Răspântia amintirilor. Povești nespuse din Epoca de Aur

comu
comu1
comu2

Dimensiune font:

| 05-09-2023 08:27

În mrejele vremii, pe faldurile memoriei, răsare încet o amintire îndepărtată, de un timp ce pare mai degrabă un vis decât o realitate. Vremea comunismului, cu contururile sale aspre și ritmul său lent, își spune povestea prin ecoul tăcut al oamenilor ce au trăit-o.

Se pare că în toamna aceasta, vântul aduce cu el nu doar frunze uscate, ci și fragmente de vise și speranțe de altădată. Un timp în care copiii se jucau în voie în curtea blocului, unde glasurile lor cristaline îți răsunau în inimă, creând o simfonie a copilăriei autentice. Pe atunci, joaca era mai prețioasă decât orice, un mod de a evada din rigurozitatea unui regim ce căuta să modeleze suflete după chipul și asemănarea sa.

Într-un mic apartament din centrul Bârladului, Maria, o femeie în vârstă de 84 de ani, mă invită să mă așez pe canapeaua acoperită de un cearșaf alb, îmbătrânit de vreme. Pe perete, fotografiile în alb și negru ale familiei sale, martore ale vremurilor trecute, par să spună povești mute. Îi văd în ochi reflexia unei lumi pe care mulți dintre noi nu am cunoscut-o, o lume a comunismului.

Știi, îmi spune Maria cu o voce gravă, când eram tânără, speram că fiecare zi să fie mai bună. Și în ciuda faptului că trăiam într-o vreme dificilă, speram. Era ceva care ne unea.

Comunismul, pentru cei care nu l-au trăit, pare adesea un capitol îndepărtat al istoriei. Dar pentru oamenii ca Maria este o amintire vie, o perioadă care a modelat profund România și locuitorii ei.

Pe străzile gri ale orașelor, cozi lungi se formau în fața magazinelor alimentare. Carne, lapte, ouă, zahăr – acestea erau produse rare, adesea accesibile doar după ore de așteptare. Însă în aceste cozi s-au format prietenii, s-au împărtășit rețete creative și s-au născut povești de dragoste.

Cozile erau lungi, dar erau și un loc unde socializam, rememorează Maria. Desigur, era frustrant să aștepți ore în șir pentru un pachet de zahăr, dar aceste momente ne-au unit.

Televizoarele afișau doar două ore de program pe zi, iar oamenii se adunau în jurul lor, ca în jurul unui foc, pentru a vedea și a auzi ultimele noutăți. Apoi, discuția se muta la scara blocului sau în apartament, unde vecinii își împărtășeau speranțele, temerile și visurile.

Educația era strictă, dar a produs generații de tineri disciplinați și dornici de cunoaștere: Mă mândresc cu educația pe care am primit-o. Profesorii erau devotați și, în ciuda resurselor limitate, ne-au învățat valorile corecte. La fel am făcut și eu cu elevii mei, ca profesoară.

Dar nu totul era roz. Represiunea era omniprezentă. Amintirile Mariei despre acele vremuri sunt amestecate cu durere și teamă. Visuri frânte, prietenii pierdute și libertatea cenzurată. Frica de Securitate era ceva real și constant.

Maria se oprește pentru o clipă, privind spre fotografiile de pe perete. După un moment de tăcere, îmi spune: Am trăit vremuri grele, dar am învățat să prețuim lucrurile simple și să ne bucurăm de fiecare moment.

Pentru a înțelege prezentul, uneori trebuie să ne întoarcem la trecut. În România, comunismul a lăsat urme adânci în mentalul colectiv, unde amintirile de atunci vibrează cu nuanțe de durere, speranță, unitate și pierdere.

O lume împotriva oamenilor

Prin ochii unei alte bătrâne de 80 de ani, din Huși, amintirile comunismului prind culoare într-un spectru de griuri deschise. Elena ne poartă prin zilele când copilăria ei se juca pe străzile pustii, într-un cor de voci care șopteau speranțe și frici. Aveam câteva păpuși făcute din cârpe și un băiat vecin care era cel mai bun prieten”, își amintește Elena cu un zâmbet trist, „dar, comunismul a răpit bucuria copilăriei noastre... era ceva în aer, o greutate care ne apăsa pe toți.

Amintirile vremurilor trecute se deapănă deseori în parcul central, ce ține loc de adunare a vârstnicilor. În fața cutiilor cu table, joc la care se întrec zi de zi, ei își împărtășesc poveștile despre solidaritatea și camaraderia care îi legau în acele vremuri. Eram mai uniți atunci, era o frăție între noi, poate pentru că toți împărtășeam aceeași soartă, spune Mihai, care și-a amintit de zilele când împărțeau mesele împreună, râzând și plângând, încercând să găsească fărâme de bucurie într-o lume care părea a fi împotriva lor.

Ion și Aurelia, un cuplu care și-a unit destinele în vremea comunismului, își aduc aminte de dragostea lor tânără, ce înflorise chiar și în acele condiții aspre. Nu aveam multe, dar aveam unul pe celălalt, și asta conta, mărturisește femeia, al cărei licăr din ochi ne arată că, chiar și în cele mai întunecate zile, lumina iubirii poate să strălucească, să ofere speranță și să aducă zâmbete pe fețele celor îndrăgostiți. Muzica era o formă de rezistență, spune ea, „cale de a evada din realitatea apăsătoare a comunismului. Cântecele ei, cu versuri care vorbeau despre libertate și speranță, rezonau în inimile multora, oferindu-le un refugiu temporar.

Prin amintirile lor, putem înțelege mai bine viața în comunism. Poveștile lor sunt mărturii ale rezilienței umane, ale capacitatea oamenilor de a găsi frumusețe și speranță în cele mai dificile circumstanțe. În umbra vremurilor trecute, ne amintesc de puterea spiritului uman, de capacitatea noastră de a iubi și de a spera.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Bunătăţi pascale din Bucovina
30/04/2024 14:52

Desigur că doamnele incearcă să fie inventive şi reuşesc tot felul de inovaţii delicioase prin bucătării, dar, in afară de ouăle inroşite, trei feluri de bucate sunt considerate tradiţional obligato ...

Un artist al Filarmonicii din Iași s-a sinucis
30/04/2024 14:48

Teodor Aurelian Popescu locuia impreună cu fiica in localitatea Dorobanti, spun apropiatii. Era baterist al formatiei Opis Band dar canta si la Filarmonica Iasi. Bărbatul a fost găsit spanzurat in casa lu ...

Incendiu la Mănăstirea Văratec
30/04/2024 14:08

Două locuinţe ale Mănăstirii Văratec au fost distruse de un incendiu care a izbucnit, luni seara, din cauza unui scurtcircuit, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ. La faţa ...

Răsturnare de situație în cazul procesului lui Dumitru Buzatu
30/04/2024 13:59

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al CJ Dumitru Buzatu indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice. Toto ...

Un zâmbet pentru fiecare inimă
30/04/2024 13:13

  Este uimitor cum un gest mic poate lumina ziua cuiva, asa cum a fost astăzi in Centrul de Zi al IRO Iasi. Pacientii aflati la tratamente au primit vizita unui grup de doamne de la Clubul Inner Wheel Ia ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
30/04/2024 12:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei