1palas 2
1palas1

Dimensiune font:

Dezbateri record la Primăria Iaşi

| 11-12-2019 00:00

Discuţiile asupra extinderii Palas-ului în zona Sf. Andrei au durat şapte ore * au fost formulat păreri pro şi contra, însă lucrul cel mai important îl constituie faptul că o mahala a Iaşului va fi transformată într-o zonă cu puternic impact economic

La Primăria Municipiului Iaşi, s-a desfăşurat, ieri, cea de-a doua dezbatere publică, privind extinderea proiectului investiţional Palas. Pe durata a şapte ore, au fost purtate discuţii vizând posibilitatea construirii unui imobil de 26 de etaje, pe strada Sfântul Andrei, acesta fiind de altfel unul din punctele contestate ale proiectului. Astfel, profesorul universitar Laurenţiu Rădvan, cadru didactic la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iniţiator al unei scrisori de protest împotriva proiectului investiţional, a precizat că respectivul imobil va depăşi cu 30 – 40 de metri, nivelul cornişei pe care sunt situate biserica Trei Ierarhi, Catedrala Romano-Catolică şi Palatul Culturii. În replică, arhitectul Bogdan Bogoescu a precizat că singura posibilitate de extindere a proiectului Palas, va fi între strada Palat şi Splai Bahlui, iar proiectul prezentat ieri propune o sistematizare a zonei de jos a municipiului Iaşi.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a afirmat că toate punctele de vedere exprimate sunt importante și că vor fi studiate de reprezentanții municipalității, ca și de cei ai dezvoltatorului. De altfel, dezbaterea a fost transmisă în direct pe canalul de Facebook, respectiv de Youtube ale Primăriei, înregistrările fiind disponibile în orice moment pentru persoanele interesate. Am dorit ca această dezbatere să se desfășoare într-o manieră cât de poate de liberă și de argumentată. Este a doua mare dezbatere publică pe aceste proiecte care vizează destinele orașului nostru. Mulțumesc sincer tuturor celor care au venit și au expus un punct de vedere. Ca și în cazul acestei extinderi, cred că ar trebui să existe un regulament prin care toate elementele viitoare de impact evident și pe termen lung în zona centrală, dar mai ales în zona protejată, să facă obiectul unor studii de soluții arhitecturale, astfel încât să putem fi convinși că am ales pentru generația noastră soluția cea mai corectă, pentru a putea lăsa generației de mâine ceva ce poate fi judecat, pus în pagina de istorie a vremurilor pe care le trăim și care poate rămâne ca amprentă a generației noastre. Nu putem doar să ne bucurăm de ceea ce am moștenit. Avem obligația să lăsăm ceva palpabil și care să fie reprezentativ pentru generația noastră, dar care să nu distrugă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Investiţia din sf. Andrei îşi propune o reconversie urbanistiscă a unei părţi importante din zona centrală a Iaşului, care cuprinde terenuri şi clădiri nevalorificate şi în degradare. Sf. Andrei, deşi este în vecinătatea punctului zero al oraşului, aduce mai degrabă a cartier periferic neîngrijit: zona are o infrastructură subdimensionată şi ineficientă, o imagine urbană destructurată, suprapuneri, cel puţin nepotrivite, pe imaginea principală a monumentelor şi arhitecturi şi activităţi care sunt dintre cele mai neconvenţionale pentru această zonă, (covoraşe profesionale, ateliere auto, depozite etc.). Ori materializarea unei investiţii de amploare în această zonă, la fel ca ansamblul Palas, ar urma să dezvolte economic şi social întreg arealul. În locul construcţiilor improprii vor fi ridicate spaţii de birouri, care vor atrage noi companii şi vor crea mii de locuri de muncă, infrastructura va beneficia de investiţii care vor contribui la fluidizarea traficului şi creşterea mobilităţii şi conectivităţii zonei, iar parcurile vor suplimenta suprafaţa verde şi vor extinde centrul oraşului. Astfel, revitalizarea zonei Sf. Andrei va determina ca această zonă să devină atractivă pentru ieşeni şi investitori şi o va transforma într-un spaţiu urban central, dar va beneficia şi de un imbold economic important. Conform datelor oficiale oferite de reprezentanţii proiectului Palas, investiţia se va ridica la peste 200 de milioane de euro, în proiect fiind angrenate zece bănci şi existând posibilitatea înfiinţării altor 6 mii de locuri de muncă.

Iulius renunţă la turnul din Sf. Lazăr

În altă ordine de idei, compania Iulius Group, iniţiatoare a proiectului Palas, a anunţat în urma primei dezbateri publice, că renunţă la construirea imobilului de pe strada Sfântul Lazăr, din apropierea Teatrului Luceafărul şi că va demola actuala clădire care adăposteşte sediul E.ON în vederea reînfiinţării esplanadei care uneşte Teatrul Luceafărul de Palatul Culturii.

Arhitectul Bogdan Bogoescu, reprezentat al proiectului Palas, a declarat că soluţia a fost adoptată în urma analizării punctelor de vedere exprimate de societatea civilă, dar şi de cele peste 400 de familii din zona blocurilor K1-K7. Lucian STATE

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor  Fapte Pentru Iași: Spitalul Regional de Urgențe întră în linie dreaptă
27/05/2020 12:14

 Fapte Pentru Iasi: Spitalul Regional de Urgente intră in linie dreaptă   Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anuntat că Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a lansat lic ...

Tânără din Iași, încătușată pentru șantaj!
27/05/2020 11:58

O tanără in varstă de 26 de ani, din municipiul Iasi, va fi prezentată astăzi, cu propuneri legale, Parchetului de pe langă Judecătoria Iaşi, după ce a fost retinută, aseară, pentru 24 de ore, sub ac ...

Maricel Popa șeful CJ Iași Spitalul mobil a intrat în România și se îndreaptă spre Iași!
27/05/2020 11:16

 ”Cu putin timp in urmă primele tiruri care transportă componentele si echipamentele medicale ale spitalului mobil modular au intrat in Romania, prin punctul vamal de trecere de la Giurgiu”, ...

Terapia cu plasmă de convalescent ar putea debuta, astăzi, la Iaşi
27/05/2020 00:11

* deşi s-au prezentat pentru donare foarte mulţi pacienţi COVID-19 vindecaţi, doar de la trei persoane s-a putut recolta plasmă umană * CRTS Iaşi a recoltat, in total, un litru de plasmă, care va putea ...

O firmă din trei şi-a trimis angajaţii în şomaj tehnic!
27/05/2020 00:00

  În perioada 1-16 mai a fost efectuată o cercetare in randul a 200 de firme, din Iasi si nu numai, pentru a evalua impactul epidemiei COVID-19 si al măsurilor de contracarare a acesteia la ni ...

Profesorilor şi elevilor li se va lua temperatura la intrarea în şcoli
27/05/2020 00:00

  Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de vineri, 29 mai, a fost completată cu un proiect de hotărare care vizează achiziţia de termometre pentru unităţile de invăţamant. Mai precis, P ...

Incendiu de proporţii la un depozit de textile din Tătăraşi
27/05/2020 00:00

  Ieri, 26 mai, in jurul orei 17.30, un incendiu puternic a izbucnit la un depozit de materiale textile din stradela Vantu nr. 3 - 5, apartinand SC Timtex Company SRL. Focul s-a extins si la cateva ca ...

Amendată cu 500 deoarece nu purta mască în autobuz
27/05/2020 00:00

  Politistii locali si angajatii Companiei de Transport Public (CTP) Iasi anuntă că au intensificat controalele in mijloacele de transport după ce multi ieseni incalcă măsurile de protectie si nu ...

Primăria prelungeşte facilităţile fiscale şi pe perioada stării de alertă
27/05/2020 00:00

  Consilierii locali se vor reuni, la sfarşitul acestei săptămani, intr-o nouă şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi figurează un proiect vizand  prelungirea măsurilor economice, luate la ...

Siguranța și sănătatea călătorilor, prioritatea CTP Iași
27/05/2020 00:00

  Peste 30.000 de ore de muncă pentru dezinfectia continuă a mai mult de 200 de mijloace de transport public si aproximativ 5,5 tone de substante profesionale folosite pentru igienizarea tuturor veh ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!