Schimbarea la faţă a pieţelor din oraş!

piete 1
piete 2
piete 3

Dimensiune font:

| 06-11-2023 06:59

Săptămâna aceasta, la piaţa Alexandru cel Bun începe montarea de panouri fotovoltaice care vor asigura un procent din consumul energetic al pieţei * anterior, acoperişul a fost reparat, tarabele au fost vopsite sau înlocuite, iar toaletele au fost igienizate *  mai mult, Piaţa Dacia a fost reactivată, devenind un punct de atracţie pentru ieşeni, în timp ce la Piaţa Nicolina au fost înlocuite vitrinele frigorifice

 

 

Păstorită, ani buni, de o conducere indolentă, SC EcoPiaţa Iaşi traversează o perioadă marcată de schimbări. Noua conducere şi-a propus să transforme din temelii aspectul pieţelor ieşene şi condiţiile de comercializare a produselor, în paralel cu o politică managerială menită a aduce societatea pe un profit mult mai consistent decât cel gândit de foştii directori. Este meritul lui Radu Botez, care, la scurt timp după votarea bugetului societăţii a decis să aloce fonduri proprii pentru îmbunăţirea condiţiilor din pieţe.

Cele mai mari şi mai evidente transformări se văd şi se vor vedea în continuare la Piaţa Alexandru cel Bun, cea mai mare din oraş şi, implicit, cu cele mai mari consumuri. În această săptămână va începe montarea panourilor fotovolatice, care vor asigura parţiual independenţa energetică a pieţei. Directorul EcoPiaţa spune că măsura survine după ce întreaga piaţă a trecut printr-un amplu proces de modernizare. „Începem montarea primului set de panouri fotovolatice care vor asigura un procent important din consumul general al pieţei. Vor fi 46 astfel de panouri. Dar înainte de aceasta am reabilitat acoperişurile pe care vor fi montate panourile. De fapt, întreaga piaţa a fost reabilitată în sensul că au fost aduse tarabe noi, au fost curăţaţi şi vopsiţi stâlpii, toaletele au fost igienizate”, spune directorul EcoPiaţa. În total, au fost alocaţi peste un milion de lei pentru modernizarea pieţelor, jumătate din sumă fiind „înghiţită” de Piaţa Alexandru cel Bun.

Modernizările nu sunt singurale întrucât conducerea EcoPiaţa a implementat măsuri vizându-i pe producătorii autohtoni, care trebuie încurajaţi să-şi vândă mărfurile în pieţele din oraş. Aşa au apărut în pieţe aparate care măsoară nivelul pesticidelor, a nitraţilor şi a radiaţiilor din produsele care se vând în pieţe.

Suport din partea aleşilor locali

Unul dintre cei mai activi consilieri locali în ceea ce priveşte modernizarea pieţelor este local Mugurel Laicu (PSD). „Propun achiziționarea de mese fabricate din panouri de PVC extrudat de înaltă densitate, pentru comercianții din hala de legume și fructe a Piețelor Alexandru cel Bun şi Nicolina. Pe lângă aspectul plăcut pe care acestea îl au, sunt și foarte rezistente la razele ultraviolete, variații de temperatură sau șocuri mecanice. În afară de funcția de expunere a fructelor sau a legumelor, acestea dau comercianților și posibilitatea depozitării în siguranță a mărfii, fiind prevăzute cu un compartiment special”, spune Laicu. Acesta mai susţine că un acoperiș de policarbonat transparent ar da o cu totul altă faţă pieţelor. „De asemenea , halele de legume și fructe de pe raza municipiului Iaşi vor avea un aspect mult mai curat și luminos în urma montarii unor acoperișului de policarbonat transparent. Aceste lucruri se pot realiza imediat cu fonduri deja alocate în actualul buget local”, susţine consilierul social-democrat.

A mai rămas de eliminat samsarii pieţelor

La toate acestea se adaugă faptul că municipalitatea lucrează la proiect menit a uniformiza în toate locaţiile deţinute de EcoPiaţa conceptul de pieţe ţărăneşti. „Lucrăm la un nou regulament al pieţelor. Vrem să scoatem toţi comercianţii ilegali de mărfuri care se dau drept producători. Este una dintre temele pe care mi le-am asumat şi până la sfârşitul mandatului nu va mai intra niciun traficant de produse agricole în numele producătorului agrocol. Vreau să ajungă la urechile tuturor că va fi supus în dezbatare publică regulamentul modificat în pieţe prin care comercianţii de produse de tip legumicol să fie foarte clar diferenţiaţi de cei care fac comerţ cu respectivele produsee. Producătorii vor avea prioritate maximă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul-şef  mai spune că, în atare situaţie, rolul direcţiilor agricole va deveni extrem de important. Primarul face referire la statul de producător agricol pe care direcţiile amintite îl atribuie şi care ar trebui acordat în urma unor verificări temeinice. „Vom îndepărta speculanţii şi printr-o colaborare mai strânsă pe care aş dori să o am cu Direcţia Agricolă Iaşi. În sensul în care dintr-o mie de metri pătraţi de roşii nu poţi scoate 10 tone aşa cum se întâmplă acum. Dintr-o mie de metri pătraţi pe care declari că îi ai la Buzău, Galaţi sau Tg. Frumos,  scoţi atât cât poţi scoate, nu vinzi două veri. Ba mai mult, vii şi vinzi pe timp de iarnă, când tu nu ai nici măcar un siloz”, a mai spus primarul. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Turiștii care vizitează Iașul, dornici să-și prelungească durata șederii
27/04/2024 08:12

Sosirile in structurile de primire turistică cu functiuni de cazare din judetul Iasi au inregistrat o scǎdere cu 3,4% in luna februarie, iar innoptările o creştere cu 1,8%. fată de aceeasi lună a anului t ...

 Conferințe la Ateneu
27/04/2024 07:46

Cel mai nou proiect al Ateneului National din Iasi, intitulat Conferinte la Ateneu, incepe din 12 Mai 2024, de la ora 18.00, la Sala Unirii. Prima conferintă, cu titlul Noi si ceilalti – natiune, Europa, ...

Suferința unui copil de 6 anișori: de la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător
27/04/2024 07:45

Un accident banal a dezvăluit o boală cruntă pentru un copil de numai 3 anisori. Matias a căzut de pe scări in timp ce se juca impreună cu alti copii si s-a ales cu un ochi vanăt. Părintii s-au alarmat ...

Festival de vin cu primul concurs de brânzeturi din România
27/04/2024 07:32

Se apropie luna mai si Iasul se pregăteste să vibreze la multe evenimente cărora le dă valoare si care ii aduc consacrare, unul fiind festivalul „Vin la Cultură”. De la degustări delicioase la ...

Liceul cu Program Sportiv va fi reabilitat termic
27/04/2024 07:30

Corpul C1 al Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Iasi va fi reabilitat termic cu fonduri din Planul National de Redresare si Rezilientă (PNRR) in cadrul unui proiect initiat de Primărie. Valoarea totală a ...

  Pelerinaje de Florii în Arhiepiscopia Iaşilor
27/04/2024 07:17

Sambătă, 27 aprilie 2024, in ajunul marii sărbători a Intrării Domnului in Ierusalim, Arhiepiscopia Iaşilor va organiza Pelerinajul de Florii, atat la Iaşi, cat şi in alte protopopiate de pe cuprinsul ...

Ieșenii, invitați în week-end la „Piața metropolitană”
27/04/2024 07:10

În acest week-end, iesenii sunt invitati in Piata „Dacia”, la prima editie a „Pietei metropolitane”, eveniment organizat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Met ...

Carnea de miel, la 35 lei/kg în piețele ieșene
27/04/2024 06:59

* dacă producătorii solicitau, initial, 50 de lei pe kilogram, acestia au scăzut rapid pretul, in lipsa cererii * a doua zi, carnea se vindea deja cu 40 de lei pe kilogram, iar in prezent, in Piata Alexandru ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei