Evenimentul Regional al Moldovei – 30 de ani de istorie

1reportaj

Dimensiune font:

| 27-05-2021 15:33

 

 Vă invităm astăzi la o călătorie în timp, la începuturile anilor ‘90, când în România lumea părea că se va schimba.  După momentul din decembrie 1989, oamenii au răsuflat ușurați și au crezut că vor trăi într-o altă lume, că vor avea o altă viață, în care toate dorințele li se vor îndeplini. Pentru unii, au început să curgă râurile cu lapte și miere, pentru alții planurile s-au împotmolit imediat ce le-au trecut prin gând. Martor la bucuriile sau tristețile lor a fost nu doar timpul, ci și ziarul Evenimentul, care a fost alături de oameni zi de zi, în cele 9171 de ediții, pe care astăzi le numărăm alături nu doar de ieșeni, ci de toți locuitorii Moldovei. Este un mare privilegiu să poți scrie, ca publicație-martor, despre istoria unei treimi de veac, în care lumea s-a schimbat total.

Istoria unor industrii apuse

Pentru cei care nu cunosc vechiul Iași, colecția de ziare este un album perfect pentru a afla povestea fabricilor în care odată munceau zeci de mii de oameni și ale căror vieți s-au schimbat total imediat ce de la București a plecat Marea Privatizare. În 1991, an în care ziarul Evenimentul a ieșit din tipografie ca ediție nouă, aproape 19 milioane de români au devenit acționari. Peste noapte au schimbat salopeta de muncitor cu sacoul de acționar la fabricile unde munceau, după transferul gratuit al unei părți din acțiunile statului și prin celor rămase după transfer. Oamenii au dobândit certificate de proprietate și deja așteptau dividende pentru acțiuni. Mulți aveau vise de înavuțire, credeau că Marea Privatizare le va aduce Marea Îmbogățire. Că s-au înșelat au început să afle ceva mai târziu, când coloșii la care munceau au început să cadă, secerați de datorii, făcuți fărâme de afaceriștii hulpavi sau bine orientați (inclusiv politic). Așa au căzut sub securea privatizării Combinatul de Fire Sintetice (celebrul CFS), Fabrica de Țigarete, Fabrica Nicolina, Fabrica de Bere „Zimbru, Țesătoria de Mătase „Victoria, Fabrica de Mase Plastice, Fabrica de Sfoară, Metalurgica, Lactis, Combinatul de Porci de la Tomești, Fabrica de Ulei Unirea. Muncitorii de atunci au ales ori pensionarea sau, cei mai norocoși și mai tineri, exodul. În urmă au curs râuri de lacrimi, din partea celor care au rămas pe drumuri și care și-au căutat dreptatea în greve, și s-au auzit râsetele de satisfacție ale celor care au pus pe roate alte afaceri. Zona industrială a devenit o vale a plângerii, al cărei chip s-a transformat în timp, lăsând loc noilor firme și cartierelor rezidențiale. Cei care s-au născut în Iașul noilor afaceri ar putea afla despre fostele industrii apuse doar răsfoind colecțiile de ziare în care condeierii au notat cu grijă toate frământările oamenilor și transformările Iașului care a crescut, devenind apoi oraș european, imediat ce UE și-a deschis granițele și baierele pungii cu galbeni comunitari.

Meserii noi, viziuni noi

Timpul și-a urmat cursul și a lăsat loc transformărilor care au schimbat Iașul într-un oraș cu multe fațete - în aceeași urbe regăsești și zone unde vremea s-a oprit în loc, cu școli care încă mai păstrează praful anilor post-decembriști, dar și locuri unde industriile creative și-au pus amprenta și au adus meserii noi, cu nevoi noi, pentru care s-au înființat școli noi. Acum doar piesele de teatru mai amintesc de pălărieri, ceaprazari, tutungii, chiar și cizmari sau cojocari. Dicționarul ocupațiilor s-a îmbogățit cu multe cuvinte noi - IT-ist, manager de proiect, copywriter, auditor, arhitect naval ori a redefinit altele - frizerul a devenit stilist, croitoreasa este creator de modă, zidarul (deși mai rar întâlnit) este operator în construcții, agentul comercial este merchandiser.

Discotecile au lăsat loc cluburilor, cinematografele au fost înlocuite cu cinemaplexuri, iar copiii nu mai colecționează timbre (ce-or fi alea?!), radiere parfumate sau gume cu surprize, ci adună puncte la jocurile online. Rareori aleargă prin parcuri, însă petrec timpul cu prietenii pe chat-uri, trăiesc într-o lume virtuală care nu lasă loc de amintiri fiindcă nu are emoții. Emoțiile sunt date de trăirile adevărate, într-o lume reală, în continuă transformare. 

Condeierii și-au urmat misiunea și au notat totul în ziarele vremii (fie ele de hârtie, fie digitale), iar colecțiile adunate de ei sunt cele mai complete cărți de istorie pentru că, timp de 30 de ani, au privit viața așa cum a fost, cu bucurii și cu tristeți. 

Maura ANGHEL

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Coadă la pește!
26/04/2024 15:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Pescării închise de autorități, în Iași
26/04/2024 15:27

Mizerie ascunsă sub ghiveci, gresie spartă si pătată de cateva zile…sunt doar cateva dintre problemele găsite de inspectorii de la Directia Sanitară Veterinară din Iasi veniti in control in pescă ...

CJ Iași sprijină financiar realizarea rețelelor de gaz în 52 de comune
26/04/2024 13:26

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Sute de cupluri care aniversează „nunta de aur” vor fi premiate, la Iași
26/04/2024 09:50

650 de cupluri care sărbătoresc in acest an 50 de ani de la căsătorie vor fi premiate de către Primăria Municipiului Iasi in cadrul unei ceremonii speciale care va avea loc pe 12 mai, in Parcul Expozitiei ...

Biletele de călătorie CTP vor fi înlocuite cu carduri
26/04/2024 09:45

* in prima etapă vor fi tipărite aproximativ 50.000 de carduri electronice * acestea vor putea fi incărcate prin intermediul aplicatiei mobile a CTP Iasi, precum si de la automatele de bilete si punctele de ...

La Iași va funcționa un centru regional pentru tratarea infertilității
26/04/2024 09:06

* acesta va oferi servicii medicale si consiliere psihologică pentru cuplurile din toate judetele Moldovei, care pană acum nu au putut avea copii, urmand să fie deservit de cei mai buni specialisti in domeni ...

„Mama din spatele copilului cu autism”, experiment inedit desfășurat printre ieşeni
26/04/2024 09:00

* timp de 11 ore, echipa asociatiei „Zbor de fluturi”, impreună cu terapeuti, voluntari si colaboratori au invitat trecătorii să aibă parte de o experientă unică, mai exact să fie martori la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
26/04/2024 07:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Suferința unui copil de 6 anișori: de la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător
26/04/2024 07:45

Un accident banal a dezvăluit o boală cruntă pentru un copil de numai 3 anisori. Matias a căzut de pe scări in timp ce se juca impreună cu alti copii si s-a ales cu un ochi vanăt. Părintii s-au alarmat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei