Sistemul medical ieșean, aproape de colaps

1covid3

Dimensiune font:

| 18-10-2021 23:30

La Spitalul de Boli Infecţioase aproape că a devenit o normalitate ca ambulanţele să facă rând aşteptând ca pacienţii COVID pe care îi aduc la spital să fie preluaţi de medicii de specialitate. În  cursul zilei de luni în această unitate medicală erau internaţi şi sub tratament 210 pacienţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19. 

Din cauza numărului mare de cazuri severe, în acest spital a fost făcut şi un program de îngrijire a pacienţilor în pre-terapie intensivă. Este vorba de pacienţi care necesită o cantitate mai mare de oxigen, care poartă măşti speciale şi care sunt îngrijiţi de medicii de ATI pe sectoarele respective. De aceea, la ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase erau în îngrijire 17 pacienţi COVID. 

 

Chiar dacă externăm un pacient, sunt alţi trei care aşteaptă la rândul lor internarea. În consecinţă, rulajul este unul total inegal. Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a simptomatologiei COVID-19. Probabil că a apărut o nouă tulpină. Desigur, acest lucru nu îl putem şti cu exactitate până ce vom realiza secvenţierea”,spune dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

 

Alţi 48 de pacienţi cu forme medii spre severe pot fi internaţi la Secţia Exterioară Leţcani (Spitalul Mobil de la Leţcani. Acum toate paturile operaţionalizate deja sunt ocupate. Acum sunt 28 de paturi. Toţi pacienţii aduşi la Leţcani sunt dependenţi de oxigen, şi sunt conectaţi la un concentrator.  „Se lucrează pentru redeschiderea a celui de-al doilea braţ de la unitatea modulară de la Leţcani pentru care se caută şi personalul medical necesar, a mai spus dr. Roşu. 

Între timp medicii fac apel disperat la vaccinare şi la respectarea măsurilor sanitare

UPU, transformat în secție de terapie intensivă!

După trei săptămâni foarte grele situaţia rămâne în continuare critică în spitalele ieşene în care sunt internaţi pacienţi pozitivi la COVID-19. Şi ieri la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf Spiridon” erau 14 pacienţi care respirau cu ajutorul ventilatoarelor. Din cauza gravităţii bolii lor sar şi a lipsei de locuri în spital, ei sunt trataţi în UPU exact ca la terapie intensivă. Din păcate, zilnic sunt câte două - trei persoane infectate cu SARS-CoV2 care mor, deşi sunt internate în spital şi primesc asistenţă medicală de specialitate. „Fiecare dintre aceste decese înseamnă o pierdere pentru noi ca echipă dar în primul rând pentru familiile acestor pacienţi”, spune prof.univ.dr Diana Cimpoeşu. 

Zilnic sunt făcute transferuri de la un spital la altul, de la o clinică la alta, de la un salon la altul, funcţie de locurile rămase libere. „Avem transferuri permanente. În primul rând au fost transferurile către Secţia Exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase, dar şi acolo saloanele de terapie intensivă sunt în acest moment pline. De două zile sunt la capacitate maximă şi în continuare căutăm locuri pentru pacienţii noştri. Pe lângă aceştia sunt 24 de pacienţi COVID pozitiv în UPU care necesită oxigen. Pentru ei, la fel, nu există locuri în spitalele COVID şi suport COVID, deşi s-a mărit capacitatea şi aici. Chiar aseară s-a mărit capacitatea la Spitalul de Recuperare cu 10 paturi de oxigen şi imediat am transferat pacienţi din UPU”, explică dr Cimpoeşu. 

Ieri a fost făcut şi primul transfer interjudeţean, după ce familia pacientului infectat cu SARS-CoV2 şi-a dat acceptul. „Era o pacientă cu ventilaţie non invazivă. A fost transferată către ATI Buhuşi, singurul loc din Moldova care era liber într-o secţie de ATI în ultima săptămână. Sperăm ca evoluţia pacientei pe care SMURD Iaşi a transferat-o împreună cu SMURD Neamţ să fie una favorabilă”, a spus dr Cimpoeşu. 

Personalul medical, la capătul puterilor

Dinamica transferurilor şi a internărilor este atât de mare încât medicii şi personalul medical cu greu mai fac faţă. „În permanenţă reuşim să găsim un loc, să găsim un pacient, şi imediat se găsesc încă cel puţin doi. E o dinamică care ne depăşeşte resursele de înţelegere, în primul rând, dar uneori şi resursele de absorbţie, iar ambulanţele rămân în anumite momente ale zilei într-un şir lung în faţa UPU sau în faţa Spitalului de Boli Infecţioase”, mai spune dr Cimpoeşu. 

Situaţia ar fi probabil alta, mai ales că mai puţin de 10% dintre cei care ajung la spital sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. „Chiar am început să notăm în fişele de urgenţă, aşa cum declară pacienţii sau aşa cum dovedesc prin documente medicale dacă sunt vaccinaţi sau nu. Procentul este sub 10%.  În continuare sunt pacienţi cu forme grave, sunt nevaccinaţi şi au nevoie de terapie intensivă foarte repede de la momentul începutului afecţiunii”, a mai spus dr Cimpoeşu. 

Medicii sunt atât de epuizaţi încât spun că pur şi simplu soluţiile sunt aproape de negăsit. Singura speranţă este că pacienţii COVID se vor însănătoşi sau că spitalele vor deschide noi saloane pentru pacienţii COVID-19. „Se va mai deschide un nou tronson din Spitalul de la Leţcani, atât din terapie intensivă cât şi pentru pacienţii care au nevoie doar de oxigen. Sperăm să externăm, sperăm să fie pacienţi care se simt bine şi pot merge acasă şi să fie supravegheaţi de medicul de familie. Ne-am dori ca cei mai mulţi să fie în situaţia asta. Din păcate constatăm că sunt spitale care în zona COVID au zile în şir fără externare, ceea ce ne face să credem că pacienţii sunt într-o continuă agravare sau măcar într-o stare staţionară astfel încât nu se pot face externări. Sperăm să crească numărul de paturi destinate COVID şi în alte spitale pentru că toate şi-au delimitat activitatea doar la zona de urgenţe iar al nostru este spitalul care primeşte cele mai multe urgenţe pe diferite specialităţi astfel încât din partea celorlalte spitale aşteptăm o creştere a numărului de paturi dedicate pacienţilor COVID care au nevoie doar de oxigen. Dar orice capacitate este clar limitată de resursele de oxigen. E limitată de echipele medicale, e limitată de spaţiu, e limitată de resursa de oxigen care pare a fi cea mai limitată în acest moment. S-au adus concentratoare din nou de la DSU din donaţiile ţărilor europene, şi s-au adus şi noi ventilatoare care vor fi montate în spitalul Leţcani”, a mai spus dr CimpoeşuLaura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Copilă accidentată cu trotineta Un șofer a fugit de la fața locului
18/01/2022 19:45

Un accident de circulatie grav a avut loc pe raza localităţii Gioseni din Bacău. Un sofer a fugit de la fata locului după ce a lovit o fetită de 11 ani, care circula pe o trotinetă, potrivit realitateadeb ...

Un hoţ de fier vechi a scăpat de condamnare datorită „faciesului nătâng”
18/01/2022 14:59

Marian A. are 36 de ani, n-a fost nici măcar o zi la şcoală in toată viaţa lui şi locuieşte intr-o rulotă din curtea unui gospodar din Comarna. Ani la rand, el şi-a caştigat existenţa ajutandu-şi ga ...

Ultimul şmenar al Iaşului a scăpat de puşcărie
18/01/2022 14:45

Metoda „şmen” sau „Maradona”, cum i se spunea pe atunci, şi-a trăit clipele de glorie la inceputul anilor '90. Era, in proporţie covarşitoare, apanajul valutiştilor clandestini, ce ...

VIDEO/ Imagini șocante de la Bacău - Copil de un an, lăsat în viscol în fața unei săli de păcănele
18/01/2022 14:35

Un cărucior in care se afla o fetită putin mai mare de 1 an a fost lăsat, luni seara, in bătaia vantului, in fata unei săli de păcănele. Mama copilei a intrat in sală, iar căruciorul a fost dus de vant ...

Povestea polițistului din Suceava care a ajuns fotograf celebru în National Geographic
18/01/2022 14:05

Radio Free Europe/Radio Liberty relatează povestea unui fost poliţist din Suceava devenit fotograf de viaţă sălbatică ale cărui portrete au fost incluse de National Geographic pe lista celor mai reuşite ...

 Spectacol folcloric dedicat Zilei Unirii Principatelor
18/01/2022 14:02

Primul eveniment organizat in acest an de Ansamblul Artistic Profesionist ”Constantin Arvinte” al Consiliului Judetean Iasi va fi unul deosebit. Spectacolul, intitulat ”Unire-n gand si-n vesni ...

Cinematografele ieşene vor fi redate publicului
18/01/2022 11:45

Rand pe rand, toate cinematografele care sunt in propietatea Primăriei Municipiului Iasi si adminitrate de către Ateneul National isi continuă planul de renovare.Proiectul Cinematografului „Tineretului ...

Iaşul, colorat în portocaliu!
18/01/2022 11:15

  De la o zi la alta, situaţia privind infectările in localităţile din judeţ se agravează. Întrunit in sedintă extraordinară ieri după amiază, la Prefectură, la initiativa prefectului Bog ...

Noaptea Lecturii, la Iași
18/01/2022 11:15

Noptile lecturii sunt, anual, o sărbătoare a cititului in toată diversitatea sa: cu o carte in mană, in liniste, cu voce tare, singur, in compania altor cititori, in fata publicului, online si in multe alte ...

Iașul caută urgent 15.000 de locuri de parcare!
18/01/2022 11:00

Parcarea in Iaşi a constituit in permanenţă o problemă. Fie că vorbim de parcările cu plată, fie de cele rezidenţiale, cetăţenii au reclamat in permanenţă faptul că numărul acestora este insuficie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei