Peste 2.000 de ieşeni suferă de insomnie

31insomnii

Dimensiune font:

| 31-01-2019 07:30

specialiştii susţin că peste 2.000 de persoane au fost internate la „Socola” anul trecut, din cauza inseomniilor * cauza principală a acestei afecţiuni o constituie stresul suferit zi de zi

Fiecare dintre noi a experimentat, probabil, măcar o dată în viaţă, o noapte de nesomn, în care s-a învârtit pe toate părţile fără să poată adormi. Este firesc să vă simţiţi obosiţi după o astfel de noapte. Însă, dacă mai multe seri la rând v-aţi chinuit să adormiţi şi nu aţi putut, aţi stat treji în toiul nopţii, aţi fost somnolenţi pe tot parcursul zilei, atunci vă confrunţi cu o tulburare de somn.

Deşi multe persoane întâmpină dificultăţi de adormire seara sau de menţinere a stării de somn până în zorii zilei, puţine sunt cele care apelează la ajutorul medicului psihiatru pentru un tratament adecvat. „Insomniile sunt motive foarte importante pentru prezentarea pacienţilor la doctor, estimându-se că reprezintă a treia cauză (30% - 50% din populaţie) care îi trimite pe oameni la medic, în special la medicul de familie, după cefalee şi stările gripale”, a declarat ieri dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Conform unui studiu realizat de University of Pennsylvania School of Medicine în 2018, „circa 25% dintre americani suferă de insomnie acută în fiecare an, iar dintre aceştia 75% ajung să sufere de insomnie cronică”.

Somnul, extrem de important

Somnul este un proces vital pentru organism, reprezentând o activitate de refacere. În timpul somnului, întregul corp se odihneşte, creierul însă nu „doarme” niciodată.

În timpul somnului, organismul îşi încetineşte funcţiile fiziologice pentru a-şi recupera energia pierdută în timpul zilei, temperatura se reduce, metabolismul încetineşte, tensiunea arterială se stabilizează şi ţesuturile se regenerează. Orele bune de somn permit, de asemenea, să dăm o viaţă nouă memoriei şi să fim mai atenţi”, consideră dr. Nester.

De asemenea, teaca de mielină, care ajută la „protejarea” celulelor creierului, se formează tot în timpul somnului. Un alt motiv pentru care orele dormite sunt esenţiale pentru viaţa individului ţine de faptul că în această perioadă creierul se curăţă de toxinele acumulate în timpul zilei, conform cercetătorilor de la Universităţile Rochester şi New York („Sleep initiated fluid flux drives metabolite clearance from the adult brain”, Science, 18 octombrie 2013). „Procesul de curăţare al creierului este cu atât mai important cu cât acumularea de toxine la nivel cerebral poate creşte riscul dezvoltării maladiei Alzheimer”, afirmă medicul psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Astfel, micşorarea timpului dedicat somnului daunează grav creierului. „Funcţiile psihice ale persoanei sunt perturbate. Privarea de somn scade capacitatea de concentrare a atenţiei, scade timpul de reacţie la stimuli, slăbeşte memoria, apar modificări emoţionale cu stări de nervozitate, iritabilitate, cu un slab control al impulsurilor, iar capacitatea de gândire logică şi analiză se deteriorează. Se produce o diminuare a randamentului personal, iar viaţa îşi pierde din culori pe măsură ce orele de somn scad”, mai spune dr. Andreea Nester.

Adulţii au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte, în timp ce copiii pot dormi până la 10-12 ore. Vârstnicii au un somn deficitar şi de o calitate mai redusă, deşi nevoia de somn este aceiaşi ca la adulţii tineri („National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: methodology and results summary”, publicat în Sleep Health: The Official Journal of the National Sleep Foundation, în 2015).

Cauze şi efecte

Insomnia este o afecţiune de sine stătătoare, dar, uneori, apare şi ca simptom al altor probleme de sănătate, de natură fizică sau de natură mintală.

Multiple patologii organice pot produce insomnia prin mecanism indirect. Vorbim, aşadar, despre afecţiuni care prin simptomele produse împiedică odihna: bolile neurologice (accidentul vascular cerebral), respiratorii (astm, apnee obstructivă de somn), bolile coronariene, renale şi digestive (ulcer gastric, boala de reflux gastro–esofagian), boli psihiatrice (demenţa, tulburarea bipolară, depresia)”, apreciază medicul specialist psihiatru din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Stresul este principalul factor care produce insomnii. Acesta poate fi cauzat de probleme de ordin financiar şi social, concentrarea mult prea mare asupra problemelor şi metodelor de rezolvare determinând astfel o insomnie temporară. Mai multe fenomene traumatizante din punct de vedere psihologic, cum ar fi divorţul, decesul unei persoane dragi, pierderea serviciului, emigrarea într-o ţară străină, o boală gravă şi chiar sarcina pot produce insomnii.

Societatea ne solicită performanţă, iar pentru aceasta ne sacrificăm timpul de somn. Stilul de viaţă modern, călătoriile intercontinentale şi modificările de fus orar, petrecerile pe timp de noapte, vizitele la cazinouri sau cluburi, statul prelungit în faţa televizorului, a calculatorului, efortul prelungit şi lucrul în ture duc la deprivarea somnului sănătos din timpul nopţii”, explică dr. Andreea Nester.

Intervenţie terapeutică

Ca în orice altă afecţiune, intervenţia terapeutică precoce este esenţială. Metodele de tratare a dificultăţilor de somn includ reguli de igienă a somnului, psihoterapie, tehnici de relaxare, toate acestea venind în completarea unui tratament farmacologic adecvat fiecărui individ în parte, ales împreună cu medicul psihiatru pe baza consultului de specialitate.

Pentru a vă asigura un somn de calitate, activităţile relaxante dinainte de perioada de odihnă şi orarul strict de culcare sunt două aspecte importante. Patul în care dormiţi trebuie să fie rezervat pentru somn şi nu pentru alte activităţi, camera de dormit trebuie să fie lipsită de calculator, telefon sau televizor, să aibă o temperatură ambiantă confortabilă (22 grade Celsius), fără zgomote sau surse de lumină deranjante. Se vor evita efortul fizic, consumul de cafea după ora 14:00 şi băuturile alcoolice înainte de somn. La fel de important este să alegeţi mese uşoare seara şi să nu vă culcaţi flămânzi”, consideră dr. Nester.

Există o gamă largă de somnifere eficiente şi sigure, cu rezultate bune, folosite în doze adecvate de-a lungul unei perioade corespunzătoare. Soluţia cea mai bună este să apelaţi la ajutorul unui medic specialist şi să discutaţi cu un psihiatru, insomnia fiind o patologie 100% vindecabilă.

În cursul anului trecut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi au fost internaţi 2.025 de pacienţi cu tulburări de somn (diagnostic principal şi secundar). Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei