SPES MUNDI - Speranța lumii. Concert caritabil pentru vârstnici

1xspes1
1xspes2
1xspes3

Dimensiune font:

| 17-10-2022 10:20

 Ieșenii sunt invitați, la începutl lunii noiembrie, la un nou concert din seria „Sper Mundi”, proiect aflat la a doua ediție și care se conturează în tușe din ce în ce mai vizibile.

Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al ei, proiectul are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Ei. „O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt. Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne îndreptam atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare”, spune soprana Luiza Ștefania Torboli, inițiatoarea proiectului. De atât de multe ori bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar, iar bunicii transmit tuturor tinerilor experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.

Arta creează punți între suflete

La fel ca și anul trecut, concertul intitulat „ Salve Regina” va avea la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” și va oferi oublicului un program ce va împleti armonios meditația, rugăciunea și visarea într-o manieră descriptivă și ușor de înțeles. În program au fost trecute „Elegie” și Serenada pentru orchestra de coarde de Edward Elgar, „Salve Regina”, de Franz Schubert (solistă soprana Adriana Ioana Iacob), „Vistes al mar”, Eduard Toldra. În acest an se va alătura și Orchestra de coarde a Colegiului National de Arte „Octav Băncilă”, ce adună laolaltă mult talent și dăruire, tinerețe și frumusețe. La pupitrul va fi profesorul și mentorul lor, dirijorul Cosmin Petru Morariu.

Născut în anul 1976, la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Morariu studiază pianul la Liceul de Muzică din Reșița, apoi Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Absolvent al Academiei de Muzic „Gheorghe Dima” din Cluj în 1999, Secția dirijat orchestră la clasa prof. Petru Sbârcea, este preocupat de perfecționarea dirijorală încă din anii facultății, participând activ la cursurile Academiei Bach, cu Harmuth Rilling. Participă la masterclassuri ținute de maeștrii Victor Dumănescu, Gheorghe Costin, Alexandru Lasce şi Berry Webb. Întâlnirea cu maestrul Enrique Garcia Asensio şi masterclassurile ce au urmat cu acesta din urmă, dar şi studiul intens cu tatăl său, dirijorul Doru Petru Morariu, au dus la definirea sa ca dirijor şi muzician complex. Maestrul Cosmin Morariu colaborează atât cu filarmonici din țară, cât și cu teatrele de operă, abordând un repertoriu vast, de la creația corală , genul simfonic,vocal-simfonic, opera, până la muzică contemporană.

Soprana Adriana Ioana Iacob, născută în 2001 la Iași, este studentă în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, la clasa de canto a lectorului universitar Lăcrămioara-Maria Hrubaru Roată. Încă de la începutul studiului artei lirice vocale, s-a remarcat prin perseverențăa, dedicare, seriozitate și o mare sensibilitate ce au putut fi observate prin participarea atât la recitaluri și concerte cu orchestra simfonică, dar și prin premiile obținute la concursurile naționale și internaționale de canto. „Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul din noiembrie au înțeles deplin această parte din rolul și rostul lor”, a mai spus Luiza Ștefania Torboli. ărbătorită pe 13 noiembrie, „Ziua mondială a săracilor” este o prețioasă ocazie de har pentru a face un examen de conștiință personal și comunitar. Într-un timp marcat de „furtuna pandemiei” și de ”noua nenorocire” a războiului din Ucraina ,Ziua mondială a săracilor” revine și anul acesta ca o sănătoasă provocare care să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față”, după cum spunea Papa Francisc. „Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferință și uitați, oameni simpli și buni, care așteaptă cu siguranță un zâmbet, o mângâiere, un braț pe care să se sprijine”, au mai spus organizatorii.

 

Ajutor pentru vârstnici

Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1.200 de beneficiari de către aproximativ 60 de angajați și numeroși voluntari.

Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare și devotament nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală, beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate și un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință, precum si un centru de servicii sociale pentru persoane refugiate. „Continuăm să fim mesageri ai faptelor bune alăturându-ne proiectului V.V.I.S – ( Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale.) – al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României", au mai spus organizatorii

Singurătatea, gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principalele probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârsta față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceasta contribuie atât caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestui grup de vârstă, determinată de boală sau invaliditate, de imposibilitatea obiectivă de a-și asuma, în continuare, un rol activ.

De asemenea, vârsta a treia se caracterizează printr-o restrângere drastică a rolurilor sociale și profesionale, ca și printr-o prezență masivă a bolilor degenerescente, care reduc mobilitatea individului și măresc riscul dependenței sale de familie și de societate.

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași dorește să vină cu prilejul acestui proiect în ajutorul persoanelor vârstnice, prin contactul intergenerațional, oferind servicii de acompaniere și socializare și servicii de îngrijire la domiciliu . Activitățile și serviciile dezvoltate vor răspunde nevoilor persoanelor vârstnice, respectiv: izolare și marginalizare, stare de sănătate precară, lipsa resurselor materiale necesare asigurării unui trai decent.

Beneficiari direcți ai acestui program sunt persoane vârstnice, dar și copiii și tinerii din Centrul de Resurse „Don Bosco" și Centrul de Plasament „Sf. Iosif" Iași

 

Arta este de natura divină, însă dintre toate,”arta cu materialul cel mai imaterial” după cum o numea Platon, Muzica are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârstă, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde pana dincolo de material pentru a vindeca sufletele.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Centru de recuperare de tip ambulatoriu destinat persoanelor cu afecțiuni neuromotorii
03/05/2024 08:30

Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) a depus spre finantare către Guvernul Romaniei un proiect in valoare de 3.376.214,68 lei fără TVA privind infiintarea unui centru de ...

Numărul salariaților din județul Iași, în creștere
03/05/2024 08:22

Efectivul de salariati din judetul Iasi la data de 1 martie 2024 a fost de 195.146 de persoane, in crestere cu 3.352 de persoane (+1,7%) fată de luna corespunzătoare din anul 2023 si in crestere cu 665 de per ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei