Povestea tinerilor arhitecți români care lucrează la unele dintre cele mai mari studiouri de arhitectură din lume și care vin la Iași

Arhitectii Andreea Felciuc Bogdan Zaha

Dimensiune font:

| 26-03-2024 12:42

Andreea Felciuc și Bogdan Zaha sunt două dintre numele românești care se afirmă, la cel mai înalt nivel, în domeniul arhitecturii în Londra, un hub în acest domeniu pe plan mondial. Cei doi sunt invitați anul acesta la Iași, unde marchează atât prezența la Romanian Creative Week, cel mai important eveniment dedicat industriilor creative la nivelul UE, cât și realizarea primei instalații în România.

Poveștile celor doi, parcursul profesional care a început în România și a continuat peste hotare, implicarea în ample proiecte arhitecturale și viziunea care se află la baza instalației care va suprinde, în luna mai, publicul de la Iași le puteți afla din rândurile următoare.

Andreea Felciuc este arhitectă și scenografă, înregistrată atât în Marea Britanie, cât și în România, având o experiență profesională multi-disciplinară, care include scenografia, instalații new media, video-mapping, animații 3D, FX și VFX. Andreea a studiat arhitectura la Iași și la Viena, în cadrul unui Program de Master Internațional cu dublă diplomă în arhitectură, la Universitatea de Arte Aplicate din capitala Austriei, în cadrul Studioului Greg Lynn. De mai bine de un deceniu, colaborează, în diferite ocazii, cu industria artistică și teatrală atât din România, cât și cu cea europeană, având diverse proiecte scenografice cu instituții de cultură precum Opera de Stat din Berlin, Theatre de la Ville de Luxemburg, Wilhelma Theater din Stuttgart.

În prezent, este arhitect în cadrul companiei Arup din Londra, oraș în care locuiește din 2019, când a acceptat invitația directorului Tateo Nakajima de a se alătura echipei „Venues”, specializată în dezvoltarea de strategii, proiectare și consultanță pentru programul de artă și cultură (filarmonici, teatre, opere, muzee, galerii, pavilioane, dezvoltare strategică și masterplan). Printre proiectele la care a colaborat se numără: Konzerthaus din München, Opera și Conservatorul din Shenzhen, Alte Munze din Berlin, Live Museum din New Delhi, Strategia de Artă publică din Dubai și Abu Dhabi, Pavilionul curatorului la Bienala de la Veneția din 2019 & 2023, Therme Forum în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu.

Din 2020, Andreea Felciuc și Bogdan Zaha conduc Studio FABZ, promovând bune practici în domeniul arhitecturii și industriilor performative.

Bogdan Zaha este arhitect înregistrat atât în Marea Britanie, cât și în Romania, precum și asociat la Zaha Hadid Architects, din Londra, unul dintre cele mai renumite birouri în domeniul arhitecturii internaționale în ultimile patru decenii, cunoscut pentru limbajul organic, fluid și dinamic al proiectelor de design și arhitectură. Bogdan a început facultatea la București, în 2004, a continuat la Timișoara și s-a mutat la Viena în 2010, pentru a urma studiile la Studioul Zaha Hadid din cadrul Universității de Arte Aplicate. Din 2014, s-a alăturat Z cluster, în cadrul Zaha Hadid Architects, în Londra, unde este un membru-cheie al echipei, cu o contribuție specifică în cadrul proiectelor de arhitectură și design, coordonând atât procesul inițial de design și proiectare, cât și implementarea în stadiile ulterioare fazei de concept.

A lucrat la peste 100 de proiecte în întreaga lume, între care Daxing Airport din Beijing, National Science Centre din Singapore, Science Centre din Shenzhen, birourile Masaryk din Praga, IBTEC Masterplan în Malaezia și la alte alte instalații și obiecte. Împreună cu Andreea, Bogdan pregătește o instalație specială, care va explora trăirile publicului Romanian Creative Week.

„Oportunitățile din afara României au fost o uriașă curiozitate”

Andreea Felciuc s-a mutat în Londra la 26 de ani. Totul s-a întâmplat rapid și firesc, așa cum povestește tânăra: „Profesional și personal, a fost o trecere naturală, nimic forțat, lucrurile au venit de la sine. N-am simțit mutarea din țară ca pe un pas definitoriu, ci ca pe o uriașă curiozitate. La Arup, unde lucrez în prezent, suntem o echipă de puțin peste douăzeci de profesioniști răspândiți peste tot în lume.

Aproape fiecare suntem specializați în domenii diferite (design, arhitectură, acustică, compozitori, artisti, luminiști, producători, muzicieni, dirijori, directori tehnici de la Barbican, Tate sau Southbank Centre). De exemplu, directorul echipei este format ca violinist și activează actual ca dirijor. Astfel, fiecare dintre noi contribuie cu o serie de aptitudini, cunoștințe și experiențe foarte specifice, pentru ca, în final, proiectul să acopere toate necesitățile și ambițiile, întotdeauna împingând limitele și inovând în domeniul artelor performative și vizuale”.

A studiat arhitectura în Iași, însă deschiderea către Viena a împins-o să își urmeze impulsul de a căuta dincolo de lucrurile care erau familiare, prin a propune o colaborare între cele două facultăți pentru ultimii doi ani de studii. Astfel, a terminat în 2018 cu diplomă dublă în cadrul unul Program de Master Internațional. Încă din primul an de studii, era nerăbdătoare să exploreze spațiile pe care le vedea doar pe hârtie, astfel că din 2012 a avut ocazia de a colabora cu industriile artistice și teatrale atât din România, cât și din Europa, unde ritmul alert de fabricație și producție i-a permis să-și vadă ideile materializate în realitate.

Experiența la Universitatea de Arte Aplicate din Viena

Bogdan Zaha a terminat un liceu cu profil de arhitectură și a fost admis la facultate la București, numai că, după primul an, și-a dat seama că nu se regăsește în atmosfera școlii. Avea, încă de pe atunci, curiozitatea de a explora domeniul în afara țării.

După primul an de facultate în București, a decis să meargă să studieze arhitectura la Timișoara, însă și aici, în scurt timp, universul arhitecturii devenise destul de „limitat”. Venind în contact cu lucrările Studioului la Bienala de Arhitectură de la Veneția, în anul patru de facultate, a decis că vrea să studieze arhitectura la Viena.

În 2008, a dat examen la Studioul Zaha Hadid, care a durat trei zile și a avut mai multe probe. „Am plecat de acolo cu gândul că m-am descurcat”, își amintește Bogdan. Afișarea rezultatelor i-a adus, însă, o dezamăgire de moment, pentru că n-a fost acceptat. Și-a continuat studiile la Timișoara, pentru ultimii doi ani de facultate, dar era motivat să mai încerce o dată. Astfel, în 2010, și-a amânat examenul de licență și a decis să se concentreze pe cel pe care avea să-l susțină din nou la Viena. Au urmat alte zile de concurs și de emoții, concurența fiind mare.

Studioul de arhitectură Zaha Hadid accepta, în fiecare an, între cinci și zece cursanți noi. De data asta, Bogdan a fost admis: „La aproape toate facultățile de arhitectură internaționale, studiile sunt împărțite nu doar pe licență și master, ci pe categorii și grupuri de cursuri, care nu sunt neapărat structurate ca an de studiu, ci sunt împărțite pe unul sau mai multe semestre. La Universitatea de Arte Aplicate din Viena, sistemul de învățământ nu era structurat clasic. Acest sistem se numește Studio Vertical, în sensul în care nu diferențiază studenții în funcție de anul de studiu la proiectare, ci doar la materii.

La specialitatea de Proiectare, studenții lucrează în echipe, unde cei mai noi sunt încurajați să se grupeze cu cei mai experimentați. După un anumit număr de proiecte și de credite obținute, puteai să intri în anul de diplomă. Cei care își pregăteau proectul de diplomă lucrau singuri. Nu toată lumea termina studiile în cinci ani, pentru că foarte mulți dintre noi veneam cu studii deja făcute și puteam echivala anumite materii. Eu am studiat trei ani și jumătate la Viena. În ianuarie 2014, după ce am susținut diploma, am fost întrebat de Zaha Hadid dacă vreau să mă alătur biroului din Londra. A fost o șansă enormă și bineînțeles că am acceptat-o, iar din iunie 2014 sunt la Londra, unde lucrez pentru Zaha Hadid Architects”, explică Bogdan.

Sala Mașinilor a Palatului Culturii, gazda instalației care propune un dialog

Pentru ce-a de-a patra ediție a Romanian Creative Week, care va avea loc la Iași în perioada 15 – 26 mai 2024, Andreea și Bogdan pregătesc un proiect cu totul inedit. Întreaga supriză va fi dezvăluită în cadrul evenimentului, însă cei doi autori ne dau un mic indiciu: instalația lor, departe de a fi una clasică, este mai mult o experiență. O experiență contemplativă, care se bazează pe deschiderea privitorului și pe dorința de a „comunica” cu spațiul creat.

„Conceptul nostru își are originea în dorința de a ghida vizitatorii pe un traseu bine definit, printr-un mediu imersiv, care va stârni curiozitatea prin intermediul mișcării, a sunetului și a luminii. Fiecare persoană care va interacționa cu instalația va trăi o experiență unică și personală. Este posibil ca experiența sugerată să nu aibă un final închis, ci să genereze anumite întrebări mai mult decât o concluzie. Aprecierea sa depinde în mare măsură de percepția individuală. Principala noastră premisă este interacțiunea dintre tine, ca vizitator, și elementele posibil străine ale spațiului, care te vor provoca să-l explorezi, fiind diferite de un exponat tradițional.”, au explicat Andreea și Bogdan.

Despre Romanian Creative Week

Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. În 2023, RCW a fost desemnat evenimentul care adună la un loc cel mai mare număr de industrii creative, la nivelul Europei, conform Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).

Partenerii anunțați până în prezent de organizatori sunt: Primăria Municipiului Iași, Iulius Group, UniCredit, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Iași, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, UMF „Gr. T. Popa” Iași, Lancome, Philips, glo, Banca Transilvania, Freudenberg.

Mai multe detalii despre RCW24, pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, precum și pe paginile evenimentului de pe Facebook, Instagram și YouTube.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei