1 infectioase

Dimensiune font:

Numărul pacienţilor COVID a început să crească

| 10-04-2020 00:00


* managerul Spitalului de Boli Infecţioase atrage atenţia că va urma o perioadă extrem de grea, valabilă în toată Moldova, medicii aşteptându-se la o creştere semnficativă a infestărilor cu noul coronavirus * partea bună este că unitatea medicală dispune de o capacitate de testare care acoperă estimările specialiştilor

 

La Iaşi, numărul persoanelor infectate cu noul virus a crescut până la 131 cazuri, cifră valabilă până ieri după-amiază. În jurul prânzului, erau deja 10 persoane internate, iar pe parcursul zilei au mai fost internate alte cazuri.

La Terapie Intensivă se află 6 persoane, Spitalul de Boli Infecţioase dispunând în acest moment de 3 paturi goale. În cazul în care spitalul nu mai are disponibile locuri la ATI, cazurile grave vor fi direcţionate către Spitalul de Neurochirurgie. În schimb, pacientii suspecţi de COVID-19 sunt

internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie. Această unitate medicală va prelua eventualele cazuri de coronavirus daca se vor ocupa toate locurile la Infecţioase, lucru extrem de probabil atât timp cât Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi urma să primească aseară, doar din judeţul  Neamţ, 30 de pacienţi. Însă îngrijorător este faptul că numărul acestora este în continuă creştere în zona de Nord-Est. „Va urma o perioadă grea în zona aceasta. În prezent, adresabilitatea prin pacienţi confirmaţi a început să crească, cum ne aşteptam, aflându-ne pe partea ascendentă a curbei Gauss, din fericire, nu brusc ascendentă. Capacitatea de testare este acoperitoare prin faptul ca la Spitalul de Boli Infecţioase există aparatură de ultimă generaţie - aparatul sponsorizat de Casa Share şi cel venit de la Ministerul Sănătăţii – adăugându-se colegii de la Institutul Regional de Oncologie şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie”, a declarat, ieri, dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului ieşean de Boli Infecţioase, precizând că Episcopia Romano-Catolică a donat spitalului două tuneluri de dezinfecţie şi există, în continuare, promisiuni de sponsorizare. „Am obţinut acordul telefonic al doamnei profesor Dorobăţ pentru a transfera 30 de pacienţi de la spitalul din Piatra-Neamţ către Spitalul de Boli infecţioase Iaşi”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, Florin Apostoae.

Acesta susţine că medicii din Spitalul Judeţean Neamţ nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi confirmaţi cu COVID-19. „Avem personal limitat, iar medicii de boli infecţioase nu mai reuşesc să facă faţă. Am reorganizat şi celelalte ture, pe secţii, dar consider că tratamentul acestor pacienţi trebuie supravegheat şi supervizat de către medicii de boli infecţioase şi medicii pneumologi, în afară de cei din ATI”, a spus Apostoae. Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19, în judeţul Neamţ, a ajuns la 202.

Peste de 3.100 de persoane în izolare

Revenind la situaţia din Iaşi, un număr de 3.149 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 611 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

De asemenea, conform ultimelor centralizări, un număr de 1.062 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 10 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 19 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Medicii ieşeni, trimişi în toată Moldova

În momentul de faţă, un număr de 75 de cadre medicale, medici primari, specialişti şi rezidenţi din judeţul Iaşi îşi aduc aportul şi luptă în linia întâi COVID-19 alături de colegii lor de la alte spitale din regiunea Moldovei, asigurând în acest fel continuitatea medicală în aceste unităţi sanitare. 12 medici primari şi specialişti, de diferite specialităţi (ATI, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, nefrologie, pediatrie, ORL), sunt detaşaţi în această perioadă în judeţele din Moldova pentru a veni în sprijinul colegilor de la alte unităţi medicale. Din aceştia, 8 cadre medicale sunt detaşate în Suceava, restul activând în Bârlad, Fălticeni şi unul la SAJ Paşcani. Alţi 63 medici rezidenţi din toate specialităţile (ATI, medicină de laborator, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, igienă, cardiologie, medicină interna, pediatrie, microbiologie medicală, boli infecţioase, ORL), ajută unitaţile sanitare din celelalte judeţe ale Moldovei. Din aceştia, 21 de medici rezidenţi sunt detaşaţi în judeţul Suceava. Lucian STATE

 

* * *

 

Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 1.322 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 426 de sancţiuni contravenţionale în valoare de  654.198 lei.

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
„E posibil ca în Moldova să circule o tulpină mai virulentă”
28/05/2020 00:00

  Medicul ieşean Giorgiana Matei, parte a echipei de specialişti care au dus la indeplinire misiunea din Republica Moldova, a vorbit despre experienţa trăită in ultimele două săptămani. Aceasta co ...

Chirica a pus proiectele Iaşului pe masa lui Orban!
28/05/2020 00:00

  Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica, si ministrul Mediului, Apelor si Pădurilor, Costel Alexe, au o serie de intalniri la nivel guvernamental. Cei doi lideri ieseni au prezentat Prim-Ministru ...

Consilierii judeţeni au avizat investiţiile ApaVital prin POIM
28/05/2020 00:00

  În cadrul sedintei de ieri, consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă s ...

FOTO Spitalul mobil a ajuns la Lețcani!
27/05/2020 23:28

 În această seară au ajuns la Letcani - in incinta Transagropolis - primele 13 TIR-uri din Turcia incărcate cu 26 din cele 100 de containere care vor forma spitalul regional mobil. Maine, la ora ...

Ieșean încarcerat după ce a vandalizat trei tomberoane cu gunoi!
27/05/2020 23:22

 Deşi n-a implinit incă 21 de ani, Mădălin Vişan din Răducăneni este deja un infractor experimentat. Cand era minor, a fost judecat pentru mai multe talhării, loviri şi alte violenţe. A stat la u ...

Piața ieșeană a muncii, primele semne de redresare
27/05/2020 23:20

 La prima vedere, piaţa muncii din judeţ pare a fi inregistrat o creştere insemnată, de aproape 10% faţă de săptămana trecută. Dar, la o analiză mai atentă a centralizatoarelor primite de la Age ...

Jumătate dintre ieșenii spitalizați cu COVID s-au infectat în această lună!
27/05/2020 22:03

  * mai bine de o treime dintre cazurile de coronavirus de la Iasi au fost confirmate după impunerea măsurilor de relaxare * 229 ieseni luptă incă pentru viata lor, in spitale, numărul celor vindecat ...

  Se redeschide Bazarul, la Suceava!
27/05/2020 17:04

* răman inchise restaurantele si barurile din Bazar, dar acolo unde se poate face servirea la fereastră se va emite autorizare de functionare Complexul Comercial Bazar Suceava se redeschide din 30 mai. Deciz ...

 COMUNICAT DE PRESĂ Dan Lungu senator USR de Iași: Populația trebuie informată și avertizată  în ceea ce privește calitatea apei potabile
27/05/2020 13:25

 COMUNICAT DE PRESĂ Dan Lungu: Populatia trebuie informată si avertizată in ceea ce priveste calitatea apei potabile   Conform Raportului anual care vizează calitatea apei potabile din judetul ...

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor  Fapte Pentru Iași: Spitalul Regional de Urgențe întră în linie dreaptă
27/05/2020 12:14

 Fapte Pentru Iasi: Spitalul Regional de Urgente intră in linie dreaptă   Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anuntat că Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a lansat lic ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!