Premieră la Opera Iași cu artiști lirici de talie internațională

1opera

Dimensiune font:

| 25-06-2022 09:11

 Spectacolul „Un Ballo in Maschera va reuni nume sonore ale liricii * pe scenă va urca din nou apreciatul tenor Ștefan Pop, câștigător al concursului „Operalia”, organizat de Placido Domingo 

 

Noua premieră a Operei Naționale Române Iași (ONRI), „Un Ballo in Maschera”, de Giuseppe Verdi, programată pentru acest week-end, se anunță a fi un succes redutabil, girat de două distribuții cu nume sonore internaționale ale liricii românești, după cum a anunțat la conferința de presă managerul interimar al instituției, tenorul Andrei Fermeșanu.

La Iași au sosit din nou tenorul Ștefan Pop (Teatrul Regio din Parma), unul dintre cei mai titrați tenori din lume, câștigător al celebrului concurs „Operalia, girat de Placido Domingo, soprana Cellia Costea, de la Opera Națională din Atena, mezzosoprana Andrada Vaida Roșu, de la Opera Națională din Cluj, alături de baritonii Bogdan Baciu (Germania) și Șerban Vasile, artiști apreciați în marile teatre ale lumii. „Mă bucur că am revenit la Iași și că voi debuta în rolul lui Gustavo, pe care îl consider cea mai mare responsabilitate a mea. L-am studiat  în Italia timp de trei ani, trebuia să-l debutez alături de maestrul Leo Nucci (apreciat bariton italian - n.r.),  însă a venit pandemia și spectacolul s-a amânat. Am mai adăugat încă doi ani și acum a venit momentul să îl urc pe scenă acasă la mine, în capitala culturală a României, a spus tenorul Ștefan Pop, pe care publicul îl va putea asculta în reprezentația de sâmbătă, 25 iunie, urmând ca a doua zi rolul să fie interpretat de tenorul Florin Guzgă, consultantul artistic al ONRI. „Am așteptat cu mult drag acest rol, pe care l-am interpretat doar în concert. Iată că a venit și momentul unui spectacol atent pus la punct, a spus Florin Guzgă. „Am găsit la Iași o orchestră fabuloasă, cu care am lucrat extraordinar într-un teatru cu o acustică perfectă, un teatru foarte frumos. Va fi o premieră de care se va vorbi mult timp și în multe locuri, a completat dirijorul Andrea Alberti, invitat special pentru acest spectacol.

Un spectacol de care se va vorbi mult timp

Aflat la Iași pentru a doua oară, baritonul Bogdan Baciu, un artist cu un CV impresionant, care a cântat pe mari scene ale lumii și care cât de curând va reveni la Royal Opera House din Londra, a apreciat nu doar artiștii alături de care a lucrat și teatrul liric ieșean, ci și orașul teilor în plină floare, de care se simte profund legat: „Este o onoare pentru mine să mă aflu într-o companie foarte selectă și să joc într-un spectacol care este o provocare pentru multe teatre din lume. Este a doua producție pe care o fac la Iași, după Carmen, din 2015. Va fi o seară deosebită.

Soprana Cellia Costea, solist al Operei Naționale din Atena, s-a bucurat enorm de invitația primită, una la fel de importantă ca și cea din noiembrie 2021, când publicul a aplaudat-o în spectacolul „Tosca, dedicat împlinirii a 65 de ani de la înființarea ONRI, instituție al cărei co-fondator a fost și bunicul ei, prim-fagotistul Gheorghe Costea. „Mi-a făcut mare plăcere să cânt pe scenă alături de colegi pe care îi apreciez foarte mult. A fost o atmoseferă foarte plăcută, s-a muncit enorm și sper să vă bucurați de această producție care cred că va rămâne mult timp în repertoriul operei. Amelia este un rol pe care îl iubesc, nu l-am cântat de foarte multe ori. Am participat la doar trei producții cu el, cea de la Iași este a patra, a punctat Cellia Costea.

Sosit din nou la Iași, baritonul Șerban Vasile  a apreciat că rolul pe care îl va interpreta, Renato, a fost o redescoperire după interpretarea din concertul cu același nume, găzduit tot de ONRI: „Am lucrat timp de trei săptămâni într-o regie care cu siguranță va surprinde. Toamna trecută am avut la Parma o colaborare pentru o producție  Un ballo in maschera și pot spune că regizorul Cristi Avram a reușit să sublinieze foarte frumos atât ideile din străintate, cât și amprenta personală. În sfârșit se face și la nou o producție care este altfel. Este un spectacol foarte frumos. Invitată de la Opera din Cluj, mezzosoprana Andrada Roșu-Vaida s-a bucurat să regăsească nu doar un Iași primitor, ci și artiști profesioniști, alături de care a pus în scenă un rol despre care spune că i-a adus multe provocări - Ulrica. „Cu smerenie, recunosc că sunt deosebit de onorată să fac parte din acest cast și mă refer la ambele spectacole de premieră. Rolul Ulrica este unul profund, tenebros, personajul are un caracter foarte puternic și este nevoie de o maturitate profesională, spirituală pentru a-i da naștere”, a mărturisit Andrada Vaida-Roșu. Regia a fost asigurată de către Cristi Avram, care a realizat un spectacol în care, după cum a spus, a încercat să se strecoare prin toate capcanele pe care le are atât libretul, cât și partitura muzicală: „Venind din zona teatrului, dar viețuind aici, în operă, de ceva timp, am încercat să îmbin aceste două zone astfel încât spectacolul să mă reprezinte și să ne reprezinte, să fie ușor altfel. Scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar echipa de creatori este întregită de Cristina Todi (coregrafie), Maria Eșanu(asistent scenografie), Andreea Radu (asistent scenografie), Andrei Botnaru (video design) și Adrian Buliga (light design).

Din distribuțía premierei de sâmbătă fac parte tenorul  Ștefan Pop (Gustavo), baritonul Bogdan Baciu (Renato), soprana Cellia Costea (Amelia), mezzosoprana Andrada Roșu (Ulrica), soprana Manuela Barna-Ipate (Oscar), Cezar Octavian Ionescu (Silvano ), Ștefan Linu (Samuel), Teodor Busnea (Tom) și Ovidiu Manolache (Giudice, servitorul Ameliei). În a doua seară, pe scenă vor urca  Florin Guzgă (Gustavo),  Șerban Vasile (Renato), Diana Bucur (Amelia), Andrada Roșu (Ulrica),  Cristina Grigoraș (Oscar), Cezar Octavian Ionescu (Silvano), Ștefan Linu (Samuel), Daniel Mateianu (Tom) și  Ovidiu Manolache (Giudice).

Interpretează soliștii, corul, baletul și orchestra Operei din Iași, sub bagheta invitatului special, dirijorul Andrea Albertin.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:21

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Al doilea tren cu probleme în trei zile în zona Podu Iloaiei, în Iași
01/07/2022 21:06

Un tren de călători privat s-a defectat, vineri, pe linia dintre Podu Iloaiei şi Harlău, judeţul Iaşi, defecţiunea fiind insă remediată de mecanic. „Trenul privat 11407 Regio Călători s-a de ...

Turneul Internațional Stradivarius - „PAGANINI MAGIC” ajunge la Iași. Celebrul Alexandru Tomescu va concerta gratuit
01/07/2022 17:41

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iasi, in calitate de partener, invită iesenii duminică, 3 iulie 2022, ora 19.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, la evenimentul ce se va desfăsura la I ...

Iașul, capitala jazzului
01/07/2022 15:44

Iesenii sunt asteptati, in acest weekend, la a doua editie a festivalului Jazz City, cel mai mare festival de acest gen din regiunea Moldovei. Începand de vineri, timp de trei zile, iubitorii muzicii sunt ...

După contestații a crescut promovabilitatea la Bac
01/07/2022 15:11

A crescut rata de promovare a elevilor care au susţinut Bacalaureatul in prima sesiune, cea din luna iunie. După solutionarea contestatiilor, rata de promovare este de 83,15%. Încă un elev a obţinut m ...

„Nu vom avea un nou val pandemic”
01/07/2022 14:55

  A inceput să crească numărul persoanelor internate din cauza coronavirusului. La Spitalul de Boli Infecţioase, in ultima săptămană au fost 17 internări, doi dintre pacienţi fiind in stare grav ...

  Un ieşean a tăiat limba vecinului său, pe malul Bahluiului
01/07/2022 13:55

Multă vreme, anchetatorii au sperat ca părţile să se impace, conflictul dintre vecinii Vasile P. şi Costel P. fiind unul minor. Însă duşmănia e veche şi, după decizia de alaltăieri, se va ajung ...

Două doze de energizant şi două batoane l-au înfundat pe un proaspăt evadat
01/07/2022 13:45

  Florinel Sebastian Necoară abia a implinit 18 ani, stă de ceva timp in Penitenciarul Iaşi şi, din cate se pare, va rămane multă vreme după gratii. Tanărul a dobandit notorietate in urmă cu doi ...

Subvenţii la transportul în comun pentru pensionarii din municipiul reşedinţă
01/07/2022 13:23

Pensionarii din municipiul Bacău beneficiază, incepand cu 1 iulie, de subvenţii la transportul in comun. Primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a declarat că subvenţiile se acordă integral sau parţial, ...

Explozie la Săveni. Un apartament a sărit în aer
01/07/2022 11:28

O explozie care nu a fost urmată de incendiu s-a produs, vineri dimineaţă, intr-un apartament din oraşul Săveni, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani. ...

Tentativă de puci în PSD Iaşi!
01/07/2022 09:48

  PSD Iasi continuă procesul de reformare a organizatiei municipale. Chiar dacă urmează perioada concediilor de vară, social-democratii din municipiul Iasi sunt preocupati să continue reconstructia o ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei