Explozie de culori la expoziţia „Flori de toamnă 2023”

1crizanteme1
1crizanteme2
1crizanteme3
1crizanteme4

Dimensiune font:

| 30-10-2023 07:55

* vizitatorii care au vin la expoziţia Grădinii Botanice din Iaşi pot admira soiuri româneşti şi internaţionale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare tăiată, care reunesc 226 varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii, cât şi 212 varietăţi denumite popular dumitriţe sau tufănele * sunt expuse și 25 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontană de pe diverse continente

Expoziţia de flori, fructe şi seminţe „Flori de toamnă 2023” , ajunsă la cea de-a celei de-a XLVII-a ediţie, a fost deschisă publicului. În secţiile exterioare şi în complexul de sere al Grădinii Botanice, aparținând Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au răsunat acorduri muzicale, momentul artistic fiind susţinut de membre Cvartetului Stradivari.

Secţiile exterioare şi serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până pe 19 noiembrie, între orele 9.00 şi 17.00. „Ne aflăm la cea de-a 47-a ediţie a expoziţiei de Flori de toamnă. Ne bucurăm că este o zi frumoasă, o zi minunată. Sunt şi foarte mulţi vizitatori, unii din alte judeţe învecinate şi din Republica Moldova. Ne bucură această mobilizare a colectivului Grădinii Botanice. Vă invităm să o vizitaţi şi să vă minunaţi de frumuseţea acestei expoziţii puse la dispoziţie de colegii noştri”, a spus prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Cu ocazia acestei ediţii, sub genericul „Imaginarul în denumirile populare ale plantelor”, vizitatorii sunt invitaţi să descopere în standurile unde sunt expuse flori sau eşantioanele de fructe şi seminţe care provin din colecţiile ştiinţifice ale Grădinii Botanice, denumiri cunoscute sau mai puţin cunoscute de plante, care fac dovada imaginaţiei remarcabile a poporului român. „Acestea reprezintă atribute inspirate din morfologia plantelor, elemente percepute cu ajutorul celor cinci simţuri (culoare, forma, dimensiune, gust, textura), din utilizările acestora (medicinală, toxică, furajeră, aromatică, tinctorială), din valenţele culturale sau religioase (simbolistica plantelor în sacru şi profan) sau fac trimitere la locul unde ele cresc, precum şi la perioada de înflorire sau fructificare. De asemenea, urmare a relaţiei apropiate dintre om-plante-animale, pot fi descoperite şi denumiri populare ce fac referire la alte vieţuitoare, în special animale, pentru că se aseamănă morfologic, sunt consumate de acestea sau sunt legate de ritualuri şi legende comune”, a spus Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi.

Sute de varietăți de crizanteme, din întreaga lume

Vizitatorii care au vin la expoziţia Grădinii Botanice din Iaşi pot admira soiuri româneşti şi internaţionale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 226 varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii, cât şi 212 varietăţi denumite popular dumitriţe sau tufănele (Chrysanthemum indicum).

De asemenea, sunt expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontană de pe diverse continente.

Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai etc, fiind expuse tocmai pentru a evidenţia disponibilităţile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.

În expoziţia din acest an sunt expuse exemplare de crizanteme care sunt dirijate în stil bonsai. „Pentru a promova şi conştientiza importanţa naturii şi pentru a exprima echilibrul delicat dintre fiinţele umane şi mediul natural, sunt expuse compoziţii de arta naturală temporară care ne îndeamnă să fim mai atenţi cu mediul înconjurător. Folosind materiale precum fragmente vegetale proaspete şi reciclabile de la specii de plante cultivate în Grădina Botanică, se poate transforma spaţiul folosit într-o formă de artă modernă prin natura sa tranzitorie sau de scurta durată, putând fi admirată doar pe moment, iar apoi existând doar în memorie”, spune Cătălin Tănase.

Colecţia de ardei iuţi decorativi, reuneşte 11 specii şi subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor şi hibrizilor de ardei.

La această ediţie a expoziţiei „Flori de toamnă” sunt expuse 148 de soiuri , dintre care 15 taxoni nou introduşi în colecţie. Într-o zonă special amenajată sunt expuse unele dintre cele mai iuţi soiuri de ardei din lume dar şi soiul considerat cel mai scump ardei iute din lume, şi care este apreciat din punct de vedere culinar datorită aromei deosebite.

În acelaşi spaţiu sunt prezentate 19 specii şi soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanţă ştiinţifică şi economică, specii toxice şi medicinale, printre noutăţi numărându-se specia Solanum acerifolium, specie perena, originara din Mexic şi America de Sud, care, asemenea multor specii ale genului, sintetizează cantităţi mari de alcaloizi toxici pentru mamifere dacă sunt ingeraţi, dar care au şi efect terapeutic.

În complexul de sere, într-un spatiu special amenajat, pot fi admirate 150 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care tărtăcuţa şarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveţi ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanţă ornamentală, alimentară şi medicinală.

În spaţiile exterioare sunt expuse numeroase exemplare de varză decorativă şi alimentară. Reunite într-o colecţie ce include 93 de taxoni, între care şi hibrizi noi.

Vizitatorii pot admira şi zooformele topiare şi anume diferite insecte executate din materiale naturale, cu predilecţie din ramuri uscate de răchită, care evidenţiază creativitatea angajaţilor pentru realizarea de noi elemente artizanale. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei