Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aprinde cuhniile din Moldova

1sarbatoare

Dimensiune font:

| 14-08-2023 07:09

 

Într-o lume îmbrățișată de tradiții, Moldova se deosebește printr-o varietate fascinantă de obiceiuri și festivități care își găsesc rădăcinile în străvechile legende și credințe ale poporului său. Una dintre cele mai simbolice și emoționante sărbători este Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mare. Aceasta nu este doar o simplă sărbătoare din calendarul ortodox; este o ocazie de reflecție, de dăruire și de apropiere față de esența umană.

Așa cum copacii își deschid ramurile către cer și întind frunzele pentru a primi lumina soarelui, sufletele românilor se deschid pentru a primi binecuvântările Sfintei Marii, pe măsură ce postul se apropie de sfârșit. Postul Adormirii Maicii Domnului, care durează două săptămâni, până pe 15 august, este considerat unul dintre cele mai stricte, dar și cele mai încărcate de semnificații din întreg anul liturgic.

Mâncărurile de post, cu gusturile lor simple dar pline de esență, sunt mai mult decât simple preparate culinare; ele sunt o manifestare a sacrificiului, a abnegației și a dăruirii. Fără carne, lactate sau ouă, bucătăria românească de post este o explozie de creativitate și inovație, transformând legumele, cerealele și fructele în delicatese care sățiuiesc atât trupul, cât și sufletul.

Nu este de mirare că multe dintre aceste preparate au povești încărcate de emoție în spate. Fiecare familie are rețete transmise din generație în generație, fiecare cu o poveste proprie. Fie că vorbim despre „sarmalele în foi de viță preparate din orez și ciuperci, „fasolea bătută sau deserturi precum „plăcintă cu dovleac sau „coliva, fiecare preparat aduce aminte de momentele petrecute în familie, de sacrificiile făcute pentru a păstra tradiția și de bucuria împărtășită la masa de sărbătoare.

Sărbătoarea Sfintei Marii este o zi specială în care mamele, bunicile și străbunicile își amintesc de învățăturile și binecuvântările Maicii Domnului și le transmit mai departe. În această zi, satele se umplu de cântece și dansuri, de râsete și de bucurie. Copiii își amintesc de poveștile despre Sfânta Maria, în timp ce adulții împărtășesc mâncărurile de post, pregătite cu atâta dăruire.

În inima fiecărui român, această sărbătoare reprezintă nu doar un moment de credință, ci și o ocazie de a împărtăși cu ceilalți bucuria, recunoștința și speranța. În aceste zile, spiritul comunității este mai puternic ca niciodată, demonstrând că tradiția și credința pot fi eternizate prin simplitate, dăruire și iubire.

Și astfel, pe măsură ce soarele apune peste satele românești, răsună clopotele bisericilor, aducând cu ele promisiunea unei noi zile binecuvântate. Sfânta Maria, cu blândețea și iubirea ei, continuă să vegheze asupra acestui popor, care, an după an, își reînnoiește credința și speranța prin sacrificiu și dăruire.

Cuhniile aprinse în zori

În fiecare gospodărie, zorii zilei găsesc gospodinele pregătindu-se pentru acest mare eveniment. Cu mâinile lor îndemânatice, ele creează minuni culinare din cele mai simple și naturale ingrediente. Mămăliga, fasolea bătută, sarmalele de post, salata de vinete și borșul de legume sunt doar câteva dintre delicatesele care își fac apariția pe mesele românilor.

Dar dincolo de gustul delicios și aroma îmbietoare, aceste mâncăruri reprezintă esența postului: purificare, simplitate și renunțare. Fiecare ingredient, fiecare metodă de preparare ne reamintește de valoarea autenticității și a sacrificiului. Prin post, oamenii se curăță nu doar fizic, ci și spiritual, apropindu-se mai mult de Dumnezeu și de semeni.

La masa de prânz, familia se adună într-un moment de unitate și reculegere. Poveștile se împletesc cu râsetele, iar mâncărurile de post devin puntea dintre generații. Bunicile povestesc despre cum erau sărbătorile pe vremea lor, părinții împărtășesc tradițiile pe care le-au moștenit, iar copiii ascultă cu uimire și curiozitate.

Pe măsură ce soarele apune, mâncărurile de post nu mai sunt doar alimente, ci simboluri ale unei zile speciale. Ele ne reamintesc de legătura strânsă dintre trup și suflet, dintre tradiție și inovație, dintre generații și generații.

Sărbătoarea Sfintei Marii nu este doar o zi de comemorare, ci și o zi de renaștere și recunoștință. Mâncărurile de post ne ajută să ne conectăm la esența acestei sărbători, să ne aducem aminte de sacrificiile făcute de generațiile trecute și să ne dăruim în totalitate celor dragi.

Mâncărurile de post sunt mult mai mult decât simple preparate culinare. Ele sunt o punte către trecut, o invitație la reflecție și o îmbrățișare caldă pentru suflet. Fiecare masă în timpul postului este un pas spre purificare, dăruire și recunoștință. Sărbătorim Sfânta Maria cu credință, tradiție și gusturi care ne unesc într-o continuă călătorie spirituală.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei