Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, la mâna Guvernului

ibcv

Dimensiune font:

| 26-07-2022 08:06

 Consiliul Județean Iași a trimis un memoriu către Ministerul Sănătății prin care vine cu o serie de propuneri legate de finanțarea Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) de la Miroslava.


 Ministerul Sănătăţii a publicat, săptămâna trecută, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care IBCV Iași nu s-ar încadra în finanțare. Având în vedere faptul că proiectul este deosebit de important pentru întreaga regiune, CJ Iași speră că se va putea obține finanțare prin PNNR.

Conform autorităţilor, într-o primă etapă vor fi selectate doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi depăşeşte suma, din păcate, fiind estimat la peste 300 milioane euro. De etapa a doua de selecţie vor trece doar spitalele care au deja elaborat studiul de fezabilitate (SF), documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) sau proiect tehnic (PT), după caz, finalizat până la data de 31 august 2022. În etapa a treia, intervin criterii de selecţie care avantajează investiţiile naţionale. Acestea primesc 10 puncte comparativ cu cele regionale, care beneficiază doar de 5 puncte. Un alt criteriu este cel al patologiei. În realitate, nu vor fi finanţate decât cele de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.

Procentele de cofinanţare pot fi revizuite

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 155 din septembrie 2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului național de redresare și reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, s-a aprobat alocarea de fonduri pentru pregătirea proiectelor de infrastructură publică din domeniul sănătății din PNRR, în valoare maximă de 500.000 mii lei, în funcție de valoarea estimată a proiectului de investiții, dar nu mai mult de 3% din valoarea estimată a acestora. Având în vedere că valoarea preliminară agregată a tuturor solicitărilor depășește 200% din valoarea totală alocată acestei investiții, Ministerul Sănătății ia în calcul finanțarea parțială prin PNRR a proiectelor propuse, în funcție de valoarea totala a proiectului propus. Finanțarea parțială presupune acoperirea prin fonduri PNRR a unei cote de 60% până la 95% din valoarea totală a proiectului, urmând ca restul costului proiectului, până la 100%, să fie acoperită prin alte surse de finanțare (în funcție de sursele disponibile administratorului unității spitalicești în cauză)”, a transmis CJ în memoriu.  

Rata de cofinanțare din valoarea bugetului proiectului, fără TVA, este de 40% pentru proiectele cu o valoare de peste 300 mililoane de euro, însă pot fi revizuite. „Procentele de cofinanţare sunt preliminare, iar acestea pot fi revizuite în cazul în care evoluția proiectelor în ceea ce privește calendarul, dar si clasificarea acestora în baza metodologiei de prioritizare va permite o altă alocare. Această rată de cofinanțare are ca obiectiv abilitatea de a susține cat mai multe proiecte din lista celor care vor fi considerate ca eligibile din punct de vedere al criteriilor de prioritizare. Reiterăm că, valoarea totală a proiectului nu poate fi criteriu de eligibilitate, venind în contradicție cu documentele de programare și angajamentele operaționale ale PNRR”, au mai transmis reprezentanții CJ.

Propuneri bazate pe realitatea medicală

Tot în documentul oficial emis de minister se precizeză că, pentru selecția investițiilor se vor aplica următoarele criterii de ierarhizare pentru spitalele de interes național, regional și local, fiecare dintre ele obținând un punctaj. Și aici, Institutul de Boli Cardiovasculare ar urma să piardă din punctaj fiind clasat la nivel regional. Acest tip de clasificare nu există, din cunoștințele noastre,  în legislația națională.  Propunem modificarea și completarea criteriului ținându-se cont fie de clasificarea prevăzută la art. 169 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, respectiv: spitale regionale, spitale judeţene, spitale locale, spitale clinice cu secţii universitare, institute sau clasificarea  în funcție de competență: categoria I - nivel de competenţă foarte înalt, categoria II - nivel de competenţă înalt, categoria III - nivel de competenţă mediu, categoria IV - nivel de competenţă bază și categoria V - nivel de competenţă limitat. Opinăm că o structură spitalicească nouă, care își propune dezvoltarea de specilizări unice la nivel național,  va trebui considerată o investiție de interes național”, se arată în memoriu.

Punctaje se vor oferi și în funcție de patologiile tratate în cadrul spitalelor care ar urma să fie finanțate prin PNRR. Aici, IBVC ar trebui să primească zece puncte.

„Ar trebui ca modul în care se acordă punctele, precum și patologiile primare prioritizate să aibă la bază documente strategice adoptate deja în domeniul sanitar sau studii precum, ca exe,plu, cel realizat anual de OECD, respectiv State of Health in the EU - Romania - Country Health Profile 2021. Astfel, patologia de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară generează morbiditate și mortalitate mai mare decât toate celelalte patologii cumulate. În consecință nu este corect să fie evaluată cu același punctaj”.

Probleme ar fi și la clasificarea unităților care funcționează în centre universitare. Surprinzător sau nu, cele din București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș; Dolj ar urma să primească un punctaj mai mic decât cele din alte localități. „Propunem modificarea modului în care se acordă punctajul prin inversare pentru a stimula apariția de structuri medicale acolo unde resursa umană de specialitate există și se formează în continuare. Altfel, există riscul major ca structurile medicale înființate să nu poată fi puse în funcțiuni din lipsă de personal dispus să facă deplasarea în alte centre decât cele universitare medical. Astfel de exemple există deja în spațiul public (vezi Spitalul Mioveni), iar penuria generală de cadre medicale este deja o realitate acre nu poate fi contestată”, au mai transmis reprezentanții CJ Iași.

Structura funcțională  a Institutului de Medicină Cardiovasculară este proiectată cu 500 de paturi pentru toate specialitățile. Având în vedere faptul că în cadrul spitalului vor fi operate cele grave cazuri din toată Moldova, proiectul institutului prevede 19 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație.

Spitalul va fi construit pe o suprafață de teren de 120.000 metri pătrați, în comuna Miroslava. Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Caz halucinant la Cluj-Napoca. Pacient cu accident vascular, transferat cu elicopterul la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici
05/05/2024 09:50

 Un pacient cu accident vascular a fost transferat cu elicopterul SMURD la Suceava, după ce a fost refuzat de 5 clinici. Practic, in tot Centrul Universitar Cluj nu s-a găsit o clinică unde să fie oper ...

Urșii își fac de cap la Slănic Moldova
05/05/2024 09:35

Un grup de turişti, din care făcea parte şi un britanic, s-a intalnit, vineri, cu patru urşi pe traseul ‘300 de scări’ din Slănic Moldova, a informat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău ...

Poveste de film tragic: O femeie din Vaslui a fost ucisă de o mașină fix în timp ce mergea la Înviere
05/05/2024 09:12

O femeie de 85 de ani a murit, in noaptea de sambătă spre duminică, pe un drum din judeţul Vaslui, după ce a fost lovită de un autoturism in timp ce se indrepta spre biserică, să asiste la slujba de Inv ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
05/05/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
05/05/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

Încendiu, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o hală a unei firme de prelucrare a fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, Neamț
05/05/2024 06:26

Un incendiu a izbucnit, in noaptea de sambătă spre duminică, la o hală a unei firme care se ocupă cu prelucrarea fibrelor textile, pe Platforma Săvineşti, judeţul Neamţ. Incendiul s-a manifestat cu fla ...

Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
05/05/2024 06:01

Un bărbat din Vaslui si-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool si al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori il bătea fără motiv. ...

Continuă războiul surd, pentru Cheile Bicazului, între Secuime și Neamț. Alt proces pierdut de Harghita
05/05/2024 05:30

De ani de zile, autorităţile din Harghita incearcă, fără succes, să preia in administrare celebrul defileu, considerand că li se cuvine. Recent, au pierdut un nou proces, la fel ca multe altele. „Inal ...

Gheorghe Flutur: Foarte mulţi creştini cu zâmbetul pe buze au venit să primească Sfânta Lumină- Uitaţi-vă cum pleacă de la Suceava către Cernăuţi
05/05/2024 04:45

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat, sambătă seară, după ce Lumina Sfantă a ajuns la Suceava, că foarte mulţi creştini au venit să ia această lumină, iar de a ...

Pacient cu accident vascular cerebral ischemic acut, transferat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extragerea cheagului
04/05/2024 21:47

Un pacient de 47 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost transferat, sambătă, cu un elicopter SMURD, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj la SCJU Suceava, pentru extrage ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei