Se adâncește criza locuinţelor sociale

1locuinte1
1locuinte2

Dimensiune font:

| 15-11-2023 23:59

Anual, apar în jur de 300 de solicitări în condiţiile în care sunt repartizate maxim 50-70 de apartamente * Mihai Chirica spune că atributul repartizării acestor locuinţe aparţine strict comisiilor Consiliului Local şi că primarul nu poate interveni în atribuirea acestora şi nici în evacuarea chiriaşilor care fac probleme

 

 

Locuinţele sociale au fost, în permanenţă, o castană fierbinte în mâna autorităţilor locale. Numărul mare de solicitări, coroborat cu lipsa acestor spaţii, a făcut ca lista de aşteptare să crească în fiecare an. Potrivit reprezentabţilor Primăriei, ar fi vorba, anual, de sute de solicătări. „Anual, aproximativ 300 de solicitanţi prezintă documente reactualizate din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţă. Din păcate, în lipsa unor construcţii noi, repartiţiile se realizează în raport cu locuinţele ce se eliberează din fondul locativ existent, cel aflat în exploatare. Şi tot din păcate, ritmul de disponibilizare şi numărul acestora nu poate fi anticipat”, spun oficialii Palatului Roznovanu.

Dintr-un total de 1.575 spaţii de care dispune municipalitatea ieşeană,  673 sunt locuinţe sociale şi de necesitate, iar alte 605 sunt locuinţe convenabile (diferenţa o constituie locuinţele ANL. Pentru aceste spaţii, numai anul trecut, existau, atenţie, 2.794 de solicitări pentru locuinţele sociale, şi alte 3.138 de solicitări pentru cele convenabile.

Menţionăm că locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual, următoarelor categorii de persoane: tinerii căsătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război etc. O altă categorie de persoane eligibile sunt cele cu un venit  mediu  net lunar pe persoana, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea. „La repartizarea locuinţelor care se disponibilizează se are în vedere şi recazarea chiriaşilor care locuiesc în condiţii improprii sau în imobile admnistrate de muncipalitate, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare precum şi situaţii locative grave semnalate în cadrul audienţelor sau anchetelor sociale efectuate de serviciile de specialitate”, mai spun oficialii Palatului Roznovanu.

Atributul comisiilor din Consiliul Local

Cazul de luni, când un bărbat cazat în căminul din Decebal nr. 1, a protestat de la înalţime, susţinând că este evacuat din vina primarului, l-au determinat pe Mihai Chirica să explice că nu primarul evacuează şi nici nu repartizează astfel de locuinţe. „Pentru a primi o locuinţă socială sau o locuinţă convenabilă sau ANL trebuie să ai şi să fie depus un dosar actualizat anual. Trebuie să fii într-o listă pentru a putea primi un punctaj şi pe baza punctajului primeşti o locuinţă funcţie de disponibilitate. Adică, dacă s-au eliberat, au plecat din ţară, au renunţat complet, a cumpărat casa lui, a decedat sau alte situaţii care pot elibera o locuinţă... Unii o acceptă, când se duc acolo, pe măsură ce primesc o repartiţie, alţii o refuztă. Automat rămâne într-o listă de aşteptare, dar se duce următorul din listă şi tot aşa... Primarul nu are cum să intervină, comisiile sunt create prin deciziile Consiliului Local, ei analizează dosar cu dosar şi stabilesc punctajul care face clasamentul. Doar aşa se alocă. În situaţii excepţionale, cum au fost incendii sau cazuri de siguranţă, în care era ameninţată viaţa locatarului, sunt soluţii care se adoptă pe loc şi lumea se relocă funcţie de ce se găseşte disponibil în momentul acela”, a spus primarul.  

Bonificaţii pentru a-i încuraja pe chiriaşii nevoiaşi să-şi găsească locuri de muncă

În ultimii ani, municipalitatea ieșeană s-a confruntat şi cu o altă situație extrem de delicată: recuperarea debitelor restante la plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere în condiţiile în care vorbim de chiriaşi cu venituri foarte reduse, ba chiar fără niciun fel de sursă de trai, cu excepţia alocaţiilor de stat ale copiilor. S-a încercat prevenirea acestor situaţii prin măsuri care să-i facă pe viitorii beneficiari ai locuinţelor să înteleagă că obţinerea unor venituri stabile din activităţi legale este prioritară în buna derulare a viitoarelor relaţii. Astfel, au fost aplicate bonificaţii procentuale adăugate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială. De exemplu, 15%, respectiv 20% dacă veniturile familiei  sunt  mai  mari  decât  dublul  sau  triplul  valorii  medii  stabilite  pentru  costurile  chiriei  şi  a  cheltuielilor de întreţinere. Sau de 10% aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială/convenabilă în cazul titularilor de dosare care fac dovada că atât ei cât şi soţul/soţia şi copiii majori nu figurează cu debite neachitate la bugetul local. Un alt criteriu a fost generat de gradul de școlarizare a solicitanților de locuințe. Astfel, au fost acordate punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor de locuinţă socială pentru familiile care se preocupă de şcolarizarea copiilor precum şi pentru solicitanţii de locuinţă socială cu un nivel avansat de studii: 10 puncte per copil şcolarizat,  25 puncte pentru fiecare soţ cu studii medii, 50 puncte pentru fiecare soţ cu studii superioare, 75 puncte pentru fiecare soț cu studii masterale, 100 puncte pentru fiecare soț cu studii doctorale. În replică, pentru descurajarea ocupării abuzive a unor spații părăsite de chiriași, cei care au procedat așa s-au trezit cu punctajul diminuat cu 300 de puncte, cifră care le-a redus la zero șansele de a primi o locuință socială. Un ultim aspect se referă la titularii cererilor de locuinţe care nu au reactualizat dosarele timp de doi ani consecutiv. Aceștia nu mai figurează în lista de prioritate, dosarele lor urmând a fi reintroduse în lista după reactualizarea acesteia. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Lovitură pentru DNA - Dumitru Buzatu câștigă spectaculos în instanță: probele esențiale sunt excluse
29/04/2024 19:39

Cel mai mare si mai mediatizat flagrant al DNA, realizat in dosarul de mare coruptie in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost trimis in judecată sub acuzatia de a fi pre ...

Accident mortal la Flămânzi
29/04/2024 13:23

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit in urma unui accident rutier produs in noaptea de duminică spre luni pe un drum judeţean care leagă oraşul Flămanzi de comuna Prăjeni, au anunţat reprezentan ...

Dublă surpriză a Romanian Creative Week pentru comunitatea artistică: magazin offline și platformă online pentru vânzarea lucrărilor artiștilor invitați
29/04/2024 13:06

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE, si partenerii săi au pregătit, odată cu cea de-a patra editie, două surprize speciale pentru comunitatea art ...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 10 și 17 mai!
29/04/2024 12:45

Vineri, 10 mai 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: RADU POSTĂVARU Solist: DRAGOS MÂNZA - vioar ...

Temperaturile mari din aprilie nu ridică semne de întrebare
29/04/2024 11:45

Încălzirea record cu care se confruntă lumea nu depăşeşte limitele modelelor climatice, chiar dacă mai sunt unele "lucruri ce trebuie explicate", a declarat pentru AFP climatologul Robert ...

Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Liceul de Informatică are două echipe în finala celui mai important concurs de robotică din lume!
29/04/2024 07:45

Bucurie, preţuire şi admiraţie pentru echipele CyLiis & Peppers. Cele două echipe de la Liceul Teoretic de Inflormatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-au calificat la MTI 2024, una dintre cel ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei