Criză de oxigen în spitale

1oxigen
1oxigen2

Dimensiune font:

| 31-10-2021 22:07

Se acutizează criza de oxigen din spitalele din Iaşi. La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva”, dar şi la secţia exterioară modulară de la Leţcani oxigenul administrat pacienţilor ajungea în cursul zilei de duminică doar pentru încă doar două ore. În urma semnalului de alarmă tras de managerul spitalului, ceilalţi colegi şi manageri s-au mobilizat pentru a rezolva această criză. 

La Infecțioase sunt trataţi 210 pacienţi COVID-19 cu forme medii spre severe şi 65 de pacienţi în stare gravă, aflați în terapie intensivă. Am semnalat aceste neajunsuri. După calculele noastre, în câteva ore se epuizează stocul de oxigen. Marea majoritate a pacienţilor, în peste 95% dintre cazuri, sunt pacienţi care au nevoie de oxigenoterapie. Până în momentul de faţă nu am avut întreruperi în ceea ce priveşte oxigenoterapia. Avem nevoie de oxigen. Stocatoarele sunt şi ele aproape spre final. La Leţcani avem unul de 10.000 de litri, iar în curtea Spitalului de Boli Infecţioase avem o unitate mobilă de terapie intensivă deservită de două stocatoare de câte 1.000 de litri de oxigen, care trebuie reumplute. Am făcut o comandă de aproape de 900 de butelii de oxigen, au fost confirmate 170. Este total insuficient, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

În cazul în care spitalul rămâne fără oxigen medicinal se va trece pe oxigen medicinal tehnic, fapt care pune în dificultate medicii specialişti. În şcoala de medicină am fost instruit să administrez oxigen medicinal. Nu ştiu prea multe date despre oxigenul tehnic, a spus dr Roşu. 

O şansă de salvare ar putea veni de la spitalele din Iaşi sau din judeţele limitrofe. Nu am avut până acum întreruperi în ceea ce înseamnă aprovizionarea cu oxigen. Nu vrem să avem aceste întreruperi. Deja purtăm discuţii şi cu alte instituţii medicale, astfel încât să împrumutăm de la o instituţie medicală către cealaltă, pentru a depăşi de la o oră la alta această etapă. Pacienţii noştri trebuie să primească îngrijiri medicale demne de un spital universitar. Oxigenoterapia face parte din îngrijirea pacienţilor COVID-19. Avem capacitatea să îngrijim pacienţii la noi în ţară. Avem nevoie de oxigen, avem nevoie de medicamente pentru a trata pacienţii, iar noi, ca personal medical, trebuie să discutăm cu pacienţii şi să-i tratăm, a declarat dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Cel mai groaznic scenariu prin care poate trece un medic

Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, Radu Crişan Dabija, spune că lipsa oxigenului din spitale este cel mai groaznic scenariu prin care poate trece un medic. Să nu ai suficiente butelii înseamnă să nu poţi asigura presiunea în cele două spitale: Pneumoftiziologie şi Infecţioase. Va trebuie să ducem pacienţii gravi în alte părţi. Problema este unde. Nici nu vreau să mă gândesc. Este cel mai negru scenariu. Cum să asiguri oxigenoterapia doar cu echipamentele astea îmbunătăţite care fac şi aşa cu greu faţă. Nu ştiu până unde putem întinde acest elastic destul de fin care înseamnă cadrele medicale şi echipamentele pe care le deservesc. Chiar nu ştiu cât şi până când le putem întinde. Suntem obosiţi, tracasaţi. Stăm cu frică de fiecare dată. Tremur de fiecare dată când aud că furnizorul nu ne-a dat suficiente butelii. Dincolo de toate astea suntem înjuraţi, suntem făcuţi în toate felurile. E ca şi cum, într-un fel sau altul, e vina noastră. Am făcut tot ceea ce e omeneşte posibil şi ne dăm toată silinţa în continuare, spune dr Radu Crişan Dabija. 

Criza oxigenului din spitale este datorată numărului tot mai mare de pacienţi COVID-19 aflaţi în stare gravă care necesită oxigenoterapie, dar şi faptului că există doar trei firme care livrează oxigen spitalelor din toată ţara. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne. Una dintre soluţii este folosirea oxigenului care se folosea până acum 5 ani fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică, de 99% este de 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi se poate folosi. S-a dat circulare la toţi să-l folosească dacă au probleme cu oxigenul, a spus Raed Arafat. 

Spitalele din Moldova, solidare

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi spune că situaţia prin care a trecut duminică Spitalul de Boli Infecţioase nu este singulară. Încă de săptămâna trecută au apărut disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii  aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor. O soluţie propusă este cea a concentratoarelor de oxigen. "Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluţii pentru această criză extrem de gravă. Pentru a diminua riscul apariţiei  unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, CNCCI a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen cu o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual şi în condiţiile apariţiei unor situaţii urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluţie viabilă", spun cei de la DSP Iaşi. 

Ca urmare a apleului lansat public de managerul Spitalului de Boli Infecţioase spre Iaşi au fost trimise 5 butelii cu oxigen de la Spitalul Municipal Roman. Alte 76 de tuburi de oxigen au fost trimise de la Spitalul din Galaţi. Sucevenii au răspuns şi ei apelului cu 50 de butelii, sub formă de împrumut. Cei de la Maternitatea Cuza Vodă au anunţat că pot ajuta şi ei cu producerea zilnică a câte 12 tuburi de oxigen. 

 

Pentru luni, avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic, spun cei de la DSP.

 

Cei de la DSP spun că atât la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, cât la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie folosesc aceeaşi sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate, mai spune DSP Iaşi. 

Concentratoarele cu oxigen la domiciliul pacienţilor COVID-19 care au forme medii ale infecţiei sunt folosite cu succes la Târgu Mureş. Cu ajutorul acestor aparate sunt ajutaţi pacienţii COVID să îşi primească gratuit terapia cu oxigen de cei de la un serviciu medical particular. O parte din cele 21 de concentratoare de care dispune acest serviciu au fost achiziţionate în cursul anului trecut cu ajutorul donaţiilor făcute de comunitatea locală. Exemplul ar putea fi urmat şi de ieşeni pentru a ajuta astfel spitalele. Laura RADU, Oana POPA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Turiștii care vizitează Iașul, dornici să-și prelungească durata șederii
27/04/2024 08:12

Sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare din judetul Iasi au inregistrat o scǎdere cu 3,4% in luna februarie, iar innoptările o creştere cu 1,8%. fată de aceeasi lună a anului t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei