Mărturia emoționantă a unui polițist de la SAS, la 20 de ani de la înființarea structurii

politistul_marius_cosofret

Dimensiune font:

| 26-06-2020 23:25

Agent şef principal Marius Coşofreţ face parte de 20 ani, adică de la înfiinţare, din echipa Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi.Pentru că luna aceasta departamentul împlineşte 20 de existenţă, colegul nostru ne-a făcut o mărturie emoţionantă:

 

 SAS-UL....SAS-UL!!!!?...............

.......sunetul se estompează în habitaclul mașinii pentru câteva sutimi de secundă, apoi răsună ca și cum celălalt ar fi chiar acolo lângă noi.Se simte unda de adrenalină.Se ascut simțurile. Cumva, vrem să pășim peste timp și distanță. Știm că trebuie să fim acolo. Acum!

Descifrez locația printre informațiile ce răbufnesc precipitat prin stația emisie-recepție. Nu-i departe. ARO-ul însă are propria lui voință. Se forțează și urlă din măruntaiele sale. Se azvârle pe străzile aglomerate.Sirena sună strident. Sunt apostrofaţi la rând toți cei care nu se conformează. Mereu am presupus că asta face parte din fișa postului unui conducător auto fie el simplu participant la trafic ori sub egida vreunei instituții. Mereu se găsesc șoferi fără reflexe ori speculativi în propriul interes. Firește, ei apar atunci când timpul e ceea ce trebuie să câștigăm într-un demers rutier, ce presupune viteză și siguranță. Suntem toți 5 la același volan, facem toți odată viraje și toți odată frânăm când situația o impune. Am avut curiozitatea să observ echipa în asemenea situații. Toți sunt atenți la trafic.Ca într-o sală de cinema, atenția e pe ecran.Oricum în spate e complicat.Schimbările de direcție îți creează sentimentul desprinderii de propriul trup. Inconfortul echipamentului, căldura, senzația de imobilitate, totul face ca mintea să se concentreze la traseu. Echipamentul se verifică instinctiv. Privirea înainte, se trage cagula complet, se ajustează vesta pe trup, se verifică pistolul în holsten și în final îți atingi colegul cu umărul, suprema confirmare că cel de lângă tine e acolo pregătit.

Se transmit recomandări în urma evaluării situației. Niciodată nu ne facem planuri. Știm că regula de aur e să acționăm în echipă. Scenariile nu pot fi prevăzute. Nu avem rigori care să ne îngrădească libertatea de a putea reacționa în funcție  de evoluția situației. Neprevăzutul e singurul fapt concret. Realizez încă o dată, că nu s-ar putea concretiza un manual, cu pretenție de predictibilitate, în ceea ce privește un mod comun de acțiune pentru formațiunile cu acest specific de luptă. Nu există situații similare. Cred că peste toate calitățile pe care ar trebui să le aibă un luptător în trupele speciale ale poliției, adaptabilitatea la situații noi e un atribut, fără de care nu poți gestiona o intervenție. 

Nu suntem toți construiți într-o conjunctură favorabilă perfecțiunii. Nu avem cu toții calități fizice ori psihice demne de un combatant fără scrupule, într-o luptă care presupune doar victorie. Aceste calități se dobândesc în timp.Profesionalismul se capătă muncind. Profesionist ești doar atunci când ai descoperit că în misiunile tale, într-o proporție semnificativă, reacționezi aplicat conform pregătirii și nu mânat de efervescența adrenalinei. Atâta timp cât antrenamentul fizic și specific reprezintă mai mult decât o corvoadă ritualică, periculozitatea unei situații devine doar o apreciere ce ține de statistică.

Din mașină am văzut cu toții un bulevard ocupat de o mulțime de oameni. (Vizualizarea, oricât de aprofundată ori de tip flash, e o cheie importantă. Una e să cobori și să rulezi spre obiectiv fără să ai un minim contact vizual premergător, cum ar fi pătrunderea într-o locuință prin forțarea căilor de acces sau acțiunii pe timp de noapte când anumite situații pot bascula în chestiuni de gestionat în sensul intervenției în forță. Altfel însă te montezi atunci când poți evalua vizual o stare de fapt) Prin stație ne solicitase un polițist depășit de situație. Anvergura momentului era una fără nici un precedent. Evoluam într-un context nemaiîntâlnit.Lumea era ostilă. O mulțime în mod evident surescitată. Nu aveam de unde ști că apariția noastră a stârnit un val de simpatie. La vremea aceea eram apreciați fără rezerve la nivelul populației. Nu conștientizam, nimeni și nimic nu ne indica asta. Atâta timp cât ne blestemau părinții că le luam copiii, atâta timp cât copiii plângeau când le luam părinții, atâta timp cât se depuneau tot felul de plângeri împotriva noastră, atâta timp cât la unele intervenţii se contesta doar prezența mascaților, noi nu puteam reține un feedback demn și reconfortant.

Prima informație de la polițistul ce ne chemase era ceva de genul: Etaj 4. Aproximativ 12 persoane.6 minori.Ceartă în urma unei petreceri. Lumea adunată este nervoasă din cauza gălăgiei şi zgomotului. Primul risc, deplasarea printre acei oameni, care la nivelul acelor vremuri erau ceva de neimaginat. Nicăieri altundeva nu găsisem astfel de mulțimi ad-hoc, care presupuneau o sensibilitate greu de perceput.Ulterior am aflat că cei de la etajul 4 aruncaseră cu tot felul de obiecte peste mașinile parcate pe trotuar ori pe carosabil.Mulțimea putea oricând considera că autoritățile sunt pasive și astfel putea reacționa ostil. Ori apariția noastră putea fi interpretată ca un element de coerciție nedreaptă asupra lor. Ne-am deplasat însă în aceeași notă de forță. Larg, pe echipe, comunicând scurt cu cei ce încercau să obtureze calea de deplasare.

Mereu îți dorești să ajungi primul. Indiferent dacă asta e ceva recunoscut ulterior sau nu. Simți nevoia să abordezi situația primul. Regulile, nescrise, presupun un anumit mecanism. Mi s-a părut că a durat prea mult, să urci 4 etaje. Mi se părea că ceilalți nu se mișcă.Mă sufoca inerția. Pe traseu existau anumite puncte informaționale greu de neluat în seamă – Maică aveți grijă – Au cuțite! ; Au luat copiii ostateci!; Arestaţi-i, fac numai probleme! Ieșeau vecini care participau activ informațional. Pe ei îi țin minte.Nu-mi amintesc nimic altceva. Colegii mei nu pierd energia vorbind. De jos știam că vom pătrunde fără probleme și că nimic nu se poate întâmpla rău. Nu are cum. Suntem NOI. Aceeași care ne izbim de violență și răutate, fără patimă, de când ne știm! Ușa închisă! Nu comunică nimeni din interior. Berbecul izbește de trei ori.Ușa se prăvale asimetric.Prima echipă o pune cu totul la pământ. Se aude un STAI POLIȚIA, până în Copou... Intru, cot la cot cu coechipierul meu.Prima cameră e abordată.Ne deplasăm la următoarea. Doi copii plâng speriați. Am acasă un copil. Când a sunat telefonul pentru alarmă l-am lăsat la o vecină. Îmi propun să sun soția să întreb despre copil, despre vecini. Coechipierul meu aspectează camera. Clear! Mutăm copiii în bucătărie, unde au fost încătușați toți adulții.Au fost găsite cuțite asupra lor. Ulterior aveam să aflu că unii s-au despărțit greu de ele în momentul abordării. Există o anumită pace, un suflu victorios, dar jos mulțimea are o primă reacție activă, încearcă să ne smulgă prada din gheare. A trebuit să recepționez câțiva pumni până să ajung la mobil. Momentul de magie a fost altul.Undeva, după primii pași fără vreo viteză susceptibilă de fugă, prin mulțimea parcă mai densă decât la început, au început timide câteva aplauze.Apoi ele s-au contopit cu vacarmul general cucerindu-l. Nu rețin ca în viața mea care presupune cu aproximație un cincinal, să mai fi avut o asemenea reprezentație directă spontană și tulburătoare. Cred că am salvat vieți atunci. Cred că și chiar dacă nu , publicul a știut că o comunitate în care sălășluiesc tot felul de oameni, are nevoie de o formă de dreptate care presupune o forță cel puțin egală cu nedreptatea.

Marii infractori, aşa cum îi numea mulţimea până la urmă erau oameni. Nu au susurat nici măcar o vorbă împotriva sistemului, dimpotrivă au realizat că în acea seară legea, prin instrumentele ei mai puțin simpatice, a convers  spre integritatea lor fizică.

Erau zilele de început.Acolo s-a desăvârșit definirea unei echipe. Raportat la geneză, am convingerea că hibridul propus și realizat în anul de grație 2000  a fost esența conceptuală a ceea ce avea să fie peste timpuri DPIR, SIR, SAS .  Mă reped cu gândul acolo la început. Detașamentul a presupus un trilogism compozit aproape perfect. A fost structurat în trei părți diferite dar complementare.Prima formată din polițiști vechi, care reprezentau înțelepciune și legalitate.Ei erau dintre cei mai buni polițiști.Cunoșteau fauna infracțională, aveau mereu la îndemână capacitatea analitică a fenomenului infracțional.Erau cei cu experiență, erau cei care știau căile muncii de poliție.Selecția lor a fost făcută în timp. Șefii de secții nu aveau nici un interes să dea cei mai buni lucrători unei structuri noi înființate. A doua parte a fost formată din polițiștii noi veniți sub arme. Unii dintre cei care promiteau. Fizic și psihic. Interviurile la angajare au fost unele menite să descopere printre pretendenți, polițiști care să se plieze pe scheletul unei echipe care avea nevoie de sânge proaspăt, care au făcut sport de performanță, care visau la formațiuni tip SWAT și mai ales, care îndrăzneau la a depăși visul. Cea de a treia parte fusese un fel de armă secretă. Oameni de o calitate profesională excepțională.Militari de formație, pregătiți pentru teatrele de operațiuni internaționale.Poliția era militarizată. Venirea unor astfel de profesioniști în cadrul unei formațiuni cu pretenții elitistice era exact ceea ce ar fi lipsit în oricare altă formulă. Au existat antrenamente complexe, cu caracter militar, pe care Poliția le-a asimilat tocmai prin acest import inteligent și necesar. Astfel experiența, impetuozitatea și măiestria militară conduse de un profesor în sport și disciplină sportivă – colonel Hazincop Adrian convergeau spre o unitate care s-a dovedit mereu forța unei poliții ce a punctat în evoluția ei punctuală prin forță.

....Azi după 20 de ani există încă o complexitate de situații ce implică noi abordări. Nu mai e ca pe vremuri.Azi există proceduri.Azi există dotare. Azi infractorul a evoluat. Azi poliția s-a adaptat acestei evoluții. Eu fiind crescut, educat, definit de ceea ce reprezenta ieri DPIR regăsesc seriozitate, regăsesc echipa, regăsesc chiar și virulența inamicului etern - infractorul, dar nostalgia oricărui lup bătrân ce a trăit acele timpuri tot acolo învie, spre stația ceea care striga, dându-ne rost....

SAS-UL....SAS-UL..!!!?....

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei