Discursuri politice, concerte, ceai și poale-n brâu, la sărbătoarea Unirii Principatelor

1unirea

Dimensiune font:

| 22-01-2024 09:45

Cei 165 ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române vor fi sărbătoriţi pe 24 Ianuarie, în Piaţa Unirii din Iași. Aşa cum ne-au obişnuit, reprezentanții Primăriei, ai Prefecturii și cei de la Brigada 13 Mecanizată vor organiza o ceremonie militară. Nu va lipsi nici slujba religioasă. În peisaj îşi vor face apariţia politicienii locali, dar şi cei „de la centru”.

Sunt aşteptaţi să vină la Iași, pe 24 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. În Piaţa Unirii, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza vor fi nu doar discursuri politice, ci şi concerte, plăcinte şi ceai. „Invităm toţi ieşenii, într-o zi plină de semnificaţie şi istorie, la o serie de manifestări pregătite pentru a marca aşa cum se cuvine Ziua Unirii Principatelor Române. Se împlinesc 165 de ani de la înfăptuirea unirii şi ne dorim să sărbătorim împreună acest moment deosebit de important pentru Iaşi şi România. În cadrul ceremoniei militare vor participa militari şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, de la Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 53 Comando Smaranda Brăescu Bacău, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Colegiul Liceal Militar "Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi "Petru Rareş Fălticeni", a transmis Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi.

Peste 330 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor defila pe strada Cuza Vodă. „În funcţie de condiţiile meteorologice, ne dorim ca parada să fie completată cu un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Seara va avea loc tradiţionala Ceremonie de Retragere cu Torţe, începând cu ora 18,00 pe traseul Muzeul Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Strada Palat - Palatul Culturii, a completat prefectul judeţului Iaşi”, a spus prefectul. 

Președintele Iohannis  n-a confirmat prezența

De la Primăria Iaşi au fost trimise invitaţii atât la Palatul Cotroceni, premierului şi preşedinţilor Camerei Deputaţilor. Au confirmat doar premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Alfred Simionis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Desigur, politicienii şi liderii de partide nu vor rata ocazia de a se afişa în public, mai ales că este an electoral.

La manifestările din Piaţa Unirii sunt aşteptaţi să participe şi câţiva dintre miniştri, dar şi şefi de instituţii din Iaşi şi alte judeţe. „Tribuna evenimentului este o tribună deschisă, care de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza şi până în zilele noastre a fost o zonă de refulare a mesajelor politice şi, ca de fiecare dată, a arătat că România e o ţară cum nu e alta pe Pământ", a spus primarul Mihai Chirica.

Măsuri de securitate suplimentare

Pentru că anul acesta este aşteptat un număr semnificativ de participanţi, mai ales într-un context naţional şi internaţional complicat, vor fi aplicate restricţii de circulaţie. „Circulaţia rutieră şi a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricţionată miercuri, 24 ianuarie, în funcţie de necesităţi, măsurile fiind luate de Poliţia Rutieră, cu sprijinul Poliţiei Locale. Poliţia Municipiului, Jandarmeria şi Poliţia Locală vor dirija autovehiculele participanţilor din alte localităţi spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri care fi comunicate organizatorilor în timp util. Accesul în zona evenimentelor din Piaţa Unirii va fi controlat de forţele de ordine. Este interzis accesul cu materiale contondente. De asemenea, comercializarea şi consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri este interzis”, a spus primarul Mihai Chirica.

 De asemenea, vor fi luate măsuri de ordine publică suplimentară. „Vom fi foarte atenţi la persoanele care intră în Piaţa Unirii, să nu poarte obiecte contondente. Acestea vor fi interzise. Sunt condiţii mai speciale care se manifestă în ultima perioadă atât la nivel naţional cât şi internaţional. Accesul se va face controlat, începând cu orele 9,00-9,30. Aşteptăm cât mai mulţi români să ni se alăture la manifestarea dedicată întregii naţiuni. România s-a născut la Iaşi, toată lumea ştie acest lucru, iar noi avem onoarea să găzduim primul eveniment important de la începutul fiecărui an. Facem apel la toţi participanţii să respecte şi să păstreze atmosfera sobră şi civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abţină de la manifestări de natură politică şi de la mesaje şi sloganuri care incită la ură şi discriminare de orice fel”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Cei care vin pe 24 Ianuarie în Piaţa Unirii vor primi plăcinte şi ceai cald. Voluntarii Primăriei Municipiului Iaşi vor împărţi şi steguleţe şi cocarde tricolore. „Pe 24 ianuarie 2024 Iaşul va deveni centrul de interes al întregii ţări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. În urmă cu 165 de ani, prin Unirea Principatelor, românii au decis să iasă de sub vremuri, pentru a edifica o ţară mare, frumoasă şi prosperă. În anul 1859, Iaşul - înţelegând misiunea sa istorică - a renunţat la statutul oficial de Capitală a Moldovei pentru a pune bazele statului român. România s-a născut şi a crescut la Iaşi. De la reformatorul Cuza Vodă la Ferdinand Întregitorul, Iaşul a arătat tuturor că România şi românii merită orice sacrificiu”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Evenimentele dedicate Unirii Principatelor încep de marți

Evenimentele organizate pentru a fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, încep de marţi, 23 ianuarie, de la ora 13.00, când va avea loc inaugurarea Muzeului de Istoria Naturală. În clădirea monument istoric s-a decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, şi  a fost reabilitată de Primăria Municipiului Iaşi cu fonduri europene.

Tot marţi, 23 ianuarie, de la ora 15.00, Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi va găzdui manifestarea ştiinţifică "Armata şi Intelligence în înfăptuirea şi menţinerea Unirii din 1859", organizată de Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, sucursala Moldova, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi municipalitatea ieşeană.

Miercuri, 24 ianuarie, manifestările programate în Piaţa Unirii vor începe la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitraşcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ştefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ştefan Deaconiţa, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” şi Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.

Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenţi. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârşit de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi Episcopiei Romano-Catolică de Iaşi, ieşenii urmând să asculte şi un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţiei Sale Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi.

Horă și masa populară

După discursurile oficialităţilor prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.

Intonarea „Horei Unirii” şi hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieşenii fiind invitaţi la ceai şi plăcinte „poale'n brâu”.

Slujba şi depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iaşiului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Tot pe 24 ianuarie, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, de la ora 11.00, la conferinţa „La început a fost Kogălniceanu... Din biografia unui geniu politic”, susţinută de prof. univ. dr. Dumitru Vitcu. Invitat special al acestei zile cu profunde semnificaţii pentru istoria românilor este dr. Dumitru Vitcu, profesor universitar, istoric, cercetător ştiinţific, membru asociat al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române - Filiala Iaşi.

 Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Asociaţia „Mihail Kogălniceanu” Iaşi. Intrarea la acest eveniment este liberă. În deschidere, publicul va avea ocazia să se bucure de un moment muzical, coordonat de Raluca Zaharia.

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează, de la ora 17, în Sala Dublei Alegeri,  conferinţa „Miniştrii de externe ai Principatelor Unite”, susţinută de prof. univ. dr. Mihai Cojocaru, şi  Conferinţa „Unirea Principatelor şi Puterile Europene”, susţinută de prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române.

Tot în cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor va fi lansat catalogul „Cuza 150”, co-editat de Editura MNIR Bucureşti şi Editura Palatul Culturii Iaşi. Volumul documentează conceptul amplei expoziţii cu acelaşi titlu, organizate de Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul Naţional al Bucovinei şi Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale, în anul 2023, la împlinirea a 150 de ani de la moartea făuritorului României moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările dedicate celor 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească se vor încheia la ora 18,00, când pe traseul Piaţa Unirii - Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi şi a forţelor Ministerului Afacerilor Interne. Laura RADU, Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Lovitură pentru DNA - Dumitru Buzatu câștigă spectaculos în instanță: probele esențiale sunt excluse
29/04/2024 19:39

Cel mai mare si mai mediatizat flagrant al DNA, realizat in dosarul de mare coruptie in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost trimis in judecată sub acuzatia de a fi pre ...

Accident mortal la Flămânzi
29/04/2024 13:23

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit in urma unui accident rutier produs in noaptea de duminică spre luni pe un drum judeţean care leagă oraşul Flămanzi de comuna Prăjeni, au anunţat reprezentan ...

Dublă surpriză a Romanian Creative Week pentru comunitatea artistică: magazin offline și platformă online pentru vânzarea lucrărilor artiștilor invitați
29/04/2024 13:06

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE, si partenerii săi au pregătit, odată cu cea de-a patra editie, două surprize speciale pentru comunitatea art ...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 10 și 17 mai!
29/04/2024 12:45

Vineri, 10 mai 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: RADU POSTĂVARU Solist: DRAGOS MÂNZA - vioar ...

Temperaturile mari din aprilie nu ridică semne de întrebare
29/04/2024 11:45

Încălzirea record cu care se confruntă lumea nu depăşeşte limitele modelelor climatice, chiar dacă mai sunt unele "lucruri ce trebuie explicate", a declarat pentru AFP climatologul Robert ...

Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Liceul de Informatică are două echipe în finala celui mai important concurs de robotică din lume!
29/04/2024 07:45

Bucurie, preţuire şi admiraţie pentru echipele CyLiis & Peppers. Cele două echipe de la Liceul Teoretic de Inflormatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-au calificat la MTI 2024, una dintre cel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei