar el s-a divizat în tot felul de grupuri, grupuleţe, doamna Cosette, contracandidata mea, a trecut cu curaj la CURAJ, şi a abandonat barca USR, de altfel o istorie acest partid. Să vedem ce ne va mai oferi scena politică în 2024. E posibil să mai avem şi alte formaţiuni strălucitoare”, a spus primarul Chirica.

2.000 de propuneri pentru cheltuirea bugetului       

În ceea ce priveşte proiectul de buget pentru anul 2024, edilul a afirmat că este mai mare decât cel de anul trecut, deşi cheltuielile de funcţionare au crescut. Nu a omis importanţa banilor europeni pentru a susţine programele de investiţii, cum ar fi cele privind mijloacele de transport în comun.

De la supunerea dezbaterii publice a proiectului bugetului local pentru 2024, la centrele de cartier au fost primite circa 2.000 de propuneri din partea ieşenilor, din care 1.113 se referă la diverse intervenţii de reparaţii sau modernizare, iar 822 la investiţii noi. „Multe dintre ele sunt oarecum recurente. Doresc modernizare de stradă, doresc loc de joacă pentru copii. Inedit, doresc şi o mai fermă aplicare a legii, aplicarea de amenzi în cazul celor care nu curăţă din urma căţeilor, amenzi pentru cei care calcă pe spaţiile verzi, amenzi pentru cei aruncă gunoaie pe jos, ni se solicită să fim mai duri, mai exigenţi. Vor să vadă cât mai multă poliţie şi cât mai multă ordine în spaţiul public”, a spus Mihai Chirica.

Dezbaterea publică privind bugetul Iaşului pentru anul 2024 continuă. La dispoziţia cetăţenilor cu iniţiativă sunt mai multe modalităţi pentru a trimite Primăriei idei pentru modul în care să fie cheltuiţi banii de la bugetul local.

Acest lucru este posibil prin completarea formularelor în format fizic, formulare disponibile la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni şi la centrele de cartier ale municipalităţii. În acest an au fost realizate pliante diferite pentru o adresabilitate mai precisă a proiectelor comunităţii.

Proiectul cu cei mai mulţi bani la bugetul local

Cu toate acestea, proiectul de buget propus spre dezbaterea publică, care va fi supus votului plenului Consiliului Local, prevede o alocare bugetară de jumătate de miliard de euro. Cea mai mare de până acum.

Pentru municipalitate, prioritare rămân fondurile europene, care, în ultimii ani, s-au dovedit a fi motorul dezvoltării Iaşului, în special cele alocate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. O parte foarte importantă a acestor rezultate s-au concretizat în ultimii trei ani, mai ales în anul care tocmai s-a încheiat.

 

Am reuşit să consolidăm bugetul la o valoare mai mare decât cea de anul trecut. Dar nu acesta a fost scopul. Scopul a fost ca tot ceea ce trecem la venituri să fie sustenabile şi realizabil până la sfârşitul anului 2024. Este un buget bazat pe dezvoltare, pentru că are o cifră substanţială pe proiectele propuse spre dezvoltare, de peste 180 de milioane de euro, şi asigură finanţarea pentru toate serviciile publice pe care le gestionăm, inclusiv cu piatra de moară, termoficarea, pe care o vom duce până reuşim să o concesionăm”, spune primarul Mihai Chirica.

 

În accepţiunea primarului, proiectul de buget propus pentru 2024 este unul realist, nu făcut din condei. „Este un buget realist, nu am introdus sume din creion. De altfel, bugetele ultimilor ani au fost realiste şi le-am crescut pe măsură ce am găsit şi sursă de venituri. E un buget care prioritizează în continuare cerinţele oraşului. Sunt peste 120 de străzi aflate în diferite faze de progres. Sigur, rămân prioritare proiectele europene, PNRR-ul în special. Pe partea de şcoli suntem oraşul cu cel mai mare pachet de lucrări în şcoli, în toată infrastructura şcolară, plecând de la creşe, grădiniţe şi până la nivel de liceu şi colegiu. Sunt trei bazine de înot pentru şcolari şi le vom duce la bun sfârşit în acest an. Vom finaliza în acest an cele cinci săli de sport. Parcurile de joacă pentru copii sunt o prioritate pentru anul în curs. Şi traficul", a devoalat  primarul.

Proiectul de buget pe acest an îşi propune să se concentreze şi pe adoptarea unor măsuri care să fluidizeze traficul, investiţii în şcoli, grădiniţe, spaţii de joacă şi spitale.

O prioritate a Primăriei va fi finalizarea proiectelor derulate prin POR 2014 - 2020 şi care vor fi încheiate cu finanţare prin POR 2021 – 2027, cum e modernizarea campusului Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi", reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr.13, sistemul alternativ de mobilitate urbană Iaşi VeloCity, zona de agrement C. A. Rosetti, eficientizarea energetică a Spitalului de Recuperare sau Centrul din Cicoarei. 

 Prin PNRR se vor cumpăra 18 tramvaie în valoare de 211 milioane lei. Alţi 71 milioane de lei se vor cheltui pentru cumpărarea a 25 de autobuze electrice, 25 de staţii de încărcare rapidă şi 8 staţii de încărcare lentă.

Prin PNRR se vor derula şi proiecte de reabilitare termică şi eficientizare energetică în 14  unităţi şcolare ce însumează 21 de corpuri de clădire, şi se vor extinderea alte două unităţi de învăţământ preuniversitar, una dintre ele fiind Şcoala Veronica Micle, cealaltă Şcoala Nicolae Iorga.

Tot prin PNRR se vor face investiţii şi în blocuri de locuinţe, dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale în 63 de şcoli şi licee, cât şi pentru modernizarea Spitalului „Dr. C. Parhon” şi continuarea modernizării sistemului de colectare separată a deşeurilor.

Cum se împarte bugetul

Proiectul de bugetul pentru anul 2024 este estimat la circa 529 milioane euro. Suma este mult mai mare în comparaţie cu cel din 2023, care a fost de circa 446 de milioane de euro.

Din total, bugetul local reprezintă circa 356 milioane euro, iar bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii este de circa 115 milioane euro.

Bugetul local cuprinde o secţiune de funcţionare de peste 1 miliard de lei, pentru dezvoltare de mai mult de 746 milioane de lei, la care se adaugă 123 milioane de lei din împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia şi modernizarea Cinematografului Dacia, şi bugetul creditelor interne de 159 milioane de lei.

În ceea ce priveşte investiţiile, municipalitatea va cheltui în continuare peste 145 milioane de lei, 20 de milioane de lei în învăţământ şi în spitale aproape 12 milioane de lei.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Turiștii care vizitează Iașul, dornici să-și prelungească durata șederii
27/04/2024 08:12

Sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare din judetul Iasi au inregistrat o scǎdere cu 3,4% in luna februarie, iar innoptările o creştere cu 1,8%. fată de aceeasi lună a anului t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei