Surpările de la Bulbucani nu pot fi imputate constructorului

1surpari2

Dimensiune font:

| 21-11-2023 08:59

Un drum judeţean din Iaşi, de fapt, o porţiune din Axa Rutieră Iaşi-Sucevava, modernizată prin fonduri europene, s-a surpat anul acesta de trei ori. De altfel, firma care s-a ocupat de lucrare ar fi constatat faptul că terenul în zona respectivă ar avea probleme şi că orice lucrare s-ar face, există riscul surpării. În condiţiile în care ultima surpare a apărut după recepţia lucrărilor, s-a născut întrebarea dacă reparaţiile şi lucrările de consolidare ar fi trebui realizate de constructor şi nu de o direcţie din cadrul CJ Iaşi. Într-un răspuns oferit senatorului PSD Maricel Popa, ministrul Adrian Câciu spune că alunecarea versantului se datorează unor cauze externe proiectului tehnic și execuției acestuia și nu pot fi imputate constructorului.

În luna august au apărut noi probleme în zona podului peste lacul Bulbucani, aflat în extravilanul comunei Gropnița pe DJ 281D. Consiliul Județean Iași a primit rezultatele expertizei tehnice efectuate pe acest drum, iar concluzia ar fi că în urma fenomenelor meteo extreme înregistrate în primăvară, aici au apărut alunecări de teren care au afectat carosabilul. Expertiza a scos la iveală că riscurile identificate în studiile geotehnice de la faza SF s-au accentuat și că este nevoie ca soluția tehnică adoptată iniţial pentru stabilizarea zonei să fie completată cu o nouă soluție tehnică. Aceasta implică o variantă de consolidare prin structură de sprijin cu fundație pe piloți forați, dispuși la baza versantului, și refacere taluz cu pământ armat cu geogrile biaxiale. „Printr-o hotărâre de Consiliu Județean, tronsonul din DJ 281D unde au apărut alunecări de teren va fi predat în administrare DJADP care va avea sarcina de a implementa noua soluție tehnică. Până la începerea lucrărilor de remediere, vom securiza zona afectată, iar echipele DJADP vor face o serie de lucrări de stabilizare a versanților astfel încât drumul să rămână viabil. Remedierea acestor alunecări de teren este o provocare complexă, neprevăzută în soluția tehnică aprobată de fosta administrație județeană, dar ne asumăm responsabilitatea să aplicăm noi măsurile de consolidare corespunzătoare, astfel încât ieșenii să poată beneficia de infrastructură rutieră de calitate, așa cum ar fi trebuit de la bun început”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Maricel Popa: Cine plăteşte?

Adversar declarat al şefului CJ Iaşi, senatorul Maricel Popa, cel care, de altfel, a folosit subiectul pentru noi atacuri politice la adresa conducerii liberale a Consiliului Judeţean. Parlamentarul ieşean a cerut punctul de vedere al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, susţinând că reparaţiile drumului în zona Bulbucani ar fi trebuit realizate de constructor.

„Cu toate că nu ar fi trebuit să ajungă în această situaţie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au iniţiat un proiect de hotârâre peivind efectuarea de către DJADP Iaşi a lucrărilor de consolodare şi întreţinere a sectorului de drum din DJ 281 în zona lacului Bulbucani oe care l-au şi aprobat în şedinţa extraordinară din 22 august. Din informaţiile pe care le deţin, în urma implementării unui proiect cu finanţare europeană, lucrările aferente ce presupun efectuarea reparaţiilor şi lucrărilor de consolidare ar trebui să fie apanajul constructorului, nicidecum al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi. Practic, lucrările de consolidare urmează să fie efectuate din banii ieşenilor. Motivat de aceste aspecte vă rog să transmiteţi care sunt prevederile legale conforme cu impelmentarea proiectelor finanţate prin mecanisme europene”, a cerut Maricel Popa.

Ministerul spune că executantul lucrărilor este degrevat de orice responsabilitate

Însă răspunsul venit de la Bucureşti este fără echivoc: constructorul nu are nicio vină. „La data recepţiei lucrărilor - 20.03.2023, terenul era stabil. Ulterior recepţiei la terminarea lucrărilor, pe fondul acţiunii apei din lacul de acumulare asupra zonei de taluz, a apărut o nouă alunecare de teren. Consiliul Judeţean lași a dispus întocmirea unei expertize tehnice pentru identificarea cauzelor care au condus la degradarea lucrărilor executate si identificarea unor soluţii de remediere a problemei. În situația de faţă, execuția lucrărilor s-a făcut în limitele legii, constructorul respectând dispoziţiile proiectului tehnic și D.D.E.-urile (detaliile de execuție) pentru realizarea nivelului de calitate stabilit prin proiectare. Concluzia expertizei tehnice privind degradările apărute pe acest sector de drum, a fost că alunecarea versantului se datorează unor cauze externe proiectului tehnic și execuției acestuia și nu pot fi imputate constructorului, nefiind de natura reparațiilor şi lucrărilor de consolidare care să fie apanajul constructorului”, spun oficialii ministerului. Dan CONSTANTINESCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
DIICOT a spart o rețea de contrabandiști din Suceava. Trei traficanți, arestați preventiv
03/12/2023 11:09

Procurorii DIICOT şi poliţiştii din Suceava au destructurat o peţea profilată pe contrabandă cu ţigări, formată din cetăţeni romani şi ucraineni. Aproape 800.000 de ţigarete de provenienţă extrac ...

Gheorghe Flutur: 'Dacă aș spune că merg cu PSD, semăn a om slab care are nevoie de cârjă'
03/12/2023 09:54

Prim-vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a explicat la Antena 3 că electoratul liberal ar vedea o candidatură pe liste cu PSD drept o slăbiciune. „Intai mergem pe picioarele noastre pentru că eu dacă ...

O persoană a fost rănită, după un accident pe centura municipiului Rădăuţi
03/12/2023 09:46

Un bărbat a fost rănit, in noaptea de sambătă spre duminică, după ce un autoturism s-a răsturnat in afara părţii carosabile pe centura ocolitoare a municipiului Rădăuţi, au anunţat, duminică, repr ...

Tânăr din Iași, adus la spital cu arsuri grave, după ce a aruncat o petardă lângă o canistră în care era combustibil
02/12/2023 20:38

Un tanăr a fost adus in stare gravă la spitalul „Sfantul Spiridon” din Iaşi, cu arsuri pe 75% din suprafaţa corpului, după ce ar fi aruncat o petardă in apropierea unei canistre in care era combustibi ...

Modernizări la LPS Iaşi cu bani de la bugetul local
02/12/2023 12:59

  Ca urmare a unei interpelări formulate de social-democratului Liviu Mihai Gavril, Executivul Primăriei a confirmat faptul că investiţiile la baza de recuperare a liceului vor continua, sumele necesa ...

160.00 de pensionari ieşeni vor primi pensii majorate
02/12/2023 09:59

  De la inceputul anului viitor, punctul de pensie va creste cu 13,8% pentru totii pensionari din Romania. Noua valoare a punctului de pensie va fi de 2.032 de lei, iar la Iaşi vor beneficia de inde ...

ApaVital trage un semnal de alarmă: „Protejați-vă de îngheţ instalaţiile!”
02/12/2023 09:59

Odată cu venirea sezonului rece, specialiştii ApaVital atrag din nou atenţia atenţia asupra creşterii riscul apariţiei ingheţului pe reţelele de distribuţie şi in instalaţiile interioare. Pentru a ev ...

Foc mocnit în Sănătate şi în Educaţie
02/12/2023 09:48

Reapar nemultumirile si in randul angajaţilor din sistemul de sănătate. Sindicaliştii de la Sanitas nu exclud declanşarea unor noi forme de protest. Printre cei nemulţumiţi sunt şi cei din personalul TE ...

Managerul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni și-a dat demisia
02/12/2023 09:15

* directorul economic de la Primăria Murgeni se va ocupa in această perioadă de interimat * nici acum insă nu se stie ce anume a dus la tragedia de la spital * rezultatele analizelor de laborator venite pan ...

Doar condamnări cu suspendare după lupta de stradă de la Hârlău
02/12/2023 09:15

* asta pentru că victima şi-a retras plangerea * cel bătut nu era nici el uşă de biserică, iar certificatul medico-legal a specificat doar trei zile de ingrijiri medicale * inculpaţii au fost judecaţi d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei