Istoria evreilor, a romilor și a comunismului, noi materii de predare în școli!

1istorii2
1istorii1

Dimensiune font:

| 11-10-2023 20:35

 * cadrele didactice care predau disciplina prevăzută „Istoria, robia și deportarea romilor” vor beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate * „Am ajuns în situațiile în care limba latină nu mai contează, istoria universală și istoria românească este tratată cum este tratată, iar filosofia și logica, care sunt de bază în ceea ce privește dezvoltarea personală, sunt trecute la diverse”, spune Alina Pop, antropolog

Noua lege a învățământului preuniversitar prevede introducerea unor noi materii pentru elevii de gimnaziu și liceu. Elevii de clasa a XI-a au deja, din 11 septembrie, o oră de „Istoria evreilor. Holocaustul”, săptămânal. „Am convingerea că doar prin educație putem transmite generațiilor prezente și viitoare valorile toleranței, respectul pentru drepturile omului, aprecierea altor culturi și a diversității, cultivând pacea, înțelegerea și apropierea între oameni”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Totodată, aceasta a anunțat că, începând cu anul școlar 2025-2026, elevii de liceu vor avea ca disciplină obligatorie „Istoria Comunismului din România”, iar elevii de gimnaziu și liceu vor avea, ca opțional, „Istoria, robia și deportarea romilor”.

Ministrul Educației a precizat că disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost introdusă în planurile-cadru ale învățământului liceal, fiind puse în aplicare prevederile legale și reconfirmându-se angajamentul național pentru susținerea educației privind Holocaustul, precum și educația pentru prevenirea și combaterea antisemitismului. În ceea ce privește programa școlară și manualele, acestea vor fi dezvoltate de Ministerul Educației, alături de Centrul Național de Cultură a Romilor - Romano Kher și cu organizația minorității membră a Consiliului Minorităților Naționale. 

Cadrele didactice care predau disciplina prevăzută „Istoria, robia și deportarea romilor” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher și a organizației minorității membre a Consiliului Minorităților Naționale, care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.

 

„Sunt necesare cunoștințe reale de istorie universală și românească, de filosofie pentru a putea înțelege istoria evreilor, a romilor sau a comunismului”

 

În ceea ce privește municipiul Iași, Alina Pop, antropolog, membru al societății științifice englezești „Society for the Study of Childhood in the Past”, cu o experiență de peste zece ani în meditațiile la disciplina Istorie, susține că, întâi de toate, ar trebui să ne concentrăm pe cunoașterea istoriei noastre, care, după părerea ei, este tratată cu superficialitate. Aceasta nu consideră că era necesară introducerea unor noi materii, deoarece temele puteau fi discutate în cadrul unor discipline deja existente. „Subiectele astea se pot discuta atât la disciplina de istorie universală, cât și la filosofie, pentru că vorbim de ideologii. Totodată, putem vorbi aici despre politică, adică avem deja două obiecte în programă pe care, dacă le putem privi dintr-o altă perspectivă, ar acoperi și aceste probleme. Filosofia se ocupă și de drepturile omului pentru că studiem ce este omul și implicit vorbim și despre așa ceva. Și atunci vedem și încălcarea flagrantă a acestora. Tot la filosofie, dar și la istorie, putem vorbi despre problema eugeniei. Prin urmare, nu cred că era absolut necesar să se studieze separat. Pot fi acordate poate câteva ore în plus la disciplinele respective pentru a atinge și problemele delicate ale istoriei”, ne-a spus Alina Pop, antropolog.

Ea consideră că introducerea acestor materii nu va rezolva lipsa de cunoștințe ale elevilor de liceu și gimnaziu, iar rezultatul va fi unul negativ. În acest caz, soluția o reprezintă tratarea cu seriozitate a disciplinelor deja existente, generând astfel o bază de cunoștințe de care aceștia au nevoie pentru a înțelege respectivele teme. „Am ajuns în situațiile în care limba latină nu mai contează, istoria universală și istoria românească este tratată cum este tratată, iar filosofia și logica, care sunt de bază în ceea ce privește dezvoltarea personală, sunt trecute la diverse. Nu se poate face logică fără matematică sau matematică făra logică. Nu se poate face literatură fără filozofie sau fără istorie. Istoria artei nu se poate fără istorie sau fără literatură. Facem religie, dar uităm cât de importantă este istoria religiilor pentru a înțelege fiecare religie. Prin urmare, sunt necesare cunoștințe reale de istorie universală și românească, de filosofie pentru a putea înțelege istoria evreilor, a romilor sau a comunismului. Din păcate, elevii și studenții de azi nu au baze și nu pot face conexiuni. Lipsa de cunoștințe creează un potențial periculos”, a declarat Alina Pop, antropolog și membru „Society for the Study of Childhood in the Past”.

 

 „Vă spun și ca părinte de copii în clasa a XII-a și clasa a V-a. Au o grămadă de ore prin care profesorii încearcă, aș vrea să evidențiez, încearcă, să le pună niște baze cu ajutorul unor manuale care nu s-au schimbat de foarte mult timp. Astfel, schimbarea ar trebui să fie în primul rând la programă și la manuale, nu introducerea unor noi materii” - Alina Pop, antropolog.

 

Întrebată despre modul în care s-au adaptat instituțiile de învățământ, aceasta a răspuns: „Instituția de învățământ nu se adaptează, ea este pusă în fața unor fapte concrete. Toată discuția aceasta care s-a făcut pe anumite planuri-cadru, nu cred că s-a făcut atât de mult cu profesorii, cât s-a discutat cu reprezentanți ai miilor de ONG-urilor și asociații care n-au habar despre ce se discută. Ar fi necesar să apelăm efectiv la specialiști. România are specialiști de înaltă clasă, nu trebuie să apelăm la tot felul de personaje care se autointitulează ca fiind specialiști în ceva, dar care ajung într-un anumit context datorită politicului”, a răspuns Alina Pop, antropolog și membru „Society for the Study of Childhood in the Past”.

Noul curriculum propune elevilor din un bagaj nou de cunoștințe. Nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu. Astfel, programa cuprinde un conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea.

Inițial, disciplina „Istoria evreilor.Holocaustului” trebuia studiată în anul școlar 2025-2026, însă, în urma unei ordonanțe de urgență, s-au realizat modificări pentru ca această materie să fie studiată de elevi în anul școlar 2024-2025.

În continuare, potrivit surselor oficiale, materia are un caracter de formare civică a tinerilor. Astfel, într-o perioadă în care dreapta extremă/ populistă/ ultra-naționalistă/ este în ascensiune în Europa, informarea cu privire la teme predilecte ale propagandei extremiste de dreapta este esențială. În acest caz, se consideră că școala este prima care trebuie să se ocupe de acest lucru, iar disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” este un instrument adecvat.

Anca POPA

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident mortal la Flămânzi
29/04/2024 13:23

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit in urma unui accident rutier produs in noaptea de duminică spre luni pe un drum judeţean care leagă oraşul Flămanzi de comuna Prăjeni, au anunţat reprezentan ...

Dublă surpriză a Romanian Creative Week pentru comunitatea artistică: magazin offline și platformă online pentru vânzarea lucrărilor artiștilor invitați
29/04/2024 13:06

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE, si partenerii săi au pregătit, odată cu cea de-a patra editie, două surprize speciale pentru comunitatea art ...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 10 și 17 mai!
29/04/2024 12:45

Vineri, 10 mai 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: RADU POSTĂVARU Solist: DRAGOS MÂNZA - vioar ...

Proiectul „ZETgeneration – Zâmbet, Empatie, Terapie” a ajuns la final
29/04/2024 11:45

Marti, 30 Aprilie, ora 11.00, la sediul Ateneului iesean, va avea loc Conferinta de inchidere a proiectului „ZETgeneration – Zambet, Empatie, Terapie”, proiect implementat de către Ateneul Na ...

Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Liceul de Informatică are două echipe în finala celui mai important concurs de robotică din lume!
29/04/2024 07:45

Bucurie, preţuire şi admiraţie pentru echipele CyLiis & Peppers. Cele două echipe de la Liceul Teoretic de Inflormatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-au calificat la MTI 2024, una dintre cel ...

  Serviciul de termoficare, concesionat pentru următorii 10 ani!
29/04/2024 07:30

Întruniti in sedintă ordinară, consilierii locali au aprobat, vineri, concesionarea serviciului public de termoficare, impreună cu regulamentul si caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie. Potr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei