Sistemul medical ieșean, aproape de colaps

1covid3

Dimensiune font:

| 18-10-2021 23:30

La Spitalul de Boli Infecţioase aproape că a devenit o normalitate ca ambulanţele să facă rând aşteptând ca pacienţii COVID pe care îi aduc la spital să fie preluaţi de medicii de specialitate. În  cursul zilei de luni în această unitate medicală erau internaţi şi sub tratament 210 pacienţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19. 

Din cauza numărului mare de cazuri severe, în acest spital a fost făcut şi un program de îngrijire a pacienţilor în pre-terapie intensivă. Este vorba de pacienţi care necesită o cantitate mai mare de oxigen, care poartă măşti speciale şi care sunt îngrijiţi de medicii de ATI pe sectoarele respective. De aceea, la ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase erau în îngrijire 17 pacienţi COVID. 

 

Chiar dacă externăm un pacient, sunt alţi trei care aşteaptă la rândul lor internarea. În consecinţă, rulajul este unul total inegal. Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a simptomatologiei COVID-19. Probabil că a apărut o nouă tulpină. Desigur, acest lucru nu îl putem şti cu exactitate până ce vom realiza secvenţierea”,spune dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. 

 

Alţi 48 de pacienţi cu forme medii spre severe pot fi internaţi la Secţia Exterioară Leţcani (Spitalul Mobil de la Leţcani. Acum toate paturile operaţionalizate deja sunt ocupate. Acum sunt 28 de paturi. Toţi pacienţii aduşi la Leţcani sunt dependenţi de oxigen, şi sunt conectaţi la un concentrator.  „Se lucrează pentru redeschiderea a celui de-al doilea braţ de la unitatea modulară de la Leţcani pentru care se caută şi personalul medical necesar, a mai spus dr. Roşu. 

Între timp medicii fac apel disperat la vaccinare şi la respectarea măsurilor sanitare

UPU, transformat în secție de terapie intensivă!

După trei săptămâni foarte grele situaţia rămâne în continuare critică în spitalele ieşene în care sunt internaţi pacienţi pozitivi la COVID-19. Şi ieri la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf Spiridon” erau 14 pacienţi care respirau cu ajutorul ventilatoarelor. Din cauza gravităţii bolii lor sar şi a lipsei de locuri în spital, ei sunt trataţi în UPU exact ca la terapie intensivă. Din păcate, zilnic sunt câte două - trei persoane infectate cu SARS-CoV2 care mor, deşi sunt internate în spital şi primesc asistenţă medicală de specialitate. „Fiecare dintre aceste decese înseamnă o pierdere pentru noi ca echipă dar în primul rând pentru familiile acestor pacienţi”, spune prof.univ.dr Diana Cimpoeşu. 

Zilnic sunt făcute transferuri de la un spital la altul, de la o clinică la alta, de la un salon la altul, funcţie de locurile rămase libere. „Avem transferuri permanente. În primul rând au fost transferurile către Secţia Exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase, dar şi acolo saloanele de terapie intensivă sunt în acest moment pline. De două zile sunt la capacitate maximă şi în continuare căutăm locuri pentru pacienţii noştri. Pe lângă aceştia sunt 24 de pacienţi COVID pozitiv în UPU care necesită oxigen. Pentru ei, la fel, nu există locuri în spitalele COVID şi suport COVID, deşi s-a mărit capacitatea şi aici. Chiar aseară s-a mărit capacitatea la Spitalul de Recuperare cu 10 paturi de oxigen şi imediat am transferat pacienţi din UPU”, explică dr Cimpoeşu. 

Ieri a fost făcut şi primul transfer interjudeţean, după ce familia pacientului infectat cu SARS-CoV2 şi-a dat acceptul. „Era o pacientă cu ventilaţie non invazivă. A fost transferată către ATI Buhuşi, singurul loc din Moldova care era liber într-o secţie de ATI în ultima săptămână. Sperăm ca evoluţia pacientei pe care SMURD Iaşi a transferat-o împreună cu SMURD Neamţ să fie una favorabilă”, a spus dr Cimpoeşu. 

Personalul medical, la capătul puterilor

Dinamica transferurilor şi a internărilor este atât de mare încât medicii şi personalul medical cu greu mai fac faţă. „În permanenţă reuşim să găsim un loc, să găsim un pacient, şi imediat se găsesc încă cel puţin doi. E o dinamică care ne depăşeşte resursele de înţelegere, în primul rând, dar uneori şi resursele de absorbţie, iar ambulanţele rămân în anumite momente ale zilei într-un şir lung în faţa UPU sau în faţa Spitalului de Boli Infecţioase”, mai spune dr Cimpoeşu. 

Situaţia ar fi probabil alta, mai ales că mai puţin de 10% dintre cei care ajung la spital sunt vaccinaţi împotriva COVID-19. „Chiar am început să notăm în fişele de urgenţă, aşa cum declară pacienţii sau aşa cum dovedesc prin documente medicale dacă sunt vaccinaţi sau nu. Procentul este sub 10%.  În continuare sunt pacienţi cu forme grave, sunt nevaccinaţi şi au nevoie de terapie intensivă foarte repede de la momentul începutului afecţiunii”, a mai spus dr Cimpoeşu. 

Medicii sunt atât de epuizaţi încât spun că pur şi simplu soluţiile sunt aproape de negăsit. Singura speranţă este că pacienţii COVID se vor însănătoşi sau că spitalele vor deschide noi saloane pentru pacienţii COVID-19. „Se va mai deschide un nou tronson din Spitalul de la Leţcani, atât din terapie intensivă cât şi pentru pacienţii care au nevoie doar de oxigen. Sperăm să externăm, sperăm să fie pacienţi care se simt bine şi pot merge acasă şi să fie supravegheaţi de medicul de familie. Ne-am dori ca cei mai mulţi să fie în situaţia asta. Din păcate constatăm că sunt spitale care în zona COVID au zile în şir fără externare, ceea ce ne face să credem că pacienţii sunt într-o continuă agravare sau măcar într-o stare staţionară astfel încât nu se pot face externări. Sperăm să crească numărul de paturi destinate COVID şi în alte spitale pentru că toate şi-au delimitat activitatea doar la zona de urgenţe iar al nostru este spitalul care primeşte cele mai multe urgenţe pe diferite specialităţi astfel încât din partea celorlalte spitale aşteptăm o creştere a numărului de paturi dedicate pacienţilor COVID care au nevoie doar de oxigen. Dar orice capacitate este clar limitată de resursele de oxigen. E limitată de echipele medicale, e limitată de spaţiu, e limitată de resursa de oxigen care pare a fi cea mai limitată în acest moment. S-au adus concentratoare din nou de la DSU din donaţiile ţărilor europene, şi s-au adus şi noi ventilatoare care vor fi montate în spitalul Leţcani”, a mai spus dr CimpoeşuLaura RADU

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
VIDEO Serbările comunei Ciurea
03/06/2023 18:12

Autoritătile din Ciurea au marcat astăzi o nouă sărbătoare a comunei. Ciurenii, şi nu doar ei, au fost invitaţi la un program artistic si cultural susţinut de artişti profesionişti, care se va intinde ...

Orasul Iasi ! 4 K/VIDEO
03/06/2023 15:39
La Iași începe cea mai mare paradă a homosexualilor. Sunt așteptate peste 1.000 de persoane
03/06/2023 09:30

Comunitatea LGBTQ (persoane lesbiene, gay, bisexuale şi transgender) din Iaşi se reuneşte intr-un festival plin de conştientizare şi solidaritate. Iaşi Pride 2023, cel mai important festival al comunită ...

Blocul Fantomă va fi pus la pământ
03/06/2023 08:15

De aproape 15 ani, iesenii domiciliati in Cantemir in apropierea celebrului bloc M2, denumit si „Blocul Fantomă” asteaptă ca autoritătile locale să-si respecte promisiunea de a demola clădirea. ...

Preşedinţii de asociaţii au „uitat” să expertizeze mansardele
03/06/2023 07:59

În ultimii ani, in Iaşi, cererea mare de apartamente a dus la explozia construcţiilor la mansardele blocurilor. Majoritatea celor care au realizat astfel de contrucţii au susţinut că de pe urma mansa ...

Tradiții la Moșii de Vară și de Rusalii
03/06/2023 06:47

La 50 de zile după Paşte, creştinii ortodocşi serbează Rusaliile, o sărbătoare populară care se suprapune şi cu un moment religios - Pogorarea Sfantului Duh. Reprezentări mitice feminine, Rusaliile s ...

A fost publicată licitația privind lucrările de excavare a terenului pe care va fi construit SRU Iași
02/06/2023 19:20

Potrivit administratorului public al municipiului Iaşi, Petru Movilă, astăzi a fost urcată pe SEAP licitatia privind lucrările de excavare a terenului pe care va fi construit Spitalul Regional de Urgente I ...

A început modernizarea talciocului
02/06/2023 08:59

După ce, in urmă cu o săptămană, au inceput lucrările de reabilitare a Pieţei Păcurari, şefii EcoPiaţa au dispus aceeaşi măsură pentru talciocul situat in şoseaua Iaşi – Hlincea. Demersul s ...

Bicicliștii îngustează străzile!
02/06/2023 08:59

În urmă cu două zile, a fost publicată in Monitorul Oficial Legea mobilitătii urbane. Conform noilor prevederi, spatiul străzilor poate fi redistribuit in mod echitabil, intrucat intr-o localitate nu ...

Parc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi, inaugurat în Copou
02/06/2023 08:52

Cel mai mare spaţiu de joacă din ţară destinat persoanelor cu dizabilităţi a fost inaugurat de Ziua Copilului in Parcul Expoziţiei. Acesta se află vis a vis de Stadionul „Emil Alexandrescu”. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei