Primăriile pot scăpa de plata facturilor la energia electrică

1energie

Dimensiune font:

| 15-09-2023 08:17

Cei de la Greenpeace România spun că orașul Iași are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată * pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 23 MW, deși doar 6 MW sunt suficienţi pentru a satisface nevoia actuală de electricitate * şi primăriile din judeţ pot deveni independente din punct de vedere energetic *  până acum, doar şapte UAT-uri au depus solicitări pentru finanţări neramburasbile și doar trei au reuşit în demersul lor: primăriile din Scobinţi, Ion Neculce şi Tomeşti

În luna iunie, Greenpeace România a lansat raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”, care analizează datele oferite de primăriile din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace. Potrivit activiştilor de mediu, orașul Iași are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. De altfel, din datele furnizate de Primăria Iaşi, acoperișurile clădirilor deținute de municipalitatea ieşeană însumează o suprafață de 185.020 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.355 MWh. „Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 23 MW, deși doar 6 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate. Adică, acoperișurile verzi pot produce 24.495 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.013 MWh pentru a satisface nevoia locală. Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.185.327 euro, putând fi generate cel puțin 112 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.621 tone de emisii de carbon. Cu toate acestea, puține lucruri au fost făcute pentru a susține această direcție”, spun cei de la Greenpeace.

Doar Servicii Publice şi-a instalat panouri fotovoltaice

Scumpirea combustibililor şi a energiei electrice din acest an a făcut ca multe societăţi din subordinea Primăriei Iaşi să caute soluţii în vederea diminuării facturilor. Dacă cei de la  Compania de Transport Public au ales să-şi reducă cheltuielile şi prin scoarea la stradă a unui număr redus de tramvaie, cei de la Servicii Publice au găsit o altă soluţie: instalarea unui sistem fotovoltaic. „Societatea noastră a instalat un sistem fotovoltaic ON-GRID 100 kW prin care devenim producător și consumator, în același timp, de energie dintr-o sursă regenerabilă, soarele. 250 de panouri fotovoltaice au fost montate pe clădirile din baza de producție, o unitate unde consumul de energie era foarte mare atât timp cât aici se fabrică confecţii metalice, aici funcţionează atelierul de tâmplărie şi un gater”, spune Laurenţiu Ivan, directorul societăţii.

Cele 250 de panouri au costat 365.000 lei, ceva mai puţin decât ultima factură pe care societatea o are de achitat pentru curentul consumat (400.000 de lei). „Vorbim de o economie de aproximativ 80%. Într-un an de zile, pentru a funcţiona, ne este necesară necesar cantitatea de 150 de MW, ori sistemul fotovoltaic asigură 120 de MW anual. În perioadele în care vom avea surplus de energie produs, aceasta va fi livrată în rețeaua națională”, mai spune directorul Servicii Publice.

La fel de adevărat este şi faptul că a doua entitate care îşi va asigura parţial independenţa energetică este CTP, prin Depoul Dacia. Acesta va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice.

Doar trei primării din judeţ au devenit independente energetic

Nici autorităţile comunelor din judeţul Iaşi nu pot mare preţ pe producerea de energie electrică. Deputatul social-democrat Vasile Câtea a dorit să afle câte din cele 275 de proiecte depuse la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vin din Iași şi, din datele cunoscute de MIPE, câte instituții din județul Iași au în plan trecerea la energia regenerabilă, fie prin fonduri sau granturi, fie prin investiții de la bugetul local. Răspunsul primit este încurajator, însă atenţie, aici este vorba de echiparea unor instituţii şi nu de panouri fotovoltaice pe sediul primăriilor. „La nivelul POIM, situaţia proiectelor depuse aferente judeţului Iaşi se prezintă astfel: din 99 de proiecte depuse având buget public total eligibil de 3 miliarde lei, 63 de proiecte sunt contractate, 24 în etapa de eveluare, iar 12 sunt respinse”, au spus cei din minister. Cât priveşte primăriile, au fost şapte solicitări. Cele ale primarilor din Scobinţi, Ion Neculce şi Tomeşti, vizând construirea de capacităţi de producere energie din surse regenarbile pentru consumul propriu, au fost admise, în vreme ce solicitările venite dinspre Holboca, Sineşti, Târgu Frumos şi Moşna nu au primit aviz favorabil.

În concluzie, e cât se poate de clar că e nevoie de mai multă autonomie energetică la nivel local, care să protejeze comunitățile de creșterea exponențială a prețurilor combustibililor fosili. La pachet cu măsuri avansate de creștere a eficienței energetice, economisire a energiei și digitalizare, energia verde produsă local poate deveni principala soluție pentru acoperirea nevoilor energetice și pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar pentru aceasta autoritățile trebuie să devină exemple de dezvoltare sustenabilă și să-și inspire cetățenii să acționeze în același fel. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 08:00

* autoritătile locale afirmă că mentinerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate in ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat d ...

În domeniul umanist, la Iași se atinge excelența
30/04/2024 07:53

Elevii ieşeni au dominat şi podiumul de la Suceava, unde a fost organizată editia din acest an scolar a Olimpiadei de Limba si literatura romană – liceu. Lotul iesean a reconfirmat că, in domeniul ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 07:52

În perioada 26 – 28 aprilie, in judetul Iasi, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluantilor monitorizati a oscilat de la „bun” la „acceptabil”, se arată ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
30/04/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

La Iași a demarat „Operațiunea MOV”!
30/04/2024 07:00

* echipe mixte formate din inspectori de specialitate din cadrul institutiilor deconcentrate efectuează in această perioadă verificări cu privire la legalitatea comercializării produselor specifice de Past ...

A fost reluat programul de dezinsecție
30/04/2024 06:35

Primăria a reluat in această săptămană programul de dezinsectie, larvicidare si tratamente impotriva căpuselor pe domeniul public al municipiului Iasi. Astfel, in cursul serii de luni, 29 aprilie, echipe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei