Canicula trimite cardiacii la Urgențe

Inima-sanatoasa-sfaturi-cardiaci

Dimensiune font:

| 04-07-2022 12:58

 Temperaturile ridicate sunt printre cei mai mari duşmani ai persoanelor diagnosticate cu afecţiuni cardiace, mai ales cei cu hipertensiune arterială. Asta pentru că organismul hipertensivilor este mai solicitat în perioadele caniculare şi trebuie să facă faţă temperaturilor ridicate. De aceea este nevoie ca aceste persoane să ia măsuri de protecţie. 

 
Dar în zilele cu temperaturi crescute, cum este în această perioadă, creşterea temperaturii arteriale poate apare nu doar la hipertensivi ci şi la persoanele care nu au un astfel de istoric medical. 

“Este foarte important ca în această perioadă  de caniculă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, mai ales în orele de vârf, să fie foarte atente persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, persoanele hipertensive, cele care au avut evenimente cardiovasculare, persoane cu tulburări de ritm, cele care urmează medicaţie antihipertensivă. Prin vasodilataţia care este declanşată de caniculă poate influenţa atât tensiunea arterială şi poate produce oscilaţii tensionale. Pot apare scăderi ale tensiunii, caz în care trebuie reglată medicaţia, sau, dimpotrivă, pot apare pusee hipertensive”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi. 
 
Semnele care indică faptul că tensiunea este în creştere sunt ameţelile, palpitaţiile, durerile de cap, mai ales în zona cefei, greaţa. Dacă apar astfel de simptome este important să cereţi de urgenţă ajutor medical. 
 
“În perioada caniculei este foarte important ca persoanele cu hipertensiune arterială să urmeze tratamentul prescris de medic, iar în cazul în care se înregistrează creşteri semnificative este nevoie să fie contactat medicul de familie sau medicul cardiolog”, a spus dr. Florin Mitu.  
 
Vârstnicii, mai ales cei trecuţi de 65 de ani, au un grad crescut de a face complicaţii din cauza hipertensiunii. De aceea trebuie să evite expunerea la soare, astfel încât inima să nu fie nevoită să facă eforturi suplimentare, astfel încât să facă faţă temperaturilor caniculare. 
 
“Persoanele vârstnice trebuie să fie foarte atente pentru că există modificări evidente de reglare a hipertensiunii arteriale şi pot apare frecvent hipotensiuni ortostatice mai ales la aceste temperaturi ridicate. Este important ca persoanele care au diferite comorbidităţi, mă refer la persoanele cu obezitate, cu probleme pulmonare asociate celor cardiovasculare sau persoanele cu afecţiuni oncologice. Toate aceste afecţiuni sunt afecţiuni cu risc ce pot aduce modificări la aparatul cardiovascular pe fondul creşterii temperaturilor”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu. 
 
Renumitul medic recomandă ca în această perioadă să purtăm încălţăminte lejeră, care să permită piciorului să respire, astfel încât să nu fie afectată în niciun fel circulaţia sângelui. De asemenea, este impotant să îmbrăcăm haine din materiale uşoare, cum sunt bumbacul sau inul, deschise la culoare. La fel de important este ca de fiecare dată când ieşim din casă, mai ales când stăm în soare, să avem capul acoperit cu o şapcă sau o pălărie. 
 
În zilele caniculare, indiferent de vârstă şi dacă avem sau nu afecţiuni cardiace sau hipertensive, este importantă hidratarea. Medicii recomandă să bem zilnic între 8 şi 12 pahare cu apă, echivalentul a 2-3 litri de apă, pentru a nu ne deshidrata. Trebuie evitate sucurile dulci, acidulate, băuturile care conţin cafeină şi cele alcoolice, băuturile energizante, pentru că şi ele duc la deshidratarea organismului. 
 
“Una dintre consecinţele expunerii la temperaturile ridicate este deshidratarea, care agravează  starea cardiacilor. Atunci când sunt temperaturi mari organismul elimină exesul de căldură prin transpiraţie. În cazul în care cantitatea de apă pierdută nu poate fi compensată printr-o hidratare corespunzătoare atunci se instalează deshidratarea”, a spus prof.univ.dr. Florin Mitu. 
 
Şi consumul de alimentele sărate sau cu un conţinut mare de grăsime trebuie evitat în această perioadă caniculară. Însă sunt indicate fructele, legumele, supele. 
 
În cazul în care trebuie să ieşiţi din casă este important să evitaţi să faceţi acest lucru între orele 11 şi 16, pentru că în această perioadă se înregistrează temperaturi foarte mari. Dacă vă aflaţi în aer liber trebuie să mergeţi pe la umbră, să faceţi pauze regulate, iar atunci când vă este foarte cald să intraţi în spaţii comerciale care sunt dotate cu instalaţii de aer condiţionat. 
 
Chiar dacă rămâneţi acasă nu trebuie să faceţi eforturi mari care să solicite activitatea cardiacă. Este important să ţineţi geamurile închise pe tot parcursul zilei, să fie acoperite cu o jaluzea sau draperie, iar temperatura ambientală să fie setată în jurul valorii de 22 grade Celsius. Seara, încăperile trebuie aerisite bine, în special camera în care dormiţi. 

 Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Coadă la pește!
26/04/2024 15:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Pescării închise de autorități, în Iași
26/04/2024 15:27

Mizerie ascunsă sub ghiveci, gresie spartă si pătată de cateva zile…sunt doar cateva dintre problemele găsite de inspectorii de la Directia Sanitară Veterinară din Iasi veniti in control in pescă ...

CJ Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune
26/04/2024 13:26

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Sute de cupluri care aniversează „nunta de aur” vor fi premiate, la Iași
26/04/2024 09:50

650 de cupluri care sărbătoresc in acest an 50 de ani de la căsătorie vor fi premiate de către Primăria Municipiului Iasi in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc pe 12 mai, in Parcul Expozitiei ...

Biletele de călătorie CTP vor fi înlocuite cu carduri
26/04/2024 09:45

* in prima etapă vor fi tipărite aproximativ 50.000 de carduri electronice * acestea vor putea fi incărcate prin intermediul aplicatiei mobile a CTP Iasi, precum si de la automatele de bilete si punctele de ...

La Iași va funcționa un centru regional pentru tratarea infertilității
26/04/2024 09:06

* acesta va oferi servicii medicale si consiliere psihologică pentru cuplurile din toate judetele Moldovei, care pană acum nu au putut avea copii, urmand să fie deservit de cei mai buni specialisti in domeni ...

„Mama din spatele copilului cu autism”, experiment inedit desfășurat printre ieşeni
26/04/2024 09:00

* timp de 11 ore, echipa asociatiei „Zbor de fluturi”, impreună cu terapeuti, voluntari si colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experientă unică, mai exact să fie martori la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
26/04/2024 07:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Carnea de miel, la 35 lei/kg în piețele ieșene
26/04/2024 06:59

* dacă producătorii solicitau, initial, 50 de lei pe kilogram, acestia au scăzut rapid pretul, in lipsa cererii * a doua zi, carnea se vindea deja cu 40 de lei pe kilogram, iar in prezent, in Piata Alexandru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei