Subiecte cu grad mediu de dificultate, la Evaluarea Națională

1evaluare

Dimensiune font:

| 20-06-2023 07:00

* elevii, părinţii şi bunicii au răsuflat uşuraţi ieri, după prima probă a Evaluării Naţionale - Limba şi literatura română * subiectele au avut un grad de dificultate mediu şi au fost asemănătoare celor date la Simularea Naţională din luna martie * „Printre părinţii care stau cu emoţii înafara şcolii, la gard, şi le tremură inima pentru copilul care are examen de Evaluare Naţională, mă aflu şi eu”, a spus primarul Iașului

În cele 167 de centre de examen organizate în tot judeţul de Inspectoratul Şcolar pentru Evaluarea Naţională, participarea la prima probă scrisă a fost de 90,11%.

Inspectorul general, Luciana Antoci, spune că pentru Evaluarea Naţională au fost înscrişi 7.183 absolvenţi de clasa a VIII-a. Acesta este cel mai mare număr înregistrat în ultimii ani în judeţ. Însă prezenţi la prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi Literatura Română au fost 6.828 de elevi. Nu s-au prezentat la examen 355 dintre elevii înscrişi, adică 4,94%. „Asta înseamnă un procent de 95,06% dintre elevii înscrişi. Asta înseamnă un procent egal cu cel de anul trecut. Nu au fost incidente. Subiectele au ajuns la timp la elevi, chiar dacă dimineaţă au fost câteva motive de îngrijorare pentru că nu am avut curent electric în două dintre UAT-uri. Problemele au fost remediate până la ora 09,00, astfel încât subiectele au ajuns la timp în faţa elevilor, a declarat Luciana Antoci, inspectorul general al ISJ Iaşi.

Subiecte de dificultate medie

Cei 6.828 elevi care au terminat clasa a opta au primit la proba Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale două texte: „Limir împărat”, de Ioan Slavici şi „Deşertul pentru totdeauna”, de Octavian Slavici. Elevii aveau de demonstrat, printre altele, că au înţeles textele la prima vedere, că pot să stabilească valoarea de adevăr a unor enunţuri din aceste fragmente literare, şi să identifice două figuri de stil şi să precizeze felul acestora.

La subiectul al doilea, elevii au avut de realizat caracterizarea personajului Lia din opera „Limir împărat”, să prezinte în cel mult 30 de cuvinte un element comun al celor două texte. De asemenea, elevii au trebuit să răspundă şi să motiveze dacă respectarea regulilor este importantă. 

Elevilor care au susţinut ieri Evaluarea Naţională la Limba şi Literatura Română li s-a cerut să identifice cuvinte care contin hiat, cuvinte derivate dintr-o serie, găsirea sensului unei secvente din patru variante date, omonime şi substantive comune. Ei au trebuit să alcătuiasca enunţuri cu verbul „a face” la modul imperativ negativ singular, un enunţ asertiv în care pronumele personal ea” să fie complement prepoziţional şi să transcrie propoziţiile subordonate dintr-o secvenţă, precizând felul acestora.

Candidaţii la Evaluarea Naţională au avut de completat diferite enunţuri folosind formele corecte de genitiv, condiţional-optativ sau adjectiv pronominal posesiv. „Subiectele sunt asemănătoare simulării naţionale din luna martie. Aşa au spus elevii, aşa am constatat şi noi după consultarea subiectelor. Sunt de un nivel mediu de dificultate. Cu alte cuvinte, sunt subiecte abordabile pentru oricine s-a pregătit. După simulări s-au făcut foarte multe activităţi remediale pentru pregătirea examenelor naţionale”, a declarat inspectorul general, Luciana Antoci, care de profesie este profesoară de Limba şi Literatura Română.

Şi profesorii de specialitate spun că subiectele au fost echilibrate, având o dificultate medie. „Prima parte a urmărit o serie de cerinţe care se regăsesc şi în evaluările PISA, având ca reper citirea atentă a două texte-suport. Astfel, au fost vizate, în egală măsură, înţelegerea temeinică a informaţiilor, valorificarea acestora, dar şi asocierea cu un alt text literar din repertoriul de lectură al elevilor. Cerinţele arondate competenţei lingvistice au vizat atât cunoaşterea elementelor de fonetică şi de vocabular, cât şi a aspectelor ce ţin de morfologie sau sintaxă. Alcătuirea enunţului imperativ cu verbul a face la forma negativă şi punctul 8 pot fi considerate, în termeni rezonabili, două cerinţe provocatoare care au verificat atenţia elevilor şi cunoaşterea normelor ortografice în vigoare”, ne-a spus prof. dr. Gheorghiță Răileanu, de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”.

Elevii, bucuroşi că subiectele au fost uşoare

Pentru mulţi dintre elevi prima zi a Evaluării Naţionale a fost „super”. La ieşirea din sala de examen, majoritatea absolvenţilor de clasa a opta consideră că subiectele la proba Limba şi Literatura Română au fost uşoare spre mediu. Cu toţii au fost bucuroşi că s-au descurat. „Nu mă aşteptam să fie atât de uşor. Am reuşit să rezolv toate cerinţele la fiecare subiect. Recunosc, am mai multe emoţii la Matematică, a spus Alexandru, unul dinte absolvenţii clasei a VIII-a de la Colegiul Vasile Alecsandri”.

Emoţiile primului mare examen încă îşi pun amprenata pe mulţi dintre elevii care au terminat clasa a opta. Gânditori sau zâmbitori, îşi caută din priviri prietenii şi se verifică unul pe altul pentru a vedea dacă şi unde au greşit în timpul examenului. „A fost super, pentru că a fost uşoară şi partea de literatură şi partea de gramatică. La partea de gramatică am avut două exerciţii mai grele, în rest a fost simplu. Nu am avut emoţii la Română, dar cu siguranţă că voi avea la Mate, spune Matei, un absolvent al clasei a VIII-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir.

Cei mai emoţionaţi au fost însă părinţii şi bunicii care au petrecut ore întregi în apropierea unităţilor şcolare. Printre cei care au avut emoţii intense s-a aflat şi primarul Iaşului. „Printre părinţii care stau cu emoţii înafara şcolii, la gard, şi le tremură inima pentru copilul care are examen de Evaluare Naţională, mă aflu şi eu. Subiectele mi se par abordabile. Unele dintre ele au fost subiectul unor teze. Dar emoţia examenului este diferită de orice altă emoţie pe care o avem în timpul anului şcolar, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Următoarea probă scrisă a Evaluării Naţionale, cea la Matematică, va avea loc miercuri.

Rezultatele iniţiale vor fi afişate miercuri, 28 iunie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 29 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Media de admitere, doar nota finală de la Evaluarea Naţională

Anul acesta media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

În cazul in care doi candidaţi au medii de admitere legale, aceştia vor fi departajaţi folosind nota obţinută la proba de Limba şi literatura romană din cadrul Evaluării Naţionale; Nota obţinută la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naţionale; media generală de absolvire a claselor a V-VIII.

În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident mortal la Flămânzi
29/04/2024 13:23

Un bărbat a murit şi un altul a fost rănit in urma unui accident rutier produs in noaptea de duminică spre luni pe un drum judeţean care leagă oraşul Flămanzi de comuna Prăjeni, au anunţat reprezentan ...

Dublă surpriză a Romanian Creative Week pentru comunitatea artistică: magazin offline și platformă online pentru vânzarea lucrărilor artiștilor invitați
29/04/2024 13:06

Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative din UE, si partenerii săi au pregătit, odată cu cea de-a patra editie, două surprize speciale pentru comunitatea art ...

Filarmonica MOLDOVA din Iași vă invită la concertele din 10 și 17 mai!
29/04/2024 12:45

Vineri, 10 mai 2024, ora 19:00 - Casa de Cultură a Studentilor Iasi – CONCERT SIMFONIC Orchestra simfonică a Filarmonicii MOLDOVA din Iasi Dirijor: RADU POSTĂVARU Solist: DRAGOS MÂNZA - vioar ...

Temperaturile mari din aprilie nu ridică semne de întrebare
29/04/2024 11:45

Încălzirea record cu care se confruntă lumea nu depăşeşte limitele modelelor climatice, chiar dacă mai sunt unele "lucruri ce trebuie explicate", a declarat pentru AFP climatologul Robert ...

Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Liceul de Informatică are două echipe în finala celui mai important concurs de robotică din lume!
29/04/2024 07:45

Bucurie, preţuire şi admiraţie pentru echipele CyLiis & Peppers. Cele două echipe de la Liceul Teoretic de Inflormatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-au calificat la MTI 2024, una dintre cel ...

  Serviciul de termoficare, concesionat pentru următorii 10 ani!
29/04/2024 07:30

Întruniti in sedintă ordinară, consilierii locali au aprobat, vineri, concesionarea serviciului public de termoficare, impreună cu regulamentul si caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie. Potr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei