Milioane de euro pe masa consilierilor locali!

2sedinta

Dimensiune font:

| 04-10-2021 00:00

În şedinţa Consiliului Local de astăzi va fi discutat împrumutul de 20 milioane de euro pe care Primăria Iaşi intenţionează să-l contracteze de la BERD în vederea realizării unor investiţii în oraş * consilierii locali vor mai analiza proiectele vizând înfiinţarea Trenului Metropolitan şi a parcului industrial de la Fortus * alte proiecte vizează realizarea unor parteneriate cu instituţii din oraş pentru organizarea de evenimente

O şedinţă extrem de importantă a Consiliului Local Iaşi va avea loc în această dimineaţă, pe ordinea de zi figurând peste 30 de proiecte de hotărâre de o mare varietate: de la măsuri vizând reabilitarea infrastructurii din oraş, până la cele vizând realizarea unor noi investiţii. Referitor la proiectele de infrastructură, în perioada următoare, Primăria va demara trei astfel de proiecte: modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cinematografului Dacia, precum și reabilitarea termică a 14 grădinițe, școli și licee din Municipiul Iași. În acest sens pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local  figurează un proiect privind aprobarea unui contract de credit în valoare de 20.449.897,75 euro, a contractului de garanție și a contractului privind contul de rezervă pentru serviciul datoriei, finanțarea rambursabilă externă fiind contractată, în urmă cu 17 luni, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Conform documentului menționat, perioada de grație este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani.

Proiectul de modernizare a depoului Companiei de Transport Public (CTP) din zona Dacia se află într-un stadiu mai avansat. În aprilie 2020 consilierii locali au aprobat raportul privind studiul de oportunitate pentru noul depou și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, iar în mai 2021 studiul de prefezabilitate pentru același proiect. Costurile estimate sunt de 77.201.378,77 lei (inclusiv TVA), iar durata estimată de realizare a lucrărilor de 24 de luni.

Reabilitare termică pentru 14 unităţi de învăţământ

Prin acelaşi împrumut vor fi reabilitate termic a 14 unități școlare din municipiul Iași. Este vorba de Grădinițele cu Program Normal nr. 11 (strada Decebal, nr. 25 bis) și nr. 21 (Şoseaua Națională, nr. 64), Grădinițele cu Program Prelungit nr. 9 (strada Otilia Cazimir, nr. 31) și nr. 25 (strada Argeș, nr. 5), Școlile Gimnaziale „Alexandru Vlahuță” (strada Buridava, nr. 10), „Elena Cuza” (stradela Canta, nr. 10) și „George Coșbuc” (strada Prof. I. Simionescu, nr 16),  Liceul Tehnologic „Petru Poni” (bulevardul Socola, nr. 110), Liceul Teoretic „Waldorf” (Calea Chișinăului, nr. 132 bis), Colegiile Tehnice „I. C. Ștefănescu” (bulevardul Socola, nr. 51-53), „Dimitrie Leonida” (bulevardul Socola, nr. 188-190), Transporturi și Construcții (bulevardul Socola, nr. 82), Electronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu” (strada M. Sturdza, nr. 43) și „Mihail Sturdza” (strada M. Sturdza, nr. 2). Lucrările sunt estimate la aproximativ 24 milioane de lei, inclusiv TVA, suprafața totală propusă spre reabilitare termică fiind de aproape 35.818,45 metri pătrați.

Noi paşi pentru modernizarea cinematografului Dacia

Cât priveşte modernizarea cinematografului Dacia, începând cu anul 2017, Primăria municipiului Iași a preluat în administrare mai multe cinematografe, printre care și Cinema Dacia, construit în perioada 1984-1987. Prin intermediul proiectului se propune amenajarea unor spații pentru recuzită și pentru actori, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii pentru a respecta standardele și cerințele actuale, inclusiv realizarea unei rezerve de apă în conformitate cu legislația și normativele în vigoare. Intenția municipalității este aceea de a transforma Cinema Dacia într-un spațiu de spectacole și activități cultural-educative pentru cei mici: „Ateneul copiilor”. Valoarea totală a proiectului, actualizată în ședința din 2 iulie 2021, este estimată la suma de 12.812.465,14 lei (inclusiv TVA).

Trenul Metropolitan devine realitate

Un alt proiect vizează continuarea demersurilor pentru înființarea Trenului Metropolitan . Consilierii locali vor dezbate un proiect de hotărâre privind încheierea protocolului de asociere în vederea realizării obiectivului de investiții „Tren Metropolitan Iași“. Potrivit documentației aferente proiectului supus aprobării aleșilor locali, protocolul de asociere va fi încheiat între UAT Județul Iași, UAT Municipiul Iași, Asociația Metropolitană de Transport Public Iași, UAT Comuna Lețcani, UAT Comuna Holboca, UAT Comuna Miroslava, UAT Comuna Ciurea, UAT Comuna Tomești și Compania Națională de Căi Ferate „CFR“ SA.

Parc industrial la Fortus

Un alt proiect important se referă la procedurile de înființare a Parcului Industrial Tehnopolis. Primarul Mihai Chirica a declarat recent că municipalitatea ieșeană are în plan fondarea unui parc industrial în str. Poitiers nr. 10, pe platforma Fortus SA, pe o suprafață de aproximativ 19,5 ha de teren. Acesta a devenit proprietatea Municipiului Iași prin stingerea obligațiilor fiscale ale SC Fortus SA, prin dare în plată conform prevederilor Legii 207/2015. Parcul va fi administrat de către SC Tehnopolis SRL, la care Municipiul Iași, prin Consiliul Local Iași, este asociat unic.

Parcul Industrial Tehnopolis va fi utilizat pentru dezvoltarea activităţilor economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii, de valorificare a cercetării ştiinţifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilităţi specifice, în vederea valorificării potenţialului uman şi material al Iasului.

O nouă grădiniţă în oraş

Tot în şedinţa de astăzi va fi dezbătut un proiect de hotărâre privind Grădinița cu Program Prelungit nr. 13. Este vorba despre modificarea Hotărârii de Consiliul Local nr. 84 din 21 martie 2019 privind aprobarea proiectului de reabilitare și modernizare a unității de învățământ menționate, precum și a documentației de autorizare, a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico-economici și a bugetului aferent.

Concret, valoarea totală a proiectului va fi modificată de la suma de 5.830.917,69 lei la 11.030.249,75 lei, schimbarea vizând partea de cheltuieli neeligibile care, în urma elaborării proiectului tehnic de execuție, sunt estimate la suma de 5.199.332,06 lei.

FILIT nu ţine seama de pandemie

Aleşii locali vor analiza şi proiectul vizând încheierea unui acord de parteneriat între Muzeul Național al Literaturii Române Iași și municipiul Iași în vederea organizării Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT 2021. Pentru ediția din acest an Muzeul Național al Literaturii Române Iași municipalității un sprijin în sumă de 50.000 lei.

Cea de-a noua ediție a festivalului va reuni la Iași în perioada 20 - 24 octombrie 2021 profesioniști din domeniul cărții, atât din ţară, cât şi din străinătate. Timp de cinci zile în cadrul FILIT vor avea loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări.

Bani pentru sport

În fine, bugetele a patru proiecte sportive finanțate de municipalitate vor fi supuse aprobării Consiliului Local. Proiectul „Cupa Europei la Popice Seniori” este înaintat de Clubul Sportiv CFR Iaşi şi are ca scop promovarea Iaşului şi a echipei de popice care participă în luna octombrie în localitatea Kranj din Slovenia, unde se va desfășura Cupa Europei la Popice Echipe Seniori pentru anul 2021. Suma alocată de către municipalitate pentru acest proiect este de 15.000 de lei.

Proiectul „Centrul de Excelenţă la Fotbal” inițiat de Liceul cu Program Sportiv Iaşi se adresează copiilor din mediul rural şi urban începând cu anul acesta şi are drept scop formarea unei generaţii tinere şi valoroase de fotbalişti ai Iaşului pentru Politehnica Iaşi. Municipalitatea va sprijini această inițiativă cu 60.000 de lei. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Lichidatorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 227/F/21 decembrie 2021, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 1663/89/2021, privind debitoarea S.C. PRODIVA S.R.L. Huşi, având C.U.I. 35582319, sediul social în mun. Huşi, str. Dobrina, nr. 17, Corp C2, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/80/2016, notifică deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă şi intrarea ȋn faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 03.02.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 14.02.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 11.03.2022. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 18.02.2022, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Chirica va evalua activitatea secretarului CL Iași
24/01/2022 00:00

La cateva zile  după ce Mihai Chirica i-a propus lui Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din Romania, să iniţieze un proiect de lege prin care secretarii generali ai unităţilor administra ...

Impozite exorbitante pentru două firme din oraş
24/01/2022 00:00

Municipalitatea ieşeană reactualizează in fiecare an criteriile prin care sunt propuse majorări de impozitelor pe terenurile neingrijite, altele decat cele agricole, situate in intravilanul municipiului Ia ...

Explozie a numărului de infectări în şase comune ieşene
24/01/2022 00:00

Numărul infectărilor cu noulvirus a atins cote alarmante in judeţul Iaşi. Ieri s-au inregistrat 742 de cazuri noi, totuşi in usoară scădere fată de raportarea din ziua precedentă (781), care au dus inc ...

24 ianuarie atipic, la Iaşi!
24/01/2022 00:00

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat că ziua de 24 ianuarie – cand se marchează Unirea Principatelor Romane – va fi una „fierbinte” din cauza „agitaţiei naţionale&rdquo ...

Bugetul local nu mulțumește pe toată lumea
24/01/2022 00:00

Trafic, piste, spatii verzi, stadion, parcări, fluidizare, amenajare, asfaltare, biciclete, Bucium, extindere. Acestea sunt, in opiniilor ieşenilor, priorităţile oraşului, sau cel puţin aşa au dat de in ...

O tânără însărcinată, cu trei copii, trăiește într-o baracă, fără geamuri și uși
24/01/2022 00:00

 Mama are 23 de ani si cel de-al patrulea copil al său urmează să vină pe lume in cateva săptămani. Femeia a plecat de acasă de mică, pentru a scăpa de sărăcie. Si-a intemeiat o familie cu un b ...

Şase ani de puşcărie pentru cel mai prolific hoţ din magazine
23/01/2022 23:59

Alex L. (25 de ani) stă de ceva vreme in Penitenciarul din Targu Ocna şi spera ca primăvara lui 2022 să-l prindă acasă, in Cozmeşti. Tanărul avea şase condamnări pentru furturi din magazine, a ajuns i ...

Un ieșean a comis trei infracţiuni în doar zece metri, pe drumul sătesc
23/01/2022 23:59

Nelu P. (25 de ani) a urmat cursurile unei şcoli de şoferi in 2018, dar nu şi-a mai bătut capul să dea şi examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Oricum, nu avea maşină şi nici serviciul pe ...

Judecătorii ieșeni au soluționat câte 153 de dosare pe zi!
23/01/2022 23:59

Dacă starea de urgenţă a influenţat puternic activitatea Judecătoriei Iaşi in 2020, anul ce a urmat a adus cu el o revenire in forţă a instituţiei. O eficienţă sporită chiar şi faţă de anul 2019, ...

 Bolnavii de cancer suferă din nou. Un alt medicament important lipsește!
23/01/2022 22:17

* un medicament esential in tratarea tumorilor cerebrale si a altor tipuri de cancer a dispărut din farmaciile spitalelor * la Iasi, medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) spun că au rămas rece ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei