Gruparea FERMIERII CĂLCATĂ de DIICOT Bacău - Liderii luați pe sus de MASCAȚI chiar când încercau o `AFACERE MURDARĂ`

diicot  9800

Dimensiune font:

| 24-09-2021 13:36

La data de 23.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 13 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, delapidare și evaziune fiscală, anunță oficial DIICOT.

Surse judiciare afirmă că este vorba de o grupare constituită inițial de Laurențiu Scarlet, personaj arestat anterior tot de DIICOT Bacău pentru fapte de înșelăciune.


 

Sursele citate explică faptul că după eliberarea din arest Scarlet ar fi reformat gruparea și ar fi schimbat mecanismele trecând la înșelăciuni în zona agricolă.

Potrivit surselor citate trei lideri ai acestei grupări ar fi fost ridicați de către anchetatorii chiar în timp ce încercau să preia un camion cu cereale, joi, în cadrul unei afaceri ce urma să fie păguboasă pentru vânzător.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2018, s-a constituit o grupare infracțională care avea ca scop preluarea unor persoane juridice prin intermediul cărora să achiziționeze diferite tipuri de mărfuri de la societăți comerciale, cu sediul pe teritoriul României, a căror contravaloare urma să fie garantată cu instrumente de plată emise asupra unor conturi în care nu exista disponibilul necesar, mărfurile fiind valorificate ulterior sub prețul de achiziție.

Pentru constituirea grupării infracționale, liderul acesteia a cooptat mai multe persoane care aveau roluri bine definite.

O parte dintre membri se ocupau de identificarea unor persoane juridice ale căror asociați erau dispuși să cedeze părțile sociale în schimbul unor sume de bani și de a pregăti datele contabile ale persoanelor juridice, în sensul întocmirii unor declarații 394 și a unor balanțe ce indicau un anumit rulaj și o anumită bonitate a persoanelor juridice preluate, pentru a crește încrederea persoanelor vătămate care ar fi efectuat verificări în bazele de date ale ANAF, ori la societățile de asigurare.

Alți membri aveau rolul de a deschide conturi la unitățile bancare și de a ridica instrumente de plată, pe care le predau, ulterior, liderilor grupării în vederea utilizării acestora pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate.

Persoanele vătămate erau contactate telefonic de către liderul grupării, ori de către alte persoane implicate în activitatea infracțională care se prezentau sub identități false, iar marfa livrată era preluată de către alte persoane implicate în activitatea infracțională, iar uneori chiar de către liderii grupării care de altfel o și valorificau.

 

Având în vedere faptul că până la introducerea la plată a primului instrument exista o perioadă tampon de aproximativ 60 de zile (instrumentele de plată erau scadente la 60 de zile de la data achiziționării mărfurilor), liderii grupării erau interesați să inducă în eroare cât mai multe societăți comerciale, fapt pentru care au apelat și la alte persoane pentru a-i sprijini în activitatea infracțională.

La începutul anului 2021, liderul grupării împreună cu alte persoane au hotărât continuarea activității infracționale, stopată pentru o perioadă de intervenția organelor judiciare care au dispus reținerea acestuia într-un dosar penal instrumentat de către DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, iar ulterior arestarea preventivă, fiind plasat, sub control judiciar de către Curtea de Apel Bacău, la data de 20.11.2020.

În aceste condiții, membrii noii grupări au luat decizia preluării unei persoane juridice care să fie utilizată în același scop, respectiv inducerea în eroare a unor persoane juridice, prin folosirea de nume și/sau calități mincinoase și achiziția de mărfuri care, fără a fi achitate, urmau a fi vândute cu mult sub prețul de livrare practicat de persoanele vătămate.

Din cercetările efectuate a mai reieșit faptul că, începând cu luna aprilie 2021, mai multe persoane au constituit o altă grupare infracțională specializată în săvârșirea unor infracțiuni de înșelăciune în domeniul agricol.

S-a reținut faptul că membrii grupului au exploatat sectorul agricol motivat de faptul că plata mărfurilor achiziționate nu se efectua într-un termen scurt, practica în domeniu fiind aceea că plățile urmau să fie încheiate la recoltare sau în momentul primirii unor eventuale fonduri prin intermediul unor programe naționale sau europene.

Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, membrii grupării se prezentau a fi fermieri care dețin sute de hectare de terenuri agricole cu diferite culturi, precum și utilaje cu care le cultivă, stabilind întâlniri cu reprezentanții persoanelor vătămate la care se prezentau cu diferite utilaje de la persoane fizice, pentru o perioadă scurtă de timp, creând astfel aparența unor persoane implicate efectiv în sectorul agricol.

 

După achiziționarea mărfurilor, membrii grupării infracționale împărțeau cantitățile astfel obținute pe care le valorificau la un preț apropiat de 50% din cel de achiziție, fără ca persoanele vătămate să beneficieze de vreo sumă de bani și aflându-se astfel în imposibilitatea de a le achita acestora contravaloarea mărfurilor livrate.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 5.440.000 de lei.

La data de 23.09.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 30 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dolj, Galați, Bistrița-Năsăud, Neamț, Ialomița, Prahova și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate sumele de 19.000 de lei și 3.700 de euro, precum și 6,4 tone de fertilizant.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a membrilor uneia dintre grupări în timp ce recepționa cantitatea de 24 tone semințe grâu, în valoare de 69.540 lei.

În cursul zilei de astăzi, 12 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Botoşani: Comuna Cristeşti a intrat de astăzi în carantină zonală
23/10/2021 20:15

Comuna Cristeşti din judeţul Botoşani a intrat incepand de sambătă in carantină zonală, ca urmare a situaţiei epidemiologice, potrivit unui ordin semnat de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urg ...

Creşte numărul persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19
23/10/2021 19:48

Prefectul Marian Grigoraş a informat, sambătă, că in cursul zilei de vineri in judeţul Iaşi au fost administrate 5.591 doze de vaccin, in creştere cu peste o mie faţă de ziua precedentă. Potrivit sur ...

Pericol de explozie la Bârlad
23/10/2021 09:14

Un taxi a intrat vineri intr-o conductă de gaz, in zona Obor din municipiul Barlad, pompierii asigurand măsurile PSI avand in vederea riscul producerii unei explozii. ‘Detaşamentul de pompieri Barlad ...

Situație tragică pe aeroportul din Iași. Un pacient care trebuie să fie transferat, alături de alți trei bolnavi de COVID-19, în Polonia a făcut stop cardiac pe scara avionului
22/10/2021 16:44

  Un pacient care trebuie să fie transferat, alături de alti trei bolnavi de COVID-19, in Polonia a făcut stop cardiac chiar inainte de a fi imbarcat in avion. Echipa medicală care il insotea a incepu ...

Maraton de vaccinare, la Botoșani
22/10/2021 14:45

Un maraton de vaccinare va fi organizat, in weekend, la Uvertura Mall din municipiul Botosani Serurile utilizate vor fi Pfizer, Moderna si Janssen, maine si duminică, de la orele 10.00 pană la orele 19.00, f ...

Două şoferiţe au fost rănite într-un accident rutier în municipiul reşedinţă
22/10/2021 14:27

Două şoferiţe au fost rănite intr-un accident rutier care s-a produs, vineri, intr-o intersecţie din municipiul Piatra-Neamţ. ‘Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că o condu ...

Ambulanță implicată într-un accident la Lețcani
22/10/2021 13:57

Un accident in care au fost implicate trei autoturisme s-a produs vineri la amiază in zona barierei de la Letcani. O ambulantă a fost impinsă in afara carosabilului si a fost avariată in urma impactulu ...

Şoferul unui autoturism încărcat cu ţigări de contrabandă, răsturnat după ce a fost urmărit de poliţiştii de frontieră
22/10/2021 13:45

Un autoturism in care se aflau mai multe colete cu ţigări de contrabandă a fost implicat, vineri, intr-un incident la frontieră, autovehiculul neoprind la semnalele poliţiştilor şi apoi a acroşat o auto ...

Premieră la Opera Națională Iași - „Zâna păpușilor”, un balet pentru copii
22/10/2021 13:31

Opera Natională Romană din Iasi pune in scenă o nouă premieră. Duminică, de la ora 11:00, va avea loc „Zana păpusilor”, un spectacol de balet pentru copii. Regia este semnată de Cristina Tod ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei